ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φυσικό αέριο: Γιατί είχαμε πτώση τιμών μέσα στο χειμώνα
Ανάσα στην Ευρώπη η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου - Τι δείχνει ανάλυση της Παγκόσμιας Τράπεζας
Υποχώρηση της τάξης του 80% από τα ιστορικά υψηλά του προηγούμενου καλοκαιριού καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Από τα 340 ευρώ στις 26 Αυγούστου 2022 οι τιμές υποχωρούν πλέον σε επίπεδα κάτω των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δίνοντας μια ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Πάντως οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι σχεδόν τριπλάσιες από την Άνοιξη του 2021, όταν διαμορφώνονταν στη Γηραιά Ήπειρο στα 18 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Ο ΟΤ παρουσιάζει σήμερα τις μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές το τελευταίο διάστημα.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μετά το άνοιγμα οικονομιών από την πανδημία και οι γεωπολιτικές εντάσεις με «όπλο» τους δύο μεγάλους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, ήταν οι κύριο παράγοντες για το περσινό ράλι. Την Ευρώπη φαίνεται όμως ότι προστάτεψε ως ένα βαθμό τελικά ο «Στρατηγός Χειμώνας» αφού οι θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες από άλλες χρονιές με αποτέλεσμα να είναι πιο μειωμένη η κατανάλωση ενέργειας.
Οι υψηλότερες από το μέσο όρο θερμοκρασίες δημιουργούν μεγάλες ανησυχίες για την πορεία της κλιματικής αλλαγής και για ένα πραγματικά καυτό καλοκαίρι, αλλά δημιούργησαν επίσης πιο μικρή ζήτηση για θέρμανση ειδικά από νοικοκυριά. Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είχαν φροντίσει να γεμίσουν από το περασμένο καλοκαίρι και φθινόπωρο τους αποθηκευτικούς τους χώρους σε φυσικό αέριο.
Ο παράγοντας καιρός
Ο ζεστός καιρός και η απότομη καθοδική μετατόπιση της ζήτησης σε φυσικό αέριο συνέβαλαν στην πτώση των τιμών στην Ευρώπη. Ο ασυνήθιστος ζεστός καιρός στη Γηραιά Ήπειρο –περίπου 1°C υψηλότερος αυτόν τον χειμώνα από τον μέσο όρο– μείωσε τη ζήτηση για φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για θέρμανση κατοικιών.
Ταυτόχρονα, οι υψηλότερες τιμές οδήγησαν επίσης σε αύξηση στην αποδοτικότητα χρήσης ενέργειας, σε χαμηλότερη κατανάλωση μεταξύ των επιχειρήσεων και σε ορισμένες περιπτώσεις μείωσαν τη βιομηχανική δραστηριότητα, δείχνουν στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η ανάλυση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το φυσικό αέριο
Οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2022 από τα ύψη που είχαν φτάσει τον περασμένο Αύγουστο. Ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός, η βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση και οι αλλαγές συμπεριφοράς στην κατανάλωση αερίου συνέβαλαν στην υποχώρηση αυτή, σημειώνει στο ιστολόγιό της η Παγκόσμια Τράπεζα.
Καταγράφηκε μείωση της ρωσικής παραγωγής φυσικού αερίου και των εξαγωγών προς την Ευρώπη, ενώ οι μετατόπιση των προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου ώστε να καταφτάνει περισσότερο από αυτό στην Ευρώπη από ΗΠΑ και Μέση Ανατολή συνέβαλαν στην κάλυψη αυτή του κενού, σημειώνεται.
Η χαμηλότερη ζήτηση και οι ισχυρές εισροές LNG είχαν ως αποτέλεσμα τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου να βρίσκονται σε υψηλό ρεκόρ για αυτήν την περίοδο του έτους. Οι προοπτικές για το 2023 θα εξαρτηθούν από την ταχύτητα της επαναλειτουργίας της οικονομίας της Κίνας καθώς και από τη δυναμική της αγοράς LNG, πιστεύει η Παγκόσμια Τράπεζα.
Στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία
Στην ανάλυση σημειώνεται ακόμη ότι οι τιμές του φυσικού αερίου παρουσίασαν μεγάλες μειώσεις και ήταν εξαιρετικά ασταθείς το δεύτερο εξάμηνο του 2022, λόγω της δυναμικής στις ευρωπαϊκές αγορές. Η ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται τώρα κάτω από τα επίπεδα που κατέγραφε στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2021.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι τιμές έχουν πέσει σε χαμηλό 18 μηνών, καταγράφοντας σημαντική αλλαγή από πέρυσι όταν είχαν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2008. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης αναφοράς τιμών φυσικού αερίου έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών τον Σεπτέμβριο του 2022. Αυτό το σημείο αναφοράς παραμένει υψηλό εκεί λόγω της ζήτησης. Ιστορικά, τα περιφερειακά σημεία αναφοράς για το φυσικό αέριο διαφέρουν σημαντικά.
Αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό λόγω των περιορισμών που υπάρχουν στις μεταφορές, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε την υποκείμενη δυναμική επηρεάζοντας τις εμπορικές ροές και τα σημεία αναφοράς παγκοσμίως, αναφέρεται.
Πηγή: OT