Έσχατο μέσο στο δήμο Ρεθύμνου οι πλειστηριασμοί

"Υπάρχουν πολλές ενέργειες πριν από αυτήν την κατάληξη"

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στο δήμο Ρεθύμνου θα είναι το έσχατο μέσο απέναντι στους οφειλέτες και όσο είναι δυνατή η αποτροπή τους η Οικονομική Υπηρεσία θα το επιχειρήσει. Αυτό δηλώνει στην «Κρητική Επιθεώρηση» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης με αφορμή το γεγονός ότι πλέον και οι δήμοι οφείλουν για χρέη πολιτών ακόμα και να πλειστηριάζουν κινητά και ακίνητα περιουσιακά τους στοιχεία.

Ο κ. Σπανουδάκης σημείωσε πως η δημοτική αρχή περιμένει διευκρινίσεις από το υπουργείο, συμπληρώνοντας πως «για τους μικροοφειλέτες υπάρχουν πολλές δυνατότητες πριν φτάσουμε στον πλειστηριασμό. Γίνονται προσπάθειες επικοινωνίας με τον οφειλέτη να προχωρήσει σε πάγια ρύθμιση ή ακόμα και να κινεί τον λογαριασμό με ποσά με τα οποία μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά».

Το ίδιο, όμως, θα ισχύει και για τους οφειλέτες πολύ μεγάλων ποσών, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεπερνούν τις 100 και 200 χιλιάδες ευρώ. Ο δήμος θα επιχειρεί να γίνει ρύθμιση των χρεών και αν πλέον ο οφειλέτης δεν ανταποκρίνεται, τότε θα εξετάζονται τα επόμενα βήματα.

«Ακόμα και το μέτρο που είναι αρμοδιότητα του ταμία για κατάσχεση λογαριασμού για οφειλές άνω των 293 ευρώ, είναι η τελευταία επιλογή, σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν ανταποκρίνεται στις προσπάθειες για επικοινωνία και ρύθμιση. Σε γενικές γραμμές, το ζήτημα των πλειστηριασμών ως δήμος θέλουμε να το έχουμε ως έσχατη επιλογή. Αξίζει όμως να σημειώσουμε προς τους πολίτες πως όταν ένας νόμος ισχύει, δεν μπορεί το οποιοδήποτε δημοτικό συμβούλιο και σύστημα να πει ότι δεν τον εφαρμόζει. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει συνεργασία του οφειλέτη, ώστε να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο», κατέληξε ο κ. Σπανουδάκης.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ Δ.Σ.

Στο μεταξύ η πρόταση για μέτρα προστασίας από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για οφειλές προς τον δήμο που ξεπερνούν το ποσό των 500 ευρώ, που κατέθεσε η δημοτική παράταξη «Λαΐκή Συσπείρωση» και ο επικεφαλής Μανούσος Μανουσογιάννης, θα συζητηθεί την Τετάρτη στο δημοτικό συμβούλιο.

Τα μέτρα που ζητά ο κ. Μανουσογιάννης σε επίπεδο δημοτικών συμβουλίων είναι:
«1. Με απόφαση του ΔΣ να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει άμεσα τη δυνατότητα διαγραφής όλων των μικρο-οφειλών για νοικοκυριά, μικροεπαγγελματίες και φτωχούς αγρότες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν και δεν έχουν να πληρώσουν, με ευθύνη και απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων. 
2. Συμβολικά και ουσιαστικά το Δημοτικό Συμβούλιο να σηματοδοτήσει αυτή του την πολιτική βούληση απαλλάσσοντας όλους όσοι εντάσσονται στο ΚΕΑ, στο κοινωνικό παντοπωλείο, είναι μακροχρόνια άνεργοι, ΑμεΑ πάνω από 65% κλπ. Αναφερόμαστε, σε πρώτη φάση, στις 800 περίπου οικογένειες που έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και χρήζουν άμεσης βοήθειας για να επιβιώσουν. 
2. Αν η κυβέρνηση δεν εισακούσει τις πιέσεις μας: Είναι σαφές ότι ως αιρετό όργανο δεσμευόμαστε και απολογούμαστε στους συνδημότες μας. Δεν εκλεχτήκαμε για να πάρουμε τα σπίτια όσων μάλιστα είναι σε προφανή αδυναμία να πληρώσουν. Έχουμε λοιπόν και το δικαίωμα και την υποχρέωση να αποτρέψουμε τέτοιου είδους πλειστηριασμούς, να προστατεύσουμε τους υπαλλήλους του Δήμου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
3. Να διασφαλίσουμε τις διαδικασίες είσπραξης οφειλών από μεγάλες επιχειρήσεις. 
4. Το δημοτικό συμβούλιο με απόφασή του να απαιτήσει η κυβέρνηση τώρα να άρει νομοθετικά την καταναγκαστική θεσμικά διαδικασία που εκβιάζει εργαζόμενους και αιρετούς να στέλνουν τον φτωχόκοσμο στη σέντρα της εφορίας και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και να αφοπλίζεται μπροστά στις απαλλαγές και τα προνόμια μεγαλοκατεχόντων. 
5. Τα παραπάνω μέτρα, αν υιοθετηθούν από το ΔΣ, εννοείται πως πρέπει να αποτελέσουν οδηγό και για ανάλογες αποφάσεις από τα ΔΣ των Νομικών Προσώπων του Δήμου».

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Από την 1η Μαΐου 2018 οι διενεργούμενοι, κατά ΚΕΔΕ, πλειστηριασμοί θα διεξάγονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα και σύμφωνα με ΦΕΚ που εξέδωσε πρόσφατα ο υπουργός κ. Κοντονής.
Βεβαίως, και οι Δήμοι μπαίνουν πλέον από 1η Μαΐου, στο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με νομική αυτοδιοικητική «πηγή», σε επίπεδο Δήμων, οι αλλαγές που επέρχονται αφορούν στη διαδικασία, όπως περιγράφεται στο ΦΕΚ Κοντονή. Για το θέμα των οφειλών, τα «όρια» παραμένουν ως έχουν βάσει της ΠΟΛ.1109/14 η οποία τροποποίησε αντίστοιχες διατάξεις του ΚΕΔΕ. Σύμφωνα λοιπόν με τις ισχύουσες διατάξεις, για οφειλές από 500 ευρώ και πάνω μπορεί να γίνει κατάσχεση στα ακίνητα δημοτών-οφειλετών-εγγυητών.

Πολλοί ωστόσο συγχέουν τη διαδικασία κατάσχεσης με τη διαδικασία του πλειστηριασμού. Στην πράξη πολλοί Δήμοι δεν επισπεύδουν τους πλειστηριασμούς και αυτό διότι ο πρωτο-οφειλέτης εξοφλεί ή ρυθμίζει με δόσεις την οφειλή του. 
Αυτό που ουσιαστικά αλλάζει από 1/5/2018 είναι ότι διενεργούμενοι, κατά ΚΕΔΕ, πλειστηριασμοί διεξάγονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα και «αδαπάνως για το Δημόσιο».

Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι σε πρώτη φάση τα ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί δεν θα είναι πρώτες κατοικίες αλλά θα είναι ακίνητα φορολογουμένων με μεγάλες οφειλές στην Εφορία, πάνω από 50.000 ευρώ. Οι διενεργούμενοι πλειστηριασμοί θα διεξάγονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα, ανεξάρτητα από τον χρόνο επιβολής της κατάσχεσης ή τον χρόνο έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού.

Πηγή: goodnet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ