ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

"Φρένο" στο ράλι των επιτοκίων για οφειλές ΕΦΚΑ, με νέα ρύθμιση

«Σβήνει» το καπέλο των 2 δισ. ευρώ

No profile pic

Σε ρύθμιση ανάλογη με το υπουργείο Oικονομικών προκειμένου να μπει «φρένο» στη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ προχωρά τις επόμενες ημέρες και το υπουργείο Εργασίας.

Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μπουν στον «πάγο» τα επιτόκια και για τις οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ, ρυθμισμένες και αρύθμιστες, ώστε το καθεστώς να εναρμονιστεί με αυτό των χρεών προς την εφορία.

Στο 10,51% το επιτόκιο για τις αρρύθμιστες οφειλές

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα κατ' εξαίρεση και για ένα έτος, έως τις 2.11.2023, το επιτόκιο των εκπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία δεν θα μεταβάλλεται κατά το μέρος που αφορά στο επιτόκιο των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (MRO). Mόνο αν ξεπεράσουν οι αυξήσεις της ΕΚΤ το 4%, μπορεί οι οφειλέτες να δουν κάποια επιβάρυνση. 

Το βασικό επιτόκιο που είχε οριστεί από την 1/1/2014 για οφειλές προς το Δημόσιο ανερχόταν σε 8,51% έως τις αρχές του χρόνου ενώ με τις διαδοχικές πρόσφατες αυξήσεις (συνολικά +2%) φτάνει σήμερα στο 10,51%. Όσον αφορά στα χρέη προς τον e-ΕΦΚΑ αυτό το επιτόκιο αφορά στις αρρύθμιστες οφειλές προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών

Τι έδειξε η τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ

Η ανησυχητική εικόνα της διόγκωσης των οφειλών προς τα Ταμεία πρόλαβε να αποτυπωθεί στην τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ για το τρίτο τρίμηνο του 2022, όπου φαίνεται ότι το χρέος εκτινάχθηκε από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο κατά 2.2 δις λόγω της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και αυτή η αύξηση - μαμούθ αφορά μόνο το καπέλο στους τόκους και τα τέλη των αρρύθμιστων οφειλών, κατά τη μερίδα του λέοντος.      

Την ίδια στιγμή το επιτόκιο για τις οφειλές που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση από την περιοχή του 5% αυξήθηκε στην περιοχή του 7% το τελευταίο διάστημα, αλλά σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η αύξηση αυτή ακούμπησε μόνο τις νέες πάγιες ρυθμίσεις, δηλαδή αυτές που ξεκίνησαν μετά τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ. Η αύξηση του επιτοκίου στην περιοχή του 7% δεν ακούμποησε τις υφιστάμενες, παλαιές ρυθμίσεις.

Διαβάστε και: Η ακρίβεια αύξησε τις οφειλές στην εφορία - Πάνω από 4,45 δισ. οι απλήρωτοι φόροι στο 7μηνο

Ωστόσο όλα αυτά τώρα αλλάζουν και «παγώνουν» με την νέα ρύθμιση. 

Υπενθυμίζεται πως όπως έχει γράψει η «Η», οι οφειλές προς το ΚΕΑΟ του e-ΕΦΚΑ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022 διαμορφώθηκαν στα 45,631 δισ. ευρώ, όταν στο τέλος Ιουνίου ήταν 43,43 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 2,201 δισ. ευρώ. 

Λογιστικό το καπέλο των 2 δισ.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα πρόσθετα τέλη αυξήθηκαν κατά 2.062.852.958 ευρώ ενώ οι κύριες οφειλές μειώθηκαν κατά 25.507.871 ευρώ. Μάλιστα η εκτίναξη μοιάζει εκκωφαντική αν συγκριθεί με τα προηγούμενα τρίμηνα του 2022. Συγκεκριμένα το πρώτο τρίμηνο, τα πρόσθετα τέλη κατέγραψαν αύξηση κατά 460 εκ. και το δεύτερο τρίμηνο κατά 410 εκ. ευρώ.

Ο «φουσκωμένος» λογαριασμός είναι προς το παρόν λογιστικός καθώς ο οφειλέτης ενημερώνεται για το ύψος των πρόσθετων τελών όταν προχωρήσει σε πληρωμή, οπότε και τα πρόσθετα τέλη διαμορφώνονται με βάση το ισχύον καθεστώς εκείνη την ώρα. Και τι θα γίνει με εκείνους που έσπευσαν ήδη να πληρώσουν; Απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί αλλά συνήθως επιλέγεται η οδός του συμψηφισμού.

Τα παλιά χρέη που λιμνάζουν

Στελέχη του ΕΦΚΑ εξηγούν ότι η μεγάλη αύξηση του συνολικού χρέους οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι το νέο αυξημένο επιτόκιο υπολογίζεται στο σύνολο των χρεών των μεγαλο-οφειλετών με χρέος άνω του 1 εκ. τα οποία «λιμνάζουν» πριν από το 2014, ίσως και από τη δεκαετία του 1980 (π.χ. Ολυμπιακή, Πειραϊκή Πατραϊκή, express service). 

Μάλιστα τα ίδια στελέχη καλούν τους οφειλέτες να ενταχθούν στις πάγιες ρυθμίσεις αλλά και στη νέα ευνοϊκή που προβλέπει το μίνι-ασφαλιστικό (24 δόσεις αντί για 12) γιατί όσο καθυστερούν το χρέος τους θα διογκώνεται.

Εκτιμούν επιπλέον ότι για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχουν ρευστότητα η ένταξη στη νέα ρύθμιση είναι μονόδρομος, ακόμα και αν πρέπει να αντιμετωπίσουν διπλή επιβάρυνση με την καταβολή της τρέχουσας εισφοράς μαζί με τη μηνιαία δόση της ρύθμισης.  

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση