ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί προσελκύει ξένους επενδυτές η ελληνική αγορά της ιδιωτικής εκπαίδευσης;

Οι τρεις εξαγορές

Γιατί προσελκύει ξένους επενδυτές η ελληνική αγορά της ιδιωτικής εκπαίδευσης;

Ο αυξανόμενος αριθμός των σχολείων για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση από το 2018 μέχρι και σήμερα, σε συνδυασμό με την αλλαγή του οικονομικού κλίματος και του θεσμικού πλαισίου, φαίνεται πως αποτέλεσαν το έναυσμα για ξένους επενδυτικούς ομίλους να στρέψουν το βλέμμα τους στην ελληνική αγορά.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν σχολεία με διαχρονική παρουσία, φήμη και διακρίσεις στην ελληνική αγορά, όπως η Σχολή Μωραΐτη, τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα και πρόσφατα τα Εκπαιδευτήρια Δούκα.

Σε άνοδο η ιδιωτική εκπαίδευση

Όπως δείχνουν τα στοιχεία από την πρόσφατη τριμηνιαία μελέτη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (EΛ.ΣΤΑΤ) «Η Ελλάς με αριθμούς» για το διάστημα Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2024, οι δείκτες για την ιδιωτική εκπαίδευση βαίνουν την ανιούσα. Τη διετία 2018-2019 υπήρχαν 649 νηπιαγωγεία στην επικράτεια τα οποία έφτασαν τα 817 κατά το 2021-2022, με τους μαθητές επίσης να αυξάνονται από 15.982 σε 24.264.

Ο αριθμός των δημοτικών παρέμεινε αμετάβλητος ανάμεσα στις δύο διετίες, στα 159, με τους μαθητές όμως να αυξάνονται από 38.027 σε 40.634.

Παρόμοιους ρυθμούς ακολούθησε και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα ιδιωτικά γυμνάσια από 99 ανέβηκαν σε 109 και οι μαθητές από 16.098 σε 20.335. Ενώ στα λύκεια καταγράφηκαν 92 μονάδες το διάστημα 2018-2019 και τη διετία 2021-2022 103. Οι μαθητές από 14.615 αυξήθηκαν σε 16.871.

Μπροστά στις αυξητικές αυτές τάσεις, η ελληνική αγορά της ιδιωτικής εκπαίδευσης προσελκύει το ενδιαφέρον επενδυτικών ομίλων που έχουν εξειδίκευση στο συγκεκριμένο τομέα.

Οι κινήσεις της Inspired στην ελληνική αγορά

Ήταν στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν έγινε γνωστό πως ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες της διεθνούς εκπαιδευτικής αγοράς, η Inspired Education Group, θα επένδυε στη Σχολή Μωραΐτη στο Παλαιό Ψυχικό.

Η κίνηση αυτή αφορούσε την απόκτηση ποσοστού στην εταιρεία διαχείρισης των εκπαιδευτηρίων, ενώ η οικογένεια Καρτάλη, που ασκεί και τη διοίκηση των εκπαιδευτηρίων, θα διατηρούσε τη διαχείριση και θα παρέμενε μέτοχος.

Η σημερινή ιδιοκτησία, με την Χρυσάνθη Μωραΐτη-Καρτάλη να ασκεί τη διοίκηση ως Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Σχολής Μωραΐτη, θα έχει στα χέρια της και το κτίριο της σχολής στο Παλαιό Ψυχικό -που θα ανακαινίσει ριζικά η Inspired-, η εταιρεία σπουδών και ο αθλητικός όμιλος.

Λίγο αργότερα, η Inspired με CEO για την περιοχή της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Βόρειας Ευρώπης τον John Leitao, προχώρησε και στη στρατηγική συνεργασία με τα εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα (CGS). Το ιδιωτικό σχολείο τον περασμένο Μάιο είχε υπογράψει μακροχρόνια σύμβαση μίσθωσης με τη Lamda Development για την ανάπτυξη και λειτουργία ιδρύματος πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Ελληνικό. Το CGS at The Ellinikon αναμένεται το Σεπτέμβριο 2027.

Η Cognita και τα Εκπαιδευτήρια Δούκα

Λίγες ημέρες πριν ανακοινώθηκε ακόμη μια μεγάλη επένδυση στην εγχώρια ιδιωτική εκπαίδευση, με το πλειοψηφικό ποσοστό από τα ιστορικά Εκπαιδευτήρια Δούκα να περνά στα χέρια του βρετανικού Cognita Schools Group, που πραγματοποιεί με τον τρόπο αυτό την είσοδό του στην ελληνική αγορά, με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου ιδιωτικών σχολείων στην επικράτεια.

Ως μέρος του δικτύου Cognita, στα Εκπαιδευτήρια Δούκα θα εφαρμοστούν οι τέσσερις πυλώνες στρατηγικής ανάπτυξης, η ολιστική εκπαίδευση, οι αρχές του leadership, η operational excellence και η ανάπτυξη, ενώ θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα συνεργασίας και με άλλα σχολεία στο εξωτερικό όπως και ανταλλαγής μαθητών.

Για το επόμενο βήμα της Cognita, η διοίκηση υπό τον Germà Rigau, Cognita Managing Director Continental Europe, επεξεργάζεται δύο μοντέλα: είτε θα συνεργαστούν με τα Εκπαιδευτήρια Δούκα για επέκταση στην επικράτεια είτε θα αποκτήσουν άλλα σχολεία για να δημιουργηθεί ένα premium δίκτυο στον τομέα της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Και εγχώριο ενδιαφέρον για την ιδιωτική εκπαίδευση

Ήδη τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε η αγορά οικοπέδων στο χώρο του Ελληνικού από την εταιρεία SKITI ENTERPRISES συμφερόντων της εφοπλιστικής οικογένειας Προκοπίου.

Ο εφοπλιστής και η Lamda Development φαίνεται πως έχουν κοινό πλάνο για αναπτύξεις συνολικά 86.000 τ.μ. ως προς τη δομήσιμη επιφάνεια εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη εκπαιδευτικού ιδρύματος με Διεθνές Πρόγραμμα Σπουδών, ήτοι International Baccalaureate (IB) εκτός από άλλες αναπτύξεις για οικιστικούς και γραφειακούς χώρους.

Πηγή:ot.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση