ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ασυδοσία των FUNDS λαμβάνει τέλος;
Από το αρρύθμιστο και αδιαφανές περιβάλλον στη στοιχειώδη νομική οριοθέτηση του πλαισίου λειτουργίας τους
Συνέντευξη της δικηγόρου, Κωνσταντίνας Λεκκάκου στο περιοδικό «Hotelier»
- Μετά από ακόμη μία χρονιά με πλήθος πλειστηριασμών ακινήτων, επιχειρήσεων και ξενοδοχειακών μονάδων, υπάρχει ελπίδα το «σκηνικό» να αλλάξει άμεσα;
Οι πλειστηριασμοί, που επισπεύδουν τα «funds», μέσω των διαχειριστριών εταιρειών («servicers»), λειτουργούσαν μέχρι προσφάτως σε ένα περιβάλλον αρρύθμιστο, αδιαφανές, χωρίς κανόνες και εποπτεία και χωρίς συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο. Έπρεπε να μεσολαβήσουν σειρά - επιτυχών ευτυχώς - δικαστικών αγώνων από τους δανειολήπτες, μέχρι να γίνει μία στοιχειώδης νομική οριοθέτηση του νομικού πλαισίου λειτουργίας τους με τη γνωστή πλέον υπ’αριθμ. ….. απόφαση του ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ.
Με γνώμονα την απόφαση αυτή του ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ξεκίνησε μια νέα νομική επιχειρηματολογία, βάσει της οποίας επίσης έχει εκδοθεί πληθώρα θετικών αποφάσεων υπέρ των δανειοληπτών για ακυρότητες, που προβλέπονται πλέον και από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. H νομολογία έχει στραφεί σταθερά στην παραδοχή των ακυροτήτων της διαδικασίας μεταβίβασης των δανείων σε funds, με μεγάλο αριθμό δικαστικών αποφάσεων που έχει εκδοθεί.
- Τι αλλαγές αναμένουμε στο άμεσο χρονικό διάστημα που θα αφορούν τους «κόκκινους» δανειολήπτες;
Μέχρι σήμερα, παραμένει αρρύθμιστο και μη εποπτευόμενο το περιβάλλον δράσης των κερδοσκοπικών αυτών εταιρειών. Οι πιέσεις όμως είναι πολλές, προερχόμενες από τις πολυάριθμες επιτυχείς δικαστικές αποφάσεις υπέρ των δανειοληπτών, αλλά και λόγω αμέτρητων καταγγελιών και διαμαρτυριών για καταχρηστικές και αδιαφανείς πρακτικές.
Έτσι, έχουν πλέον εξαγγελθεί μέτρα για την αντιμετώπιση, τον έλεγχο και τον περιορισμό των πρακτικών αυτών σε συμμόρφωση του εθνικού δικαίου της Ελλάδας με την ευρωπαϊκή οδηγία (ΕΕ) 2021/2167. Περαιτέρω, η Τράπεζα της Ελλάδος εκπονεί Κώδικα Δεοντολογίας για τις σχέσεις διαχείρισης δανείων με τους δανειολήπτες.
Παράλληλα, αναμένουμε και την νομοθέτηση της δημιουργίας μίας δευτερογενούς εξωτραπεζικής αγοράς από εξειδικευμένα επενδυτικά σχήματα («funds») τα οποία θα προσφέρουν ρευστότητα σε δανειολήπτες, που επιθυμούν να προχωρήσουν σε ρύθμιση οφειλής, αλλά δεν έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να το πράξουν. Το συγκεκριμένο εργαλείο θα αποκαλείται Discounted Pay Off (DPΟ).
Θεωρούμε, ότι βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο, ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, να υπάρξει επιτέλους ενημέρωση του δανειολήπτη για το ύψος της οφειλής του και τον τρόπο που αυτή διαμορφώθηκε από τα επίσημα βιβλία τους, να υπάρξει μία σχετική διαφάνεια στη διαδικασία, να εισακουστούν οικονομικά κριτήρια βιωσιμότητας για την εξυπηρέτηση της οφειλής και όχι καταφυγή στην άμεση ρευστοποίηση σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές και κυρίως, έλεγχο της διαδικασίας μεταβίβασης και είσπραξης από εποπτικό μηχανισμό.
Η αγορά χρειάζεται ένα ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο για να αναδιαρθρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές με ρεαλιστικό και βιώσιμο τρόπο, ώστε να στηριχθεί η ελληνική επιχειρηματικότητα και όχι να αλλάξουν χέρια οι επιχειρήσεις και η ακίνητη περιουσία των επιχειρηματιών.
- Τι είναι αυτό που κάνει τα ξενοδοχεία πιο ελκυστικά από τα υπόλοιπα ακίνητα για τα τραπεζικά «FUNDS» ;
Η ελληνική οικονομία στηρίζεται στον τουρισμό που είναι η «βαριά» βιομηχανία μας. Τα ξενοδοχεία μας αποτελούν πόλο ενδιαφέροντος από επενδυτές όλου του κόσμου. Συνεπώς, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν «ευκαιρίες» για να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά.
Γι’ αυτό και ο κλάδος αυτός της οικονομίας μας χρειάζεται μία εξειδικευμένη προσέγγιση και μία νομική, επιχειρηματική και χρηματοοικονομική στρατηγική, η οποία θα μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα προστασίας», προκειμένου να μη γίνει «βορά» σε τυχοδιωκτικές και κερδοσκοπικές πρακτικές.
- Υπάρχει ρεαλιστικός τρόπος να «διασωθεί» ένα ξενοδοχείο και να μπει «φρένο» στις διαδικασίες του πλειστηριασμού;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι και λόγοι και σε πολλά στάδια αυτής της διαδικασίας, για να ανακόψει δικαστικά και εξωδικαστικά ένα ξενοδοχείο τον πλειστηριασμό. Ενδεικτικά, λύσεις μπορούν να βρεθούν, μέσω διμερών διαπραγματεύσεων, υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό, διαμεσολάβησης, υποβολής βιώσιμης πρότασης αναδιάρθρωσης με κοστολογημένες προτάσεις και φυσικά με την άσκηση όλων των, εκ του νόμου, προβλεπόμενων δικαστικών ενεργειών, προς αποφυγή απώλειας προθεσμιών και κατά συνέπεια διαπραγματευτικής δύναμης. Διαπραγμάτευση με το «μαχαίρι στο λαιμό» δεν υπάρχει.
- Υπήρξαν μέσα στο 2023 υποθέσεις ξενοδοχειακών μονάδων που διαχειρίστηκαν τα γραφεία σας και κατάφεραν να αποφύγουν τον πλειστηριασμό;
Φυσικά, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και επιχειρηματιών, αρκετές εκ των οποίων αποτέλεσαν πρωτοσέλιδα, ότι κινδυνεύουν να εκπλειστηριαστούν, αλλά με τις κατάλληλες ενέργειες, αντιτάσσοντας, ενώπιον Δικαστηρίων, πλήθος ακυροτήτων και καταχρηστικών πρακτικών, αφήνοντας πάντα ανοικτό τον δίαυλο της επικοινωνίας με τους πιστωτές, έφεραν ως αποτέλεσμα την ακύρωση όλων των μέχρι σήμερα πλειστηριασμών που έχουμε χειριστεί και παράλληλα εξασφαλίστηκε στην επιχείρηση η δυνατότητα να εκπονήσει και να υποστηρίξει ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο – βάσει των χρηματοροών της – σχέδιο αναδιάρθρωσης των οφειλών της.