ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Τι ισχύει, τι να προσέξετε
Το ποσοστό της επιδότησης αναμένεται να είναι της τάξης του 30% για τα φωτοβολταϊκά και έως 60% για τις μπαταρίες
Σημαντικά οφέλη, τόσο σε νοικοκυριά, όσο και σε επιχειρήσεις θα φέρει το πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταϊκών που αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.
Εν μέσω ενεργειακής κρίσης και υψηλών τιμών ρεύματος, η αγορά αναμένει το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του προγράμματος, καθώς η επιδότηση θα προσφέρει επιπλέον κίνητρο για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών.
Μάλιστα, πρόσφατα κατατέθηκε σχετική τροπολογία, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον Υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να προκηρύξει το σχετικό πρόγραμμα το οποίο θα αφορά τόσο τα φωτοβολταϊκά όσο και τις μπαταρίες, επιτρέποντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.
Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, το ποσοστό της επιδότησης αναμένεται να είναι της τάξης του 30% για τα φωτοβολταϊκά και έως 60% για τις μπαταρίες, καθιστώντας την αγορά και εγκατάστασή τους εξαιρετικά συμφέρουσα στην τρέχουσα συγκυρία.
Όπως εξηγεί μιλώντας στο CNN Greece ο κ. Κωνσταντίνος Λάσκος, πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών ακόμα και χωρίς την επιδότηση η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάνελ είναι συμφέρουσα κίνηση, ενώ μετά την εφαρμογή του προγράμματος τα οφέλη είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Μάλιστα, ανάλογα και με την κατανάλωση αλλά και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η απόσβεση μπορεί να γίνει ακόμη και σε λιγότερο από πέντε χρόνια, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζεται ενεργειακή αυτονομία.
Ως προς τις ενεργειακές ανάγκες, όπως εξηγεί ο κ. Λάσκος, για μια μέση μονοκατοικία, απαιτείται η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού στοιχείου με ισχύ της τάξης των 4-5KW ενώ στις πολυκατοικίες εξαρτάται από τον αριθμό των διαμερισμάτων και βέβαια το συνολικό εμβαδόν και τις ενεργειακές ανάγκες τους.
Σε αυτή την περίπτωση βέβαια τα πράγματα είναι κατά τι πιο περίπλοκα, καθώς απαιτείται η συναίνεση των συνιδιοκτητών, όμως, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, αναμένεται να δοθούν και επιπλέον κίνητρα σε περίπτωση εγκατάστασης σε πολυκατοικίες.
Αντίστοιχης λογικής αναμένεται να είναι και το μοντέλο επιδότησης, με το ανώτατο όριο να διαμορφώνεται κοντά στα 5-6KW ανά αίτηση. Όσο για το κόστος, αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται περίπου στα 1.500 ευρώ ανά KW, γεγονός που σημαίνει ότι -πριν την επιδότηση- η συνολική επένδυση αναμένεται να διαμορφωθεί πέριξ των 7.000-7.500 ευρώ ανά αίτηση.
Υψηλότερο είναι το κόστος για τις μπαταρίες, οι οποίες βέβαια αναμένεται να επιδοτηθούν ακόμη περισσότερο, όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εγκατάστασή τους δεν είναι αναγκαία σε όλες τις περιπτώσεις.
Όσο για τα επαγγελματικά ακίνητα, εκεί η επιδότηση αναμένεται να αφορά εγκαταστάσεις έως και 10ΚW, με τα ποσοστά της επιδότησης να είναι παραπλήσια ή και ακριβώς τα ίδια.
Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγεί ο κ. Λάσκος, οι ενδιαφέρομενοι θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με κάποιον εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο, ώστε να βεβαιωθούν ότι η εγκατάσταση θα καλύπτει της ανάγκες τους, αλλά και να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας.