ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιχειρήσεις: Οκτώ στις δέκα δεν βρίσκουν κατάλληλο προσωπικό

Έρευνα δείχνει πως θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας το επόμενο διάστημα.

No profile pic

Οκτώ στους δέκα Ελληνες εργοδότες αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων εργασίας σε τομείς όπως η πληροφορική, η βιομηχανία ή οι πωλήσεις, επικαλούμενοι έλλειψη ταλέντων. Δεξιότητες όπως δυνατότητα κοινωνικής επιρροής – ηγετική δράση, ανάληψη πρωτοβουλιών, δημιουργικότητα και κριτική σκέψη είναι αυτές που λείπουν από τους σημερινούς υποψήφιους εργαζομένους και κάνουν τους εργοδότες στη χώρα μας, όπως απάντησαν στην έρευνα της Manpower, να μη βρίσκουν κατάλληλο προσωπικό, και μάλιστα σε ποσοστό-ρεκόρ τουλάχιστον 12ετίας. Βέβαια, σύμφωνα με την Ερευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup, το 27% των Ελλήνων εργοδοτών σχεδιάζει εντός του τρίτου τριμήνου του 2021 νέες προσλήψεις και αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 5% προβλέπει μείωση, ενώ το 68% δεν προβλέπει κάποια αλλαγή, με αποτέλεσμα οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης να ανέρχονται σε +22%. 

Ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων αναμένεται να καταγραφεί στον τομέα των κατασκευών, στον τομέα των χρηματοοικονομικών και παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις και στον τομέα της βιομηχανίας/παραγωγής. Μέτριο ρυθμό προσλήψεων αναμένουν οι εργοδότες στον τομέα του τουρισμού. Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα, το 62% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένει ίδια ή υψηλότερα επίπεδα προσλήψεων εντός των επόμενων 9 μηνών σε σύγκριση με την περίοδο πριν από το χτύπημα της πανδημίας της COVID-19. 

Αναλυτικά, οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 23 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, όταν η πανδημία άρχισε να έχει αντίκτυπο στην πρόθεση προσλήψεων.

Βέβαια, και παρά τις βελτιωμένες προθέσεις προσλήψεων, η πρόσφατη Ερευνα Ελλειψης Ταλέντων της ManpowerGroup, που διεξήχθη τον Ιανουάριο 2021, κατατάσσει τη χώρα μας στη 10η θέση των χωρών της περιφέρειας ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) όσον αφορά τη δυσκολία εύρεσης του κατάλληλου προσωπικού. Σε ποσοστό 80% –αποτελεί ρεκόρ 12ετίας για την Ελλάδα, αφού πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ από την έναρξη της έρευνας, το 2008– οι εργοδότες αναφέρουν την πρόκληση κάλυψης των ταλέντων. Οι 5 κλάδοι – ρόλοι με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης σχετίζονται με: πληροφορική/δεδομένα (31%), βιομηχανία/παραγωγή (21%), εφοδιαστική αλυσίδα/επιχειρησιακές λειτουργίες (20%), πωλήσεις/μάρκετινγκ (19%) και ανθρώπινο δυναμικό. Ενώ οι 4 προσωπικές δεξιότητες με τη μεγαλύτερη δυσκολία εύρεσης στους εργαζομένους, σύμφωνα πάντα με τους Ελληνες εργοδότες, είναι οι εξής: ηγεσία και κοινωνική επιρροή (58%), ανάληψη πρωτοβουλιών (51%), δημιουργικότητα και αυθεντικότητα (49%) και κριτική σκέψη και ανάλυση (48%).

Επιπροσθέτως, και παρά τις ενδείξεις για μεγαλύτερη εργασιακή ευελιξία κατά την περίοδο των αυστηρών περιορισμών στη μετακίνηση και στις δραστηριότητες, τους επόμενους έξι έως δώδεκα μήνες το 70% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένει ότι οι εργαζόμενοι θα επιστρέφουν στον χώρο εργασίας – σε σύγκριση με το 30% των απαντήσεων το προηγούμενο τρίμηνο. Βέβαια, το 68% των εργοδοτών δήλωσε ότι σκοπεύει να ενσωματώσει ευέλικτους χρόνους έναρξης και λήξης της εργασίας, ενώ το 64% θα προσφέρει ένα συνδυασμό απομακρυσμένης και από το γραφείο εργασίας. Σε συνέχεια της πλήρους εφαρμογής του εμβολιαστικού προγράμματος, αυτό το τρίμηνο οι εργοδότες ερωτήθηκαν επίσης για το πώς η επιχείρησή τους προβλέπει τα επίπεδα προσλήψεων καθώς και πώς πιθανότατα θα ανταποκριθεί. Το 62% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένει προσλήψεις στο ίδιο ή υψηλότερο επίπεδο από ό,τι πριν από την πανδημία του κορωνοϊού εντός των επόμενων 9 μηνών, ενώ μόνο το 13% εκτιμά πως δεν θα επιστρέψει στα προ COVID-19 επίπεδα προσλήψεων. 

Πηγή:kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση