ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Οικονόμου: «Να καταστήσουμε τον πρωτογενή τομέα πιο εξωστρεφή και ανταγωνιστικό»

Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν στρεβλώσεις και παθογένειες αλλά και άμεσοι κίνδυνοι

No profile pic

«H προστασία των φυσικών πόρων, η ενέργεια σε ότι αφορά τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και η ανάγκη προσαρμογής στις επιταγές της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής πρέπει να αντιμετωπιστούν σαν μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για τον πρωτογενή τομέα της χώρας» τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Οικονόμου, κατά την παρέμβασή του στο 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας «Άλμα Ανάπτυξης» που πραγματοποιείται στη Ναύπακτο.

Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν στρεβλώσεις και παθογένειες αλλά και άμεσοι κίνδυνοι, ενώ αναφερόμενος στο σχέδιο του υπουργείου τόνισε ότι «στόχος είναι να καταστήσουμε τον πρωτογενή τομέα της χώρας πιο εξωστρεφή, πιο ανταγωνιστικό, πιο ανθεκτικό για να τον βάλουμε στη σωστή θέση του»

Τόνισε ότι «χρειάζεται αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Σήμερα έχουμε τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, τη βούληση και την πρόθεση να κάνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και θεσμικά να διαμορφώσουμε το πλαίσιο που θα επιτρέπει στις πολιτικές αυτές να έχουν αποτέλεσμα».

Σημείωσε ότι «πολύ βασικές συνιστώσες της ανάπτυξης, αποτελούν η διαχείριση των πόρων, είτε των περιβαλλοντικών είτε των ενεργειακών, σε κάθε πτυχή της αναπτυξιακής πολιτικής. Είναι νομίζω η κρίσιμη συζήτηση, οι κρίσιμες επιλογές που πρέπει να κάνουμε τα επόμενα χρόνια για να είμαστε όπως πρέπει. Γνωρίζουμε καλά, έχοντας την εμπειρία των δεκαετιών που πέρασαν, ότι η περιβαλλοντική υποβάθμιση γέννα φτώχεια και αποτελεί τροχοπέδη στην βιώσιμη ανάπτυξη.

Και συμπλήρωσε: «Εχουμε ανάγκη από μία πολιτική, από μία αντίληψη που δεν θα βλέπει την ανάπτυξη και το περιβάλλον σαν δύο αντίπαλα στρατόπεδα, αλλά θα επενδύει στην ανάδειξη, στην αξιοποίηση, στην υπεράσπιση των φυσικών πόρων και στη θωράκιση τους, ώστε να έχουμε την μεγαλύτερη δυνατή αποδοτικότητα σε ότι αφορά τον πρωτογενή τομέα».

Αναφερόμενος στην η κοινή Αγροτική πολιτική -για την οποία εκτίμησε θα υπάρξει συμφωνία τις επόμενες μέρες στις στο συμβούλιο υπουργών- σημείωσε ότι «χαρακτηρίζεται από μία καινούργια φιλοσοφία, μετατοπίζοντας δηλαδή τη λογική των ενισχύσεων, από την ενίσχυση των αγρότη, στην ενίσχυση στο αγροτικό εισόδημα μεν, αλλά με την ταυτόχρονη υποχρέωση παραγωγής δημοσίων αγαθών».



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση