ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Golden Visa: Το σχέδιο για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια
Στόχος να μπουν στο «παιχνίδι» χιλιάδες διατηρητέα κτίρια, γλυτώνοντας από την εγκατάλειψη, με την προσέλκυση των αγοραστών τους.
Να αλλάξει το «πρόσωπο» της Αθήνας και των υπολοίπων μεγάλων πόλεων φιλοδοξεί το ΥΠΟΙΚ με τις μετατροπές που εισάγει στο καθεστώς της Golden Visa, και οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη
Κι αυτό διότι, μία γνώριμη όσο και δυσάρεστη εικόνα της Αθήνας είναι χιλιάδες κτίρια, συχνά σπουδαίας αρχιτεκτονικής άλλων εποχών, να στέκουν παραδομένα στην εγκατάλειψη, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τα «ραντάρ» του ΥΠΟΙΚ όταν επεξεργάστηκε τις προτεινόμενες αλλαγές στην Golden Visa.
Έτσι, σκοπός του οικονομικού επιτελείου μεταξύ των άλλων ρυθμίσεων είναι να βάλει στο «παιχνίδι» τα χιλιάδες αυτά διατηρητέα κτίρια, γλυτώνοντας τα από την εγκατάλειψη, με την προσέλκυση των αγοραστών τους.
Παράλληλα, ανοίγεται η δυνατότητα να ενταχθούν στην στεγαστική αγορά και τα κτίρια τα οποία παρέμεναν έως τώρα κλειστά και άδεια. Μόνο σε επίπεδο Αθήνας, σύμφωνα με στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής, υπολογίζεται πως υπάρχουν 1.200 εγκαταλελειμμένα κτίρια, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στις συνοικίες του κέντρου.
Όπως τονίζεται από το οικονομικό επιτελείο, το νέο πλαίσιο των ρυθμίσεων στοχεύει στο να πολλαπλασιαστούν τα σπίτια τα οποία βρίσκονται σε «κυκλοφορία» στην ελληνική αγορά, και είναι μόνο ο ένας βραχίονας της συνολικής στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης, μεταξύ των προγραμμάτων «Σπίτι μου», «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» κ.α.
Στο πλαίσιο της Golden Visa κάθε επενδυτής από τρίτες χώρες θα μπορεί να αγοράσει ένα διατηρητέο κτίσμα, με κατώτατο όριο επένδυσης τα 250.000 ευρώ, προκειμένου να του αποδοθεί άδεια διαμονής στη χώρα πενταετούς διάρκειας. Μάλιστα, για να προσελκυστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι αγοραστές διατηρητέων, το όριο της επένδυσης παραμένει συγκριτικά χαμηλά, σε σχέση με την αύξηση στις 800.000 ευρώ που προβλέπεται για την Αθήνα.
Η βίζα θα ανανεώνεται εφόσον ο επενδυτής διατηρήσει την ιδιοκτησία του κτίσματος και μετά το πέρας της δεκαετίας.
Ωστόσο, η προϋπόθεση που θέτει το ΥΠΟΙΚ είναι το κτίριο μέσα σε πέντε χρόνια να έχει αποκατασταθεί πλήρως, ειδάλλως το δικαίωμα παραμονής θα αφαιρείται από τον επενδυτή, εξασφαλίζοντας έτσι πως τα κτίρια που σήμερα έχουν εγκαταλειφθεί μισογκρεμισμένα να ανακαινιστούν και να ξαναγίνουν βιώσιμα και λειτουργικά.
Πρόβλεψη για μη ανανέωση της βίζας υπάρχει και για όταν ο ιδιοκτήτης πουλάει το ακίνητο. Αν ο επενδυτής πουλήσει το ακίνητο τότε η άδεια διαμονής του ανακαλείται και ο νέος αγοραστής αποκτά δικαίωμα να του αποδοθεί άδεια διαμονής.