Η φετινή χρονιά αποτελεί πρόκριμα για την επόμενη και γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία η διαχείρισή της να είναι αποτελεσματική και να παραμείνει μέχρι τέλους θετική η εικόνα της χώρας, δηλώνει στη «Ναυτεμπορική» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος. Παράλληλα εκτιμά ότι οι επενδύσεις δεν θα σταματήσουν στον τουρισμό, απλώς θα αλλάξουν οι επενδυτές. Θα έρθουν νέοι, ενώ θα αποχωρήσουν ορισμένοι παλαιότεροι, καθώς θα έχουν πληγεί από την κρίση, όπως αναφέρει.
Οι τουριστικές επιχειρήσεις οφείλουμε να εφαρμόσουμε στο 120% τα υγειονομικά πρωτόκολλα για να προστατεύσουμε επιχειρήσεις, εργαζόμενους, τουρίστες, και να συντηρήσουμε τη θετική φήμη της χώρας στη διαχείριση της πανδημίας, εξηγεί ο κ. Ρέτσος και προσθέτει ότι «ο τρόπος που θα κινηθούμε εμείς σαν επιχειρηματίες θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εικόνα της χώρας, καθώς και τα θετικά μηνύματα και τα αρνητικά διαχέονται αμέσως. Ειδικά φέτος που επιζητούμε τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, έχει πολύ μεγάλη σημασία πώς θα κινηθούμε οι επιχειρηματίες στη διαχείριση της κρίσης».
Πάντως σπεύδει να διευκρινίσει ότι χρειάζεται επίσης μία πολύ καλή συνεργασία και ένας αποτελεσματικός συντονισμός των επιχειρήσεων με τους αρμόδιους φορείς στη διαχείριση, εάν προκύψει, ενός κρούσματος ούτως ώστε και η επιχείρηση να μην εκτεθεί και να μη δημιουργηθεί πανικός. Επίσης από την πλευρά του κράτους ζητά από εδώ και πέρα «οι όποιες αποφάσεις να δίνουν ένα περιθώριο στην αγορά να προσαρμοστεί. Θα πρέπει όσο είναι δυνατόν να αποφεύγονται οι αποφάσεις της τελευταίας στιγμής. Να αποφευχθούν οι εκπλήξεις γιατί δημιουργούν και τη δυσαρέσκεια». Θα πρέπει, συνεχίζει, «όλοι να καταλάβουμε τη σημασία της φετινής χρονιάς. Είναι χρονιά επιβίωσης αλλά και πρόκριμα για την επόμενη. Φέτος ή θα κάνουμε την εικόνα της χώρας ακόμη καλύτερη, που είναι ήδη πολύ καλή λόγω της υγειονομικής διαχείρισης και θα κεφαλαιοποιήσουμε αυτό το αποτέλεσμα για να έχουμε μια πολύ καλή χρονιά το 2021, ή θα χαλάσουμε αυτό που με πολύ κόπο φτιάξαμε τους προηγούμενους μήνες και του χρόνου θα ξεκινήσουμε με χάντικαπ».
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εκτιμά ότι στο σύνολό του ο τουριστικός τομέας έχει προσαρμοστεί στις απαιτήσεις και ανάγκες της σωστής διαχείρισης της επιδημίας και καλεί τους συναδέλφους του «να μη χαλαρώσουμε όμως ούτε λεπτό και να έχουμε στο μυαλό μας ότι φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρόνια».
Σαφέστερη εικόνα
Αναφορικά τώρα με το πώς θα κλείσει η φετινή χρονιά, ο κ. Ρέτσος θεωρεί ότι τις επόμενες δέκα ημέρες θα υπάρξει μια πολύ πιο σαφή εικόνα για το τι πλέον μπορούμε να διεκδικούμε σε σύγκριση με τα έσοδα του 2019 και «προς το τέλος Ιουλίου θα κάνουμε μία πρόβλεψη που θα πλησιάζει στο 90% της πραγματικής εικόνας για το τι αναμένουμε για τη χρονιά». Όπως εξηγεί, «θα γνωρίζουμε τον αριθμό των τουριστών που ήρθε τον Ιούλιο στη χώρα μας, σε σχέση με το αντίστοιχο μήνα πέρυσι και συνεπώς μπορούμε να εκτιμήσουμε καλύτερα τις αφίξεις και τα έσοδα για το τρίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου και ενδεχομένως λίγες ημέρες από τον Οκτώβριο για να υπολογίσουμε τις ποσοστό εσόδων θα ανακτήσουμε σε σύγκριση με πέρυσι».
Όμως ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ δεν αλλάζει προς το παρόν τη μέχρι τώρα εκτίμηση που έχει κάνει εδώ και καιρό σύμφωνα με την οποία «φέτος στοχεύουμε στο 20%-25% των περυσινών εσόδων δηλαδή ένα ποσό γύρω στα 4-5 δισ. ευρώ», το οποίο θεωρεί ως «καλό σενάριο».
Αναφορικά με τα μέτρα της κυβέρνησης, ο κ. Ρέτσος δηλώνει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και εκτιμά ότι και η νέα σειρά μέτρων της προηγούμενης Παρασκευής λαμβάνει υπόψη τα νέα ζητήματα που αναδείχθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Αυτό επιβεβαιώνει αυτό που ο ΣΕΤΕ είχε πει από την αρχή, ότι «είμαστε εδώ να θέτουμε στην κυβέρνηση τα ζητήματα και η κυβέρνηση να ανταποκρίνεται». Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εκτιμά ότι στην κυβέρνηση έχει γίνει άκρως αντιληπτό ότι ο τουρισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία και το ΑΕΠ, και προσωπικά ο ίδιος δηλώνει υπερήφανος που ο ΣΕΤΕ είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής της κυβέρνησης και τουπολιτικού συστήματος ευρύτερα.
Κριτικές φωνές
Απαντώντας σε διάφορες κριτικές φωνές για την αποτελεσματικότητα της μέχρι τώρα διαχείρισης των πραγμάτων, ο κ. Ρέτσος σημειώνει ότι «από τις αρχές Μαρτίου είχαμε μιλήσει ότι φέτος θα είναι μια χρονιά που δεν έχουμε ξαναδεί και κάναμε και συστάσεις για αλλαγή στις πολιτικές ακυρώσεων και κάποιοι μας έλεγαν ότι τους χαλάμε τις κρατήσεις. Άρα λοιπόν δεν μπορώ να καταλάβω πώς μετά από ένα παγκόσμιο lockdown και μια πολύ καλή διαχείριση από πλευράς Ελλάδος μπορεί κάποιος να ισχυρισθεί ότι ταπράγματα θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα». Εκτιμά ότι πολλές φορές τεστάρονται οι αντοχές του συστήματος.
«Δημιουργούνται ανάγκες από την πλευρά των υποδομών που πρέπει να καλυφθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Στην αρχή θα είναι όλα κάπως δύσκολα -εγώ περίμενα ακόμη περισσότερα προβλήματα-, όμως ας κάνουμε υπομονή και τότε θα δούμε ότι η όλη εικόνα θα βελτιωθεί». Αναφορικά τώρα με τις απόψεις που ακούστηκαν περί «μονοκαλλιέργειας» και έμφασης στην τουριστική ανάπτυξη, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ απαντά ότι «πρέπει να αναπτυχθεί συνολικά το ΑΕΠ της χώρας, να αναπτυχθούν και άλλοι τομείς και όχι να συρρικνώσουμε τον τουρισμό για να ενισχυθεί η παρουσία των άλλων κλάδων». Επίσης ο κ. Ρέτσος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ότι η βιομηχανία έχει υψηλότερους πολλαπλασιαστές, σημειώνει ότι για τον τουρισμό ο ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ υπολογίζουν ότι είναι από 2,2 έως 2,6.
Ανάλογοι θα είναι, σημειώνει, και οι πολλαπλασιαστές της βιομηχανίας. Αυτό όμως που έχει σημασία για τον ίδιο είναι «οι δύο ισχυροί κοινωνικοί εταίροι να τραβήξουν και το οικονομικό κάρο τα επόμενα χρόνια, και μέσα από τη συνέργεια αυτοί οι πολλαπλασιαστές να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο». Επίσης ο κ. Ρέτσος προσθέτει ότι τα τελευταία χρόνια ως κοινωνικοί εταίροι έχουν πολύ στενή συνεργασία με τον ΣΕΒ.
Μέτρα στήριξης
Μιλώντας για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, ο κ. Ρέτσος επισημαίνει ότι από την αρχή ο ΣΕΤΕ στην κουβέντα για τα μέτρα στήριξης έβαλε τους εργαζόμενους στο κάδρο γιατί επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους δεν υπάρχουν. Υπάρχει μία μικρή καθυστέρηση στο άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή δηλώσεων των εποχικών ξενοδοχοϋπαλλήλων, η οποία τελικά θα λειτουργήσει από τις 7 Ιουλίου. Τέλος, ο κ. Ρέτσος, αναφερόμενος στο μέλλον του τουρισμού, δηλώνει αισιόδοξος και εκτιμά ότι θα ξεπεραστεί η σημερινή κρίση και «σε μια τριετία θα επιστρέψουμε στα επίπεδα προ κρίσης».
Υπογραμμίζει ακόμη ότι ο ΣΕΤΕ θα πρέπει να είναι σε συνεχή επαφή με την κυβέρνηση προκειμένου να διαμορφώσει το νέο στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό (20202030), «ένα σχέδιο που θα αλλάζει το μοντέλο του ελληνικού τουρισμού. Θα στοχεύει στη μετατροπή της Ελλάδας σε έναν ώριμο, ποιοτικό, ασφαλή τουριστικό προορισμό, υψηλών προδιαγραφών».
Ακόμη εκτιμά ότι οι επενδύσεις στον τουρισμό θα συνεχιστούν, όμως ενδεχομένως «να αλλάξουν οι επενδυτές. Κάποιοι που χτυπήθηκαν από την παρούσα κρίση θα αποχωρήσουν και νέοι επενδυτές ακόμη και από άλλους κλάδους θα μπουν στον τουρισμό». Υπάρχει, προσθέτει, πλεόνασμα ρευστότητας και «ο τουρισμός είναι ένας κλάδος ελκυστικός γιατί θα συνεχίσει να αναπτύσσεται διεθνώς και στη χώρα μας».