ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοροδιαφυγή: Έρχεται «σκανάρισμα» των αποδείξεων

Για τον εντοπισμό των παράνομων ταμειακών - Έως και 400 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα επιπλέον έσοδα

Φοροδιαφυγή: Έρχεται «σκανάρισμα» των αποδείξεων

Ένα βήμα μπροστά από τους φοροφυγάδες, επιχειρεί να βρεθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, επιστρατεύοντας για τους φορολογικούς ελέγχους ότι πιο σύγχρονο διαθέτει το ηλεκτρονικό «οπλοστάσιο».

Η επιχείρηση για τον εντοπισμό αποδείξεων-«μαϊμού», αρχίζει τις επόμενες ημέρες- ενόψει και της τουριστικής περιόδου- με «όπλα» τα κινητά τηλέφωνα και τα τάμπλετ με τα οποία έχουν ήδη εφοδιαστεί οι ελεγκτές.

Το «σκανάρισμα» των αποδείξεων που λαμβάνουν οι πελάτες, και εν συνεχεία η αποστολή τους στη βάση δεδομένων της υπηρεσίας, προκειμένου να ελεγχθούν για τη γνησιότητά τους, θα είναι η βασική διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Οι ελεγκτές θα έχουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για το ποσό και τον αριθμό της απόδειξης, τον ΑΦΜ της επιχείρησης που εξέδωσε την απόδειξη, τη διεύθυνση και το σειριακό αριθμό της ταμειακής μηχανής ή του φορολογικού μηχανισμού και το αν είναι δηλωμένος στην Εφορία.

Είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί η συγκεκριμένη τακτική και ανάλογα με την εξέλιξη, στο «παιχνίδι» θα μπουν και οι φορολογούμενοι με την παροχή κινήτρων προκειμένου να «σκανάρουν» οι ίδιοι τις αποδείξεις τους, με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών της ΑΑΔΕ η νέα ελεγκτική διαδικασία για τον εντοπισμό αποδείξεων-«μαϊμού» θα μπορούσε να αποφέρει στο ταμείο του Δημοσίου ακόμα και 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ενδεικτικό είναι πως μόνο από τον εντοπισμό 100 επιχειρήσεων ( με παράνομο λογισμικό ταμειακών που αποκάλυψε η ΑΑΔΕ), ο ΦΠΑ που χάθηκε υπολογίζεται σε 6 εκατ. ευρώ.

Ο κοινός σχεδιασμός υπουργείου Οικονομικών και ΑΑΔΕ, προβλέπει ότι έως το τέλος του χρόνου, οι ελεγκτές θα έχουν στα χέρια τους 1.700 ειδικά σκάνερ αποδείξεων που θα εντοπίζουν άμεσα τις «ψεύτικες» αποδείξεις που εκδίδονται από πλαστές ταμειακές μηχανές. Το έργο της προμήθειας των ειδικών σκάνερ έχει ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα «κολπα»

Από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν έως και 9 «τεχνικές» που ακολουθούν οι επιτήδειοι για την έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων.

Οι κυριότερες αφορούν:

-Τροποποίησης της συνολικής αξίας των συναλλαγών της ημέρας.
-Τροποποίηση της συνολικής αξίας των επιμέρους παραστατικών αφαιρώντας καταλλήλως τα προϊόντα που αναγράφονται σε αυτά
-Εκ νέου σήμανση με αλγόριθμο ασφαλούς σήμανσης των τροποποιημένων αρχείων, χωρίς να παρεμβαίνει ο νόμιμος μηχανισμός με στόχο τη μη δυνατότητα ανίχνευσης της απάτης από τη φορολογική αρχή αφού τα «πειραγμένα» παραστατικά αποκτούν ορθή νέα ταυτότητα.
-Τροποποίησης των αξιών στα επιμέρους παραστατικά ώστε να υπάρχει πλήρης συμφωνία με την τροποποιηθείσα συνολική αξία των συναλλαγών της ημέρας εξαλείφοντας τυχόν περιθώρια ή ενδείξεις λάθους.
-Επιλεκτική παρέμβαση με τροποποιημένες τις πωλήσεις για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.
-Διόρθωση των αρχείων που παράγει το συνδεδεμένο με το μηχανισμό λογισμικό τα οποία προορίζονται για διαβίβαση πληροφοριών στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, ώστε να μην παρουσιάζεται η οποιαδήποτε απόκλιση με τα τροποποιημένα.
-Μαζική διόρθωση των αλγορίθμων ασφαλούς σήμανσης σε όλα τα παραγόμενα αρχεία ώστε να αποτρέπεται τυχόν εντοπισμός λάθους.
-Εξάλειψη των ημερομηνιών τροποποίησης των αρχείων που μεταβλήθηκαν, ώστε να μην αφήνεται ίχνος ως προς το χρόνο μεταβολής τους κ. α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τις χρηματικές κυρώσεις, οι πειραγμένες ταμειακές σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία επιφέρουν λουκέτο από 2 έως και 24 μήνες ανάλογα με το ποιος έχει κάνει την παράβαση.

Πηγή:Ertnews

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση