Ο πολιτισμός, η ιστορία, ο ήλιος, η θάλασσα αλλά και ο τρόπος που διαχειρίστηκε η χώρα μας την πανδημία έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον των ξένων για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην Deutsche Welle, έχει καταγραφεί αύξηση της τάξης κατά 200% το τελευταίο διάστημα μόνο στη Βρετανία η ζήτηση για ένα σπίτι στην χώρα μας.
Μόνο η βρετανική ζήτηση έχει αυξηθεί περισσότερο από 200% τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ η γερμανική κατά 50%, σύμφωνα με τοπικούς και διεθνείς κτηματομεσίτες.
Βάσει των στοιχείων που παραθέτει από την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων «Rightmove» «η Ελλάδα είναι στις κορυφαίες αναζητήσεις μαζί με Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία και Ιταλία».
Το ενδιαφέρον, ήταν τόσο έντονο που καταγράφηκαν περισσότερες από ένα εκατομμύριο διαδικτυακές έρευνες την ημέρα που η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τις νέες οδηγίες για τα ταξίδια στα τέλη Ιουνίου.
Οι πέντε προτιμώμενοι προορισμοί – Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία και Ιταλία – παρουσιάζουν αύξηση 340% ως προς το ενδιαφέρον του εξωτερικού, σε σύγκριση με τα στοιχεία που καταγράφηκαν στα μέσα Ιουνίου, όπως ανέφεραν οι μεσίτες.
Μόνο οι Γερμανοί έχουν αυξήσει τις επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα κατά 50% επιλέγοντας εκτάσεις στην Πελοπόννησο αλλά και βίλες σε νησιά όπως η Αμοργός, η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Κάρπαθος.
Από περίπου 5.750 ακίνητα που αναφέρονται μόνο στο «Rightmove», 1.754 βρίσκονται στην Κρήτη και οι τιμές του κυμαίνονται από περίπου 10.000 ευρώ έως πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ.
Πάνω από 25 καταχωρίσεις περιλαμβάνουν τεράστια παραθαλάσσια θέρετρα, καφέ μπαρ και μεγάλες εκτάσεις παραθαλάσσιων ακινήτων .
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της «Chestertons» «οι άνθρωποι νιώθουν πιο ασφαλείς εδώ. Και θέλουν να διατηρήσουν αυτή την ασφάλεια κάτω από τον ήλιο».
Επισημαίνεται επίσης ότι «δίπλα στους σχεδόν 4 εκατομμύρια Γερμανούς υπηκόους που κάνουν διακοπές εδώ κάθε χρόνο, φέρνοντας περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε σκληρό νόμισμα, οι Βρετανοί υπήκοοι αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη ομάδα ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα».