ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χρεοκοπία FTI: 7.500 ταξιδιώτες στην Ελλάδα - Τι θα γίνει με τα ξενοδοχεία
Ο κύριος όγκος των πελατών του FTI κατευθυνόταν στο 70% σε Κρήτη και Ρόδο, 20% σε Κέρκυρα και Κω και το υπόλοιπο 10% περίπου κάλυπτε την υπόλοιπη χώρα.
Γύρω στις 7.500 υπολογίζεται ο αριθμός των ταξιδιωτών που βρίσκεται στη χώρα μας με πακέτα διακοπών που είχαν κλείσει μέσω του γερμανικού tour operator FTI που κατέθεσε τη Δευτέρα αίτηση πτώχευσης αναφέρουν πηγές από το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ.
Οι ταξιδιώτες αυτοί θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις διακοπές τους και να επιστρέψουν στη Γερμανία κανονικά, χωρίς να επηρεαστούν από την πτώχευση της FTI, καθώς τα πακέτα διακοπών έχουν ήδη εξοφληθεί είτε προπληρωθεί, άρα έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος μη πληρωμής των ξενοδόχων και άλλων εμπλεκόμενων επιχειρήσεων.
Σημειώνεται ότι η FTI Group είναι ένας απ’ τους tour operators που φέρνει εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανούς και όχι μόνο ταξιδιώτες στην Ελλάδα και κυρίως στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω και την Κέρκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Καθημερινής", τα πακέτα διακοπών που εκτελέστηκαν κατά την περσινή περίοδο εξοφλήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, τουλάχιστον στο μεγαλύτερό τους μέρος, ενώ πληρώθηκαν και οι προκαταβολές του Μαΐου, μετά και την είσοδο του επενδυτικού κεφαλαίου Centares στην FTI Group, που επιχειρεί ακόμα να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα που του προκάλεσε η κρίση του κορωνοϊού.
Ο κύριος όγκος των πελατών του FTI κατευθυνόταν στο 70% σε Κρήτη και Ρόδο, 20% σε Κέρκυρα και Κω και το υπόλοιπο 10% περίπου κάλυπτε την υπόλοιπη χώρα.
Στην Κρήτη βρίσκονται αυτή τη στιγμή 3.000 τουρίστες οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει τις κρατήσεις τους μέσω του συγκεκριμένου ταξιδιωτικού πρακτορείου ενώ χάνονται περίπου 100.000 αφίξεις!
«Πρόκειται για μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό της Ελλάδας και ειδικά της Κρήτης» αναφέρει στο Cretalive ο Γιώργος Πελεκανάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων.
Στο ερώτημα αναφορικά με το τί μέλλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής και εάν οι ταξιδιώτες υπάρχει περίπτωση να "εγκλωβιστούν" στο νησί μας ο ίδιος απαντά κατηγορηματικά ότι «όσοι είναι εδώ φεύγουν κανονικά και όσοι έρχονται μέχρι την Τρίτη 4/6 θα απολαύσουν κανονικά τις διακοπές τους, είναι προπληρωμένα πακέτα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».
Ο ίδιος εξηγεί πως «κρατήσεις δεν υπάρχουν μετά τις 5/6. Ακυρώνονται τα πάντα από Τετάρτη κι έπειτα. Δεν ισχύει τίποτε. Πρόκειται για μεγάλο αριθμό που ίσως καλυφθεί από άλλα τουριστικά γραφεία αλλά ένα μεγάλο μέρος των τουριστών σίγουρα δεν θα έρθει».
Μία ακόμα εξαιρετικά σοβαρή παράμετρο που αντανακλά ξεκάθαρα στα χαμένα έσοδα τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για τους ξενοδόχους θέτει επί τάπητος ο Μανώλης Τσακαλάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου.
Ειδικότερα ο ίδιος αποκαλύπτει στο Cretalive ότι υπάρχουν απλήρωτα πακέτα από την FTI προς τους ξενοδόχους από το 2023 «για τα οποία δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει», χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια το ύψος των ποσών που χάνεται αλλά πρόκειται για αρκετά μεγάλο ποσό.
«Είχαν αρχίσει να πληρώνουν, δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Είναι τεράστιο το πλήγμα για τον τουρισμό» δηλώνει και εξηγεί ότι «μετά το χάος είμαστε εν αναμονή πληροφόρησης από την εταιρία».
Σε κάθε περίπτωση πάντως και ο ίδιος επιβεβαιώνει ότι όσοι έχουν κλείσει τα πακέτα διακοπών τους έως και την Τετάρτη 5 Ιουνίου είναι καλυμμένοι από τις ασφαλιστικές εταιρίες.
Αντίθετα καθησυχαστικός εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, ο οποίος μέσω του Cretalive αναφέρει ότι η FTI δεν έχει αφήσει χρέη στην αγορά του Ηρακλείου «κι αυτό είναι θετικό αφού οι κρατήσεις είναι προπληρωμένες».
Από την δική του πλευρά δηλώνει πως «το κακό είναι ότι μένουν λίγοι παίκτες στην αγορά και η μονοπωλιακή κατάσταση στην οποία οδηγούμαστε είναι αρνητική».
Σε ετοιμότητα ΕΟΤ και Υπουργείο
Ο ΕΟΤ και τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου αντέδρασαν με αμεσότητα, καθώς εξέλιξη έρχεται σε μία κρίσιμη για τον ελληνικό τουρισμό περίοδο καθώς ξεκινά η κυρίως καλοκαιρινή σεζόν, και σε αυτή τη φάση συλλέγουν στοιχεία για να προβούν σε συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες ανακοινώσεις. Μάλιστα, ήδη έχουν γίνει σχετικές επαφές από το γραφείο ΕΟΤ Γερμανίας, ενώ στελέχη του ΕΟΤ είναι σε επικοινωνία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και τον αντιπρόσωπο της FTI στην Ελλάδα.
Σε περίπτωση δε που διαπιστωθούν μεμονωμένα προβλήματα και περιστατικά δυσλειτουργίας, οι υπηρεσίες του Υπουργείου και του Οργανισμού Τουρισμού βρίσκονται σε ετοιμότητα και συντονισμό ώστε να συμβάλλουν άμεσα στην ουσιαστική αντιμετώπισή τους.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία FTI είναι ασφαλισμένη κατά της αφερεγγυότητας μέσω του Γερμανικού Ταμείου Ταξιδιωτικής Ασφάλισης (DRFS).
Σύμφωνα και με την ενημέρωση από τον Σύνδεσμο Γερμανικών Τουριστικών Πρακτόρων DRV αλλά και την επίσημη ανακοίνωση του FTI , αυτό συνεπάγεται ότι οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν – ολόκληρη η τιμή του ταξιδιού εάν έχει ήδη πληρωθεί, καθώς και οι προκαταβολές – προστατεύονται σε περίπτωση αφερεγγυότητας. Αυτό ισχύει για πελάτες που έχουν κάνει κράτηση πακέτου διακοπών.
Το DRSF είναι πλέον υπεύθυνο για την επεξεργασία σε περίπτωση αφερεγγυότητας, σε στενή συνεργασία με τον επηρεαζόμενο διοργανωτή. Αυτό σημαίνει ότι το DRSF είναι υπεύθυνο, αφενός, για την επιστροφή της τιμής ταξιδιού που καταβλήθηκε στους επηρεαζόμενους πελάτες και, αφετέρου, για κάθε απαραίτητο επαναπατρισμό των επισκεπτών.
Γρ. Τάσιος: Υπήρχαν εμφανή σημάδια το τελευταίο δίμηνο
«Τα σημάδια ήταν εμφανή το τελευταίο δίμηνο σε όσους συνεργάζονται με την FTI Group και ευτυχώς εκδηλώθηκαν ήδη από τον Μάιο, δίνοντας την ευκαιρία στους ξενοδόχους να παλέψουν τώρα μόνοι τους με άλλα τουριστικά γραφεία ή και με απευθείας πωλήσεις και με διαδικτυακές πλατφόρμες για να καλύψουν τα κενά που θα αφήσει η FTI» εξηγεί στην "Καθημερινή" ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.
Άλλες πηγές αναφέρουν στην «Καθημερινή» πως η ισχυρή ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα θα μπορέσει να καλύψει τα κενά αν και σε κάθε περίπτωση «πρόκειται για μία αιφνίδια και δύσκολη άσκηση». Μεσοπρόθεσμα ωστόσο, αν δεν επανέλθει μέσα από διαδικασία εξυγίανσης η FTI, εκτιμάται ότι η διαπραγματευτική ισχύς των Ελλήνων ξενοδόχων απέναντι στους εναπομείναντες παίκτες όπως η TUI και η DER Touristik, περιορίζεται. Τα συγκεκριμένα δύο τουριστικά γραφεία αναμένεται να είναι και αυτά που θα κερδίσουν τα μερίδια που θα αφήσει ελεύθερα η FTI.
FTI: Εργαζόμαστε σκληρά ώστε τα ταξίδια που έχουν ήδη ξεκινήσει να ολοκληρωθούν
Η FTI εξέδωσε ανακοίνωση προς τους πελάτες της τη Δευτέρα, η οποία αναφέρει: «Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι τα ταξίδια που έχουν ήδη ξεκινήσει, θα ολοκληρωθούν όπως έχει προγραμματιστεί». Οι εκδρομές που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, πιθανότατα δεν θα μπορούν πλέον να πραγματοποιηθούν. Επίσης γνωστοποιήθηκε πως γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου όσοι βρίσκονται ήδη σε διακοπές να μπορέσουν να τις ολοκληρώσουν κανονικά και να επιστρέψουν χωρίς πρόβλημα, ενώ έχει ανοίξει και μία τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης των πελατών. Το γερμανικό Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλισης –που ιδρύθηκε το 2019 στον απόηχο της χρεοκοπίας της Thomas Cook– θα αναλάβει να επιστρέψει προκαταβολές για πακέτα που τελικά θα ακυρωθούν.
Η υποβολή, χθες, της αίτησης για ένταξη στην πρόνοια του γερμανικού πτωχευτικού δικαίου έρχεται έπειτα από μία περίοδο διαπραγματεύσεων κατά την οποία οι Αμερικάνοι επενδυτές και τα στελέχη της FTI επιχείρησαν, ανεπιτυχώς όπως αποδεικνύεται, να έρθουν σε κάποια συμφωνία με τους πιστωτές και κυρίως το γερμανικό Δημόσιο προκειμένου να περιοριστούν οι υποχρεώσεις του τουριστικού γραφείου προς αυτούς. H FTI, προκειμένου να ξεπεράσει τις δυσκολίες των προηγούμενων ετών, είχε λάβει βοήθεια της τάξης των 600 εκατομμυρίων από το γερμανικό κρατικό ταμείο WSF αλλά και δάνειο 280 εκατομμυρίων από την UniCredit για το οποίο εγγυήθηκε το γερμανικό Δημόσιο, τόσο σε ομοσπονδιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κρατιδίου της Βαυαρίας. Το επενδυτικό κεφάλαιο Centares δέχθηκε να εξαγοράσει την εταιρεία χρηματοδοτώντας τη με επιπλέον 125 εκατομμύρια και έκτοτε ενεπλάκη σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές. Παράλληλα, η συμφωνία ξεκίνησε να εξετάζεται, και εξετάζεται ακόμα, από τη γερμανική ανεξάρτητη αρχή για τον ανταγωνισμό. Καθώς οι διαδικασίες αυτές απαιτούν χρόνο και οι απαιτήσεις σε εκκίνηση της εταιρείας λόγω και της έλευσης του καλοκαιριού μεγάλωναν, αποφασίστηκε να αναζητηθεί προστασία από το γερμανικό πτωχευτικό δίκαιο.
Δείτε επίσης:
Πλήγμα στον τουρισμό της Κρήτης: Χάνονται έως 100.000 αφίξεις από την κατάρρευση της FTI
FTI: Πώς έφτασε στην χρεοκοπία ο τρίτος μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης
Σοκ στον τουρισμό της Κρήτης - "Κανόνι" από μεγάλο tour operator
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη