ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό νομοσχέδιο: Στο μικροσκόπιο οι ελεύθεροι επαγγελματίες - Τα σημεία διαφωνίας

Φορολογικό νομοσχέδιο: Στο μικροσκόπιο οι ελεύθεροι επαγγελματίες - Τα σημεία διαφωνίας

Το γεγονός πως το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα του οικονομικού επιτελείου για την σημασία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να σχολιάζει πως δεν είναι λογικό το 54% των δηλώνει μηδενικό εισόδημα.

Μάλιστα, ο Κωστής Χατζηδάκης σε δηλώσεις του έδωσε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός πως το 80% των ιδιοκτητών μπαρ πλήρωναν λιγότερους φόρους από τους υπαλλήλους τους.

Σημειώνεται πως η συζήτηση επί των προτεινόμενων διατάξεων έχει ανοίξει και γίνεται με τη δημόσια διαβούλευση, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι τη Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου.

Από την άλλη πλευρά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι σχεδόν στην πλειοψηφία των κλάδων θεωρούν δεδομένη την αποτυχία των προωθούμενων αλλαγών και αντιδρούν στον οριζόντιο χαρακτήρα των μέτρων, αναφέρει το ccn.gr.

Σε αυτό το πλαίσιο, γιατροί, δικηγόροι, έμποροι, βιοτέχνες, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που έγιναν αυτή την εβδομάδα, ζητώντας την απόσυρση των εξαγγελθέντων μέτρων. Ενώ καλούν την κυβέρνηση να στραφεί προς «τις εταιρίες και επιχειρήσεις που εμφανίζουν ζημιές για πολλά χρόνια, καθώς και τη μεγάλη φοροδιαφυγή στα καύσιμα, τα μερίσματα, τη συγκέντρωση κεφαλαίου κοκ» για να βρουν τα έσοδα που χρειάζονται τα κρατικά ταμεία.

Περισσότεροι από επτά πανελλαδικοί οργανισμοί και σύλλογοι σημειώνουν πως ο διάλογος πρέπει να γίνει μεταξύ όλων των φορέων με στόχο «ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος και θα έχει ως βάση τη συνεισφορά εκάστου ανάλογα με τις δυνάμεις του».

Σημείο αναφοράς ο κατώτατος μισθός

Το νέο σύστημα έχει ως σημείο αναφοράς τον κατώτατο μισθό, θεωρώντας ότι δεν μπορεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας να έχει εισόδημα μικρότερο από έναν εργαζόμενο που αμείβεται με τις κατώτατες αποδοχές, ενώ προβλέπει πιο ευνοϊκό καθεστώς για τους νέους επαγγελματίες για τα πρώτα πέντε χρόνια δραστηριοποίησής τους, τους ανάπηρους, τους κατοίκους μικρών νησιών και οικισμών.

Με την εφαρμογή του, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως θα δεχτεί στα ταμεία του έσοδα τα οποία θα είναι αυξημένα κατά 874 εκατ. ευρώ από την σημαντική αποκάλυψη της φοροδιαφυγής, ενώ το τελικό ποσό μετά την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα είναι 606 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει «επιβράβευση» για τους συνεπείς φορολογούμενους, με την ταχύτερη μείωση του τέλους επιτηδεύματος ενώ εκείνοι που θα πληρώσουν περισσότερα εκτιμάται πως θα είναι εκείνοι που δήλωναν εισοδήματα κάτω από τον κατώτατο μισθό.

Η αρχή στην οποία βασίζεται το σχέδιο νόμου είναι ότι «ένας ελεύθερος επαγγελματίας- και μάλιστα επί σειρά ετών- δεν μπορεί να επιβιώνει με ζημιές ή να δηλώνει λιγότερα και να φορολογείται λιγότερο από έναν εργαζόμενο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό».

Υπενθυμίζεται πως σήμερα ο μισθωτός πληρώνει 1.167 ευρώ μέσο φόρο και ο συνταξιούχος 847 ευρώ μέσο φόρο.
 

Ο αντίλογος

Ο αντίλογος των ελεύθερων επαγγελματιών είναι πως για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος χρησιμοποιείται, όχι ο καθαρός φορολογητέος μισθός του μισθωτού αλλά ο μικτός μισθός, συνυπολογιζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Περαιτέρω το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα προσαρτάται αφενός με βάση το χρόνο άσκησης του επαγγέλματος και αφετέρου σωρευτικά με βάση το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας και με βάση συντελεστή, όταν ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ, το τελευταίο έχει ως αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται πραγματοποιηθέντα επαγγελματικά έξοδα των ελευθέρων επαγγελματιών.

Το ελάχιστο ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα των 10.920 ευρώ έχει προκύψει από αναγωγή του Κατώτατου μισθού σε 14 και όχι 12 μισθούς, κάτι το οποίο είναι λανθασμένο, καθώς οι Αυτοαπασχολούμενοι και Εργοδότες δεν λαμβάνουν 2 επιπρόσθετους μισθούς ανά έτος, όπως οι Ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Σε αντίθεση με τη μισθωτή εργασία όπου οι αποδοχές είναι εκ των προτέρων γνωστές, η άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας δεν εγγυάται τίποτα, πόσο δε μάλλον ένα ελάχιστο ποσοστό κέρδους.


Τι προβλέπει το σύστημα της «ελάχιστης αμοιβής»

    Το τεκμήριο που εισάγεται είναι μαχητό.
    Ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να εξαιρεθεί από το σύστημα αυτό εάν η άσκηση του επαγγέλματος συνδέεται ιδίως με λόγους υγείας, φυσικές καταστροφές, στρατιωτική θητεία, εγκυμοσύνη, λοχεία, ανωτέρα βία κ.λπ.
    Ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να προσφύγει στις φορολογικές αρχές και να αποδείξει κάθε αντικειμενική αδυναμία, δεχόμενος φυσικά να γίνει και ο κάθε αναγκαίος έλεγχος. Αυτό ισχύει ήδη με τα τεκμήρια διαβίωσης.
    Προβλέπεται μηδενικό τεκμήριο για νέους επαγγελματίες για τα 3 πρώτα χρόνια λειτουργίας τους και μόνο από τον έκτο χρόνο θα πληρώνουν το 100% του φόρου, που αναλογεί στο τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής.
    Προβλέπεται μειωμένο τεκμήριο κατά 50% για όσους κατοικούν σε χωριά κάτω των 500 κατοίκων ή σε νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων και μηδενικό τεκμήριο για άτομα με αναπηρία με ποσοστό άνω του 80%.

Τι ισχύει για όσους εργάζονται με «μπλοκάκι»

Το νέο σύστημα δεν αφορά στους επαγγελματίες με μπλοκάκι με έως δύο πελάτες και δεν αφορά επίσης στους αγρότες.

Για τους νέους επιχειρηματίες προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από την ελάχιστη αμοιβή για τα τρία πρώτα χρόνια, μείωση κατά 67% τον τέταρτο και μείωση κατά 33% τον πέμπτο.

Η πλήρης εφαρμογή του τεκμηρίου ελάχιστης αμοιβής για τους νέους επιχειρηματίες αρχίζει να λειτουργεί από τον έκτο χρόνο λειτουργίας και μετά.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως τυχόν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα συνυπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση