ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χημική Βιομηχανία: Πώς θα αναπτυχθεί με όρους βιωσιμότητας μια αγορά 2,5 δισ. ευρώ
Τι συζητήθηκε στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης
SHARE:
Η εφαρμογή της πράσινης συμφωνίας (green deal) και οι δυνατότητες ανάπτυξης των επιχειρήσεων της χημικής βιομηχανίας, ήταν μεταξύ άλλων, τα θέματα που συζητήθηκαν εκτενώς κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ), με τον Υφυπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ. Γ. Θωμά και τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων, κ. K. Αραβώση.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, τονίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει τον καθοριστικό ρόλο της χημικής βιομηχανίας της ΕΕ στην επίτευξη της κυκλικής οικονομίας στην ανταπόκριση της στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σημασία της καινοτομίας, την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών και τη χρήση πιστοποιημένων υλικών, με στόχο την ενεργειακή εξοικονόμηση και αποδοτικότητα των κτηρίων και της βιομηχανίας. Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη για παροχή φορολογικών κινήτρων ακόμη και σε όσους δεν μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα όπως είναι το «Εξοικονομώ».
Ο Υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ. Γεράσιμος Θωμάς τόνισε «ότι για την ομαλή εξέλιξη του προγράμματος «Εξοικονομώ» αλλά και τον εκσυγχρονισμό και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, θα ληφθούν υπόψιν αρκετές από τις προτάσεις, με στόχο την άμεση απορρόφηση των κονδυλίων και την αποφυγή καθυστερήσεων». Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου, για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας ψυκτικών αερίων που έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στο κλίμα και ανήγγειλε την έκδοση ΚΥΑ που θα ρυθμίζει τα θέματα των ελέγχων και των προστίμων, αίτημα της χημικής βιομηχανίας.
Σημειώνεται ότι ο ΣΕΧΒ εκπροσωπεί την ελληνική χημική βιομηχανία, η αξία της παραγωγής της χημικής βιομηχανίας ανέρχεται σε 2,5 δις, απασχολεί άμεσα 16.000 εργαζόμενους, οι εξαγωγές των χημικών συνεισφέρουν στο 12.1% του συνόλου των εξαγωγών, το 2019 είχαν αύξηση κατά 17.2%. Υποστηρίζει σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας τρόφιμα, μέταλλα, γεωργία, τουρισμός κλπ.