ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ESG, Επιχειρήσεις & Ανάπτυξη
ESG είναι η συντομογραφία των λέξεων Environmental (:Περιβάλλον), Social (:Κοινωνία), και Governance (:Διακυβέρνηση). Τα συγκεκριμένα (:ESG) κριτήρια είναι ένα σύνολο προτύπων, που χρησιμοποιούν κοινωνικά συνειδητοί επενδυτές για την αξιολόγηση επιχειρήσεων και επενδύσεων.
SHARE:
Πολύς ο λόγος για τα ESG κριτήρια. Το θέμα δεν είναι πια θεωρητικό˙ αναφέρεται στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, στην πιστοληπτική ικανότητα των επιχειρήσεων και, εν τέλει, στην ανάπτυξη.
Τα ESG κριτήρια και η (αληθινή) αξία τους.
ESG είναι η συντομογραφία των λέξεων Environmental (:Περιβάλλον), Social (:Κοινωνία), και Governance (:Διακυβέρνηση). Τα συγκεκριμένα (:ESG) κριτήρια είναι ένα σύνολο προτύπων, που χρησιμοποιούν κοινωνικά συνειδητοί επενδυτές για την αξιολόγηση επιχειρήσεων και επενδύσεων.
Το 2015 οι παγκόσμιοι ηγέτες ενέκριναν ομόφωνα την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. To συγκεκριμένο θέμα, όμως, έχει ιδιαίτερη αξία (και) για τις επιχειρήσεις.
Προλογίζοντας ο Γιώργος Σεραφείμ (καθηγητής στο Harvard Business School, Πρόεδρος του ΕΣΕΔ και μέλος της ΔΕ του XA) τον Οδηγό Δημοσιοποίησης Πληροφοριών ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών αναφέρει: «εταιρείες που βελτιώνουν τις επιδόσεις τους σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) ...βελτιώνουν την πρόσβασή τους σε κεφάλαια, τη δέσμευση των εργαζομένων τους, την ικανοποίηση των πελατών τους και τις σχέσεις τους με την κοινωνία και τα ενδιαφερόμενα μέρη».
To Σύμφωνο PRI
To Σύμφωνο PRI είναι μια επενδυτική πρωτοβουλία που προϋποθέτει τη δέσμευση των συμμετεχόντων στα ESG κριτήρια. Τα δημοσιευμένα στοιχεία για την αυξανόμενη αποδοχή του εντυπωσιάζουν: Συμμετέχουν, ήδη, 170 επενδυτές που διαχειρίζονται 36τρις(!) USD καθώς και 26(!) Οργανισμοί Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας.
ESG: Winning in the long run
Στην ομώνυμη εκδήλωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών ακούσαμε: «Εταιρείες κοινωνικά υπεύθυνες προφανώς γίνονται ελκυστικότερες σε διεθνές επίπεδο και αντίστροφα» (:κ. Βασ. Λαζαράκου, Πρόεδρος της ΕΚ) και «σύμφωνα με εκτιμήσεις τα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια παραπάνω από το 50% των ΑΚ θα επενδύεται σε στρατηγικές οι οποίες θα έχουν κριτήρια ESG. (H υιοθέτηση των ESG κριτηρίων) δεν είναι κάτι, όπως θα λέγαμε, nice to have αλλά must have» (:κ. Θεοφ. Μυλωνάς, Πρόεδρος Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών).
ESG κριτήρια και επενδυτικά κεφάλαια.
Η υιοθέτηση των συγκεκριμένων κριτηρίων συνιστά περίσσιο, μόνον, βάρος (και κόστος-χωρίς όφελος) για τις επιχειρήσεις;
Σε σχετικά πρόσφατη (:30.6.20) έρευνα της (εγνωσμένου κύρους) Morningstar γίνεται συγκριτική επισκόπηση των αποδόσεων των Sustainable Funds (:που επενδύουν με ESG κριτήρια) σε σχέση με τα παραδοσιακά-τα Traditional Funds. Τα πρώτα (:Sustainable Funds) προκύπτει πως έχουν εμφανώς καλύτερα ποσοστά επιβίωσης αλλά και καλύτερες αποδόσεις έναντι των παραδοσιακών.
Οι επιχειρήσεις, λοιπόν, που πληρούν τα εν λόγω (:ESG) κριτήρια είναι εκείνες που θα λαμβάνουν, ολοένα και περισσότερο, «τη μερίδα του λέοντος», όσον αφορά το ενδιαφέρον των σημαντικών επενδυτών. Η ανάπτυξη των συγκεκριμένων επιχειρήσεων μοιάζει να είναι, στη βάση αυτή, περισσότερο εξασφαλισμένη.
Η υιοθέτηση των ESG κριτηρίων δεν θα πρέπει να απασχολεί τις μεγαλύτερες, μόνον, εταιρείες αλλά το σύνολο των επιχειρήσεων. Ιδίως εκείνες που βρίσκονται (ή είναι ενδεχόμενο να βρεθούν) στο στόχαστρο επενδυτών αλλά κι εκείνες των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα αξιολογείται. Σημαντικό όμως να υπομνησθεί, πως οι νεότερες γενιές καταναλωτών αντιμετωπίζουν με αυστηρότητα τις επιδόσεις των επιχειρήσεων (και) στους προαναφερθέντες τομείς.
Είναι, λοιπόν, προφανές πως η υιοθέτηση των ESG κριτηρίων τοποθετεί σε (πολυεπίπεδα) πλεονεκτικότερη θέση τις επιχειρήσεις που τα επιλέγουν.
Αναγκαίο, επομένως, το σχετικό ESG-«διαβατήριο» για την ανάπτυξη και, σε κάποιες περιπτώσεις, την επιβίωση των επιχειρήσεων.-
Managing Partner
Koumentakis and Associates Law Firm
Σημ.: Το παρόν άρθρο σε πλήρη μορφή.