ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γραφειοκρατικό αλαλούμ με το δώρο του Πάσχα τον Ιούνιο

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η σχετική απόφαση του Υπουργείου Εργασίας

No profile pic

Τεράστια αναστάτωση σε εργοδότες και λογιστήρια έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση της πρόθεσης του υπουργείου Εργασίας αναφορικά με το δώρο Πάσχα, σε εργαζομένους που είχαν τεθεί σε αναστολή σύμβασης.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, η σχετική υπουργική απόφαση είναι έτοιμη και, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει ότι οι εργοδότες οφείλουν έως το τέλος Ιουνίου να καταβάλουν στους εργαζομένους που είχαν θέσει σε αναστολή, το σύνολο του δώρου Πάσχα – δηλαδή μισό μηνιαίο μισθό εφόσον έχουν απασχόληση όλο το διάστημα από 1/1/2020 έως 30/4/2020. Ακολούθως, από 1 έως 10 Ιουλίου, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν ειδικό έντυπο υπεύθυνης δήλωσης για το επίδομα εορτών Πάσχα στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου «Εργάνη», παράλληλα με τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις, για να λάβουν από το κράτος τα ποσά που αναλογούν στο τμήμα του δώρου που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Υπενθυμίζεται πως το κράτος θα πληρώσει το τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί στις ημέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός τελούσε σε αναστολή. Τα λογιστήρια οφείλουν να δηλώσουν τα στοιχεία της επιχείρησης, τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ), τα στοιχεία των εργαζομένων τους καθώς και το ποσό του επιδόματος εορτών Πάσχα 2020 (μεικτές αποδοχές εργαζομένου και αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές και κρατήσεις) που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης εκάστου μισθωτού και το οποίο καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εως τις 10 Ιουλίου οι εργοδότες θα πρέπει να υποβάλουν και νέα, διακριτή Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) για το δώρο Πάσχα καταχωρίζοντας τα ποσά του επιδόματος που βαρύνουν τον εργοδότη στον κωδικό τύπου αποδοχών 03 και τα ποσά του επιδόματος εορτών που βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό στην ίδια ΑΠΔ, σε κωδικό ειδικού τύπου αποδοχών, οι λεπτομέρειες του οποίου θα καθοριστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.

Στη συνέχεια, το Δημόσιο μέσω του υπουργείου Εργασίας θα πληρώσει στην κάθε επιχείρηση το τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί στο διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

Η δημοσιοποίηση του περιεχομένου της υπουργικής απόφασης έχει προκαλέσει ήδη μεγάλες αντιδράσεις στους κόλπους των εργοδοτών και κατά συνέπεια των λογιστών, καθώς αφενός δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που κατέβαλαν στους εργαζομένους τους μειωμένο δώρο Πάσχα κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, αφετέρου από την 1η Ιουνίου μειώνονται οι εισφορές και δεν έχει ξεκαθαριστεί με ποιες εισφορές θα γίνουν οι κρατήσεις. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η διπλή υποβολή εντύπων ΑΠΔ και υπεύθυνης δήλωσης στο «Εργάνη» προκαλεί αυξημένη γραφειοκρατία και μάλιστα σε μια περίοδο που ήδη, λόγω των ειδικών συνθηκών και των συνεχών αλλαγών στην ισχύουσα νομοθεσία, υπάρχει τεράστιος όγκος δουλειάς.

Σύμφωνα με όσους αντιδρούν, η νέα ΚΥΑ αλλάζει τα όσα προβλέπονταν στην αρχική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και ορίζει ως υπόχρεο για την καταβολή του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στο δώρο Πάσχα και όχι του ποσού που του αναλογεί, τον εργοδότη.

Παράλληλα, δημιουργείται σημαντικό πρόβλημα σε σχέση με τον υπολογισμό των εισφορών. Και αυτό, γιατί όσοι εργοδότες κατέβαλαν ήδη το δώρο Πάσχα στους εργαζομένους τους υπολόγισαν τις κρατήσεις με βάση τις ισχύουσες ασφαλιστικές εισφορές. Εφόσον δε, κατέβαλαν μειωμένο ποσό, θα πρέπει να υπολογίσουν το υπόλοιπο και να το καταβάλουν έως τις 30 Ιουνίου.

Αντίστοιχα, και όσοι επέλεξαν τη μεταχρονολογημένη πληρωμή του δώρου θα πρέπει να το καταβάλουν ολόκληρο στους εργαζομένους τους έως τις 30 Ιουνίου. Μόνο που από την 1η Ιουνίου οι ασφαλιστικές εισφορές για κύρια σύνταξη μειώνονται κατά 0,90 μονάδες. Η νέα ΚΥΑ δεν προβλέπει με βάση τις εισφορές ποιας ημερομηνίας θα υπολογιστούν οι κρατήσεις, ήτοι με βάση τα όσα ίσχυαν τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου ή τον Ιούνιο με τις μειωμένες εισφορές. 

Τέλος, οι εκπρόσωποι των λογιστηρίων στις επιχειρήσεις διαμαρτύρονται και για την αυξημένη γραφειοκρατία που προβλέπεται, καθώς με τη διαδικασία που καθορίζει η νέα ΚΥΑ οι επιχειρήσεις υποβάλλουν ΑΠΔ αλλά και ειδική υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα «Εργάνη».

Πηγή:kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση