ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Hμέρα κρίσης για την ελληνική οικονομία: Διπλό κρας τεστ για δημοσιονομικά και επενδυτική βαθμίδα

Οι δημοσιονομικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα είναι εντυπωσιακές και θα οδηγήσουν σε μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα ή ακόμα και σε οριακό πρωτογενές πλεόνασμα έναντι πρόβλεψης για πρωτογενές έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ

Hμέρα κρίσης για την ελληνική οικονομία: Διπλό κρας τεστ για δημοσιονομικά και επενδυτική βαθμίδα

Σε διπλό κρας τεστ υποβάλλεται σήμερα η ελληνική οικονομία, αφού ακριβώς ένα μήνα πριν από τις εκλογές η Eurostat θα ανακοινώσει το έλλειμμα και το χρέος του 2022, ενώ το βράδυ η S&P η οποία έχει κατατάξει την Ελλάδα μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, έχει προγραμματισμένη αξιολόγηση για το ελληνικό αξιόχρεο.

Τα νέα για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2022 αναμένεται να είναι παραπάνω από θετικά, αφού οι εκτιμήσεις προβλέπουν ότι οι καλύτερες επιδόσεις του ελλείμματος και του χρέους θα θέτουν τις προϋποθέσεις ώστε να επιτευχθούν με ασφάλεια οι δημοσιονομικοί στόχοι του τρέχοντος έτους, αναφέρει το imerisia.gr.

Οι δημοσιονομικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα είναι εντυπωσιακές και θα οδηγήσουν σε μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα ή ακόμα και σε οριακό πρωτογενές πλεόνασμα έναντι πρόβλεψης για πρωτογενές έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ.

Δημοσιονομική ανατροπή

Πρόκειται για την απόλυτη δημοσιονομική ανατροπή που φαίνεται ότι πετυχαίνει η ελληνική οικονομία το προηγούμενο έτος, που χαρακτηρίστηκε από την ένταση της ενεργειακής κρίσης και με την κυβέρνηση να στηρίζει με αρκετά δισ. ευρώ τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής έχει προβλέψει πρωτογενές πλεόνασμα από το 2022, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε πρόσφατα ότι το πρωτογενές έλλειμμα μηδενίστηκε το 2022, ήτοι έναν χρόνο πριν από τον στόχο, και από φέτος η χώρα επιστρέφει σε πλεόνασμα.

Ανεξάρτητα τι θα δείξουν τα στοιχεία της Eurostat, η δημοσιονομική τρύπα κλείνει νωρίτερα και το οικονομικό επιτελείο που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα κληθεί να διαχειριστεί τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες από το 2024 και μετά.

Εκτός από το πρωτογενές αποτέλεσμα, βελτιωμένο θα είναι και το αποτέλεσμα για το χρέος, το οποίο ο προϋπολογισμός προέβλεπε τη μείωση του στο 158,9% του ΑΕΠ αλλά αναμένεται να κλείσει κάτω από το 157% του ΑΕΠ.

Εν αναμονή της S&P

Πριν από τα μεσάνυχτα η S&P που βαθμολογεί την χώρα ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα και είναι ο τελευταίος οίκος που προβαίνει σε αξιολόγηση εντός της τετραετίας της παρούσας κυβέρνησης, θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του για την ελληνική οικονομία. Αρκετοί αναλυτές χαρακτηρίζουν απίθανη μια αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα μέχρι να υπάρξει καθαρή πολιτική εικόνα για την επόμενη κυβέρνηση.

Αν και η πρόσφατη εκτίμηση της Goldman Sachs ότι η S&P θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα είχε δημιουργήσει αυξημένες προσδοκίες, η JP Morgan πριν δύο ημέρες έστειλε μήνυμα ότι δεν περιμένει αναβάθμιση της Ελλάδας πριν από τις εκλογές. Στο οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι ακόμα και εάν δεν λάβει αύριο την επενδυτική βαθμίδα η χώρα, είναι βέβαιο ότι ο στόχος θα επιτευχθεί εντός του 2023.

Ο κύκλος των αξιολογήσεων για το α΄ εξάμηνο θα κλείσει στις 9 Ιουνίου με τη δεύτερη εντός του έτους αξιολόγηση από τον οίκο Fitch. Ο επόμενος κύκλος θα ανοίξει πάλι για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS, στις 15 Σεπτεμβρίου από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, στις 20 Οκτωβρίου από την S&P και την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch.

Ο οίκος S&P βαθμολογεί την χώρα ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα και είναι ο τελευταίος ο οποίος που προβαίνει σε αξιολόγηση εντός της τετραετίας της παρούσας κυβέρνησης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση