ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γερμανία: "Επίδομα πληθωρισμού" για εργαζόμενους στο Δημόσιο, τον καγκελάριο και τους υπουργούς
Περίπου 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε ομοσπονδιακές, κρατιδιακές και δημοτικές επιχειρήσεις πρόκειται να λάβουν αφορολόγητο επίδομα 3000 ευρώ
Ο καγκελάριος και οι υπουργοί της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα συμπεριληφθούν στους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα οι οποίοι θα λάβουν «επίδομα πληθωρισμού» ύψους 3000 ευρώ, αποκαλύπτει η εφημερίδα BILD, επικαλούμενη σχετικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών.
Περίπου 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε ομοσπονδιακές, κρατιδιακές και δημοτικές επιχειρήσεις πρόκειται να λάβουν αφορολόγητο επίδομα 3000 ευρώ, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αυξήσεις σε αγαθπά και υπηρεσίες λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Η παροχή προβλέπεται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας, ενώ αντίστοιχες πρόνοιες περιλαμβάνονται στις κλαδικές συμβάσεις πολλών κλάδων του ιδιωτικού τομέα, όπως η βιομηχανία μετάλλου, η ηλεκτρική ενέργεια και οι φαρμακευτικές εταιρίες. Οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα λάβουν επιπλέον 1200 ευρώ τον Ιούνιο και 220 ευρώ κάθε μήνα, από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο. Αντίστοιχα, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν επίδομα ανάλογα με το ποσοστό του τελευταίου μισθού τους που εισπράττουν. Το ανώτατο ποσοστό ανέρχεται σε 71,5% και επομένως θα λάβουν επίδομα 2152,50 ευρώ.
Σύμφωνα όμως με την BILD, σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών ορίζει τώρα ότι το επιπλέον ποσό δικαιούνται ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και οι υπουργοί της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Η κριτική έρχεται ήδη από την Ένωση Φορολογουμένων: «Δεν υπάρχει ακόμη ομοσπονδιακός προϋπολογισμός για το 2024, επειδή δεν μπορεί να γίνουν επαρκείς περικοπές και οι υπουργοί παίρνουν επίδομα για τον πληθωρισμό; Εντελώς λάθος μήνυμα! Ο καγκελάριος και οι υπουργοί θα έπρεπε να δώσουν το καλό παράδειγμα και να παραιτηθούν από ένα τέτοιο επίδομα», δηλώνει στην εφημερίδα ο πρόεδρος της Ένωσης Ράινερ Χολτσνάγκελ. Από το υπουργείο Εσωτερικών επισημάνθηκε ότι το σχέδιο νόμου βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδι9ο επεξεργασίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ