ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η αναταραχή στις αγορές εγκυμονεί κινδύνους για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Οι συνέπειες των υψηλών τιμών και επιτοκίων σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις προβληματίζουν την ΕΚΤ
Η αναταραχή στις αγορές έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό σχετικά με το πώς θα την αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ από πλευράς τους οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές προειδοποιούν ότι ίσως να υπέπιπταν ξανά σε ορισμένα από τα σφάλματα που οδήγησαν στη διεθνή χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση πριν από δέκα και πλέον χρόνια. Οι εποπτικές αρχές του κλάδου ανησυχούν μήπως οι πρόσφατες μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν να οξύνουν τις πιέσεις στις τράπεζες της Ε.Ε., ως απόρροια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, μιας βαθύτερης ενεργειακής κρίσης, του αυξανόμενου πληθωρισμού και της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών. Ειδικότερα, ορισμένοι επενδυτές πανικοβλήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, προξενώντας ελεύθερη πτώση στα κρατικά βρετανικά ομόλογα και στην ισοτιμία της στερλίνας, επειδή η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της να μειώσει τους φόρους και να τα χρηματοδοτήσει με βαρύ δανεισμό.
Και αυτή την εβδομάδα, η τιμή της μετοχής της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας, Credit Suisse, εμφάνισε δραστική πτώση, ενώ εκτινάχθηκε και το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας λόγω ανησυχιών για την ανάκαμψή της, καθώς προετοιμάζει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης έπειτα από σωρεία αποτυχιών, σκανδάλων και ζημιών. Ο καθ’ ύλην αρμόδιος επόπτης του κλάδου των τραπεζών υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέα Ενρία, υπογράμμισε πως υπάρχει αστάθεια στη χρηματοπιστωτική αγορά, αλλά και αντίκτυπος της αύξησης των τιμών και των επιτοκίων στις υπερχρεωμένες εταιρείες και στους καταναλωτές, προειδοποιώντας παράλληλα τις τράπεζες για τους συναφείς κινδύνους. Μάλιστα επέπληξε ορισμένους για άστοχη αισιοδοξία, λέγοντας ότι «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξελίσσεται σε ένα επίμονο και καθολικό μακροοικονομικό σοκ».
Ο Ενρία τόνισε ακόμη πως αναφύεται ο κίνδυνος ορισμένα δάνεια να μην αποπληρωθούν και πως πλέον δεν είναι πολύ πιθανό να επαναληφθεί η παροχή κρατικής στήριξης, η οποία και απέτρεψε το φαινόμενο αυτό κατά την πανδημία. Συνεπώς, κατόπιν τούτων, προέτρεψε τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να λάβουν υπόψη αυτόν τον κίνδυνο πολύ σοβαρά. Οι δηλώσεις του Αντρέα Ενρία έρχονται μετά μια σπάνια επίσημη προειδοποίηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου για απειλές κατά της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Νωρίτερα φέτος, η ΕΚΤ απέστειλε επιστολή στις τράπεζες συνιστώντας τους να μειώσουν τον δανεισμό προς τους πιο υπερχρεωμένους δανειολήπτες. Τέλος, οι συναλλαγές με μόχλευση έχουν αυξηθεί σε περίπου 500 δισ. ευρώ στα βιβλία των 28 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης, από 300 δισ. ευρώ το 2018, διότι αναζητούσαν υψηλότερες αποδόσεις από ριψοκίνδυνες επενδύσεις.