ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Χωρίς συμφωνία ξανά για το πλαφόν

Για ακόμη μία φορά χθες οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το ζήτημα της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο

Φυσικό αέριο: Χωρίς συμφωνία ξανά για το πλαφόν

Για ακόμη μία φορά χθες οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το ζήτημα της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο. Οι πολύωρες διαβουλεύσεις και σειρά συναντήσεων στο περιθώριο του έκτακτου συμβουλίου στις Βρυξέλλες μεταξύ της τσεχικής προεδρίας και των εκπροσώπων των κρατών-μελών δεν οδήγησαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία συνέχισαν να προβάλλουν αντιστάσεις απέναντι στη μείωση του ανωτάτου ορίου τιμής τουλάχιστον στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Ηταν μια μακρά και δύσκολη συνάντηση», είπε εκ μέρους της τσεχικής προεδρίας ο Γιόζεφ Σίκελα, ανακοινώνοντας ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου.

«Προσπαθήσαμε να συνεργαστούμε πολύ στενά για ένα πακέτο που θα είναι ευρέως αποδεκτό», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι το επίπεδο των τιμών που θα ενεργοποιεί τον μηχανισμό είναι το μόνο θέμα που παραμένει ανοιχτό λόγω της μεγάλης απόκλισης μεταξύ των τιμών που επιθυμούν τα δύο στρατόπεδα.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα μαζί με 11 ακόμη χώρες ζητάει το πλαφόν να τεθεί στα 160-200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

 

Η πιο πρόσφατη πρόταση συμβιβασμού της προεδρίας έκανε λόγο για 220 ευρώ και spread των τιμών spot TTF-LNG στα 35 ευρώ για τρεις ημέρες συναλλαγών.

Ενας πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας είχε ξεκινήσει ήδη από νωρίς το βράδυ της Δευτέρας με πρωτοβουλία του Ελληνα υπουργού, Κώστα Σκρέκα, για την εξεύρεση κοινού εδάφους προς μια ρεαλιστική συμφωνία.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σκρέκας συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με 12 ομολόγους του από το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Ισπανία, την Κροατία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και τη Λετονία, παρουσιάζοντας τρία σημεία για την επιβολή του πλαφόν, τα οποία έλαβαν την υποστήριξη των παρευρισκομένων. Τα τρία σημεία συμφωνίας αφορούσαν την επιβολή ενός δυναμικού πλαφόν, συνδεδεμένου με ξένους δείκτες, την εφαρμογή του σε όλα τα hubs και τη θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού αναστολής με βάση την πρόταση της τσεχικής προεδρίας, όπως διαμορφώθηκε από την Ολλανδία.

Ο κ. Σκρέκας κάλεσε χθες το πρωί εκ νέου τους ομολόγους του –αυτή τη φορά παρουσία της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας– ώστε να συζητηθεί η κοινή θέση των 12 κρατών σε σχέση με τις απόψεις τους, σε μια πρωτοφανή έκταση διεργασιών πριν από την έναρξη του συμβουλίου υπουργών Ενέργειας.

 

Δείτε επίσης:

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Σε εξέλιξη οι συζητήσεις – Η ελληνική πρόταση
 

 

Πηγή:kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση