ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιχειρηματικοί Άγγελοι-κίνητρα και προστασία

"Το πρώτο που θα πρέπει να συμβεί είναι η ενεργοποίηση και μεταστροφή της αντίληψης των εγχώριων επενδυτών"

No profile pic

Το θέμα της χρηματοδότησης των startups μας έχει απασχολήσει σε παλαιότερη αρθρογραφία μας. Σε προηγούμενη, επίσης, αρθρογραφία προσεγγίσαμε και, εν πολλοίς, καλύτερα κατανοήσαμε τον τρόπο λειτουργίας και τη σημασία των Επιχειρηματικών Αγγέλων. Θα επικεντρωθούμε, εδώ, στα κίνητρα που παρέχει η ελληνική πολιτεία για την ανάπτυξη του σχετικού θεσμού και, μέσω αυτού, της επιχειρηματικότητας και ελληνικής οικονομίας. Επίσης, ακροθιγώς, στην προστασία την οποία οι Επιχειρηματικοί Άγγελοι και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να απολαμβάνουν-έναντι αλλήλων. 

Η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων από Επιχειρηματικούς Αγγέλους-τα κίνητρα

Είναι δεδομένη η σημασία των Επιχειρηματικών Αγγέλων στις οικονομίες όπου δραστηριοποιούνται. Αναγκαία, κατά τούτο, η δημιουργία κινήτρων για την προσέλκυση και ενεργοποίησή τους στη χώρα μας.

Ήδη από έτους, έστω καθυστερημένα, υπήρξε η σχετική νομοθετική ρύθμιση. Προβλέπει, συγκεκριμένα, πως όταν φορολογούμενος-φυσικό πρόσωπο εισφέρει κεφάλαιο σε κεφαλαιουχική εταιρεία, που είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, ποσό ίσο με το 50% της εισφοράς του, εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημά του-εντός, μάλιστα, του έτους στο οποίο πραγματοποιήθηκε η εισφορά του.

Προβλέπει, επίσης, πως: 

(α) οι συγκεκριμένες φορολογικές ελαφρύνσεις μπορούν να αφορούν εισφορές μέχρι του συνολικού ποσού των 300.000€ ανά επενδυτή και φορολογικό έτος

(β) οι εισφορές κεφαλαίων διενεργούνται σε έως τρεις (3), κατά τον μέγιστο αριθμό, διαφορετικές νεοφυείς επιχειρήσεις και 

(γ) μέχρι του ποσού των 100.000€ ανά επιχείρηση.

Προαπαιτούμενο για τη ενεργοποίησή της, όμως, υπήρξε η έκδοση εκτελεστικής ΚΥΑ. Δημοσιεύθηκε, επιτέλους, με καθυστέρηση έτους(!). 

Οι περιορισμοί των φορολογικών ελαφρύνσεων

Για την επίτευξη των φορολογικών ελαφρύνσεων που προαναφέρθηκαν, προϋποτίθεται κατά την εν λόγω ΚΥΑ [:39937/5.4.21-ΦΕΚ Β 1415/9.4.21], η διενέργεια της οικονομικής ενίσχυσης των startups μέσω, αποκλειστικά, αύξησης στο μετοχικό ή εταιρικό κεφάλαιο με την έκδοση νέων μετοχών ή εταιρικών μεριδίων. Προκύπτει λοιπόν, εξ αντιδιαστολής, πως ο Επιχειρηματικός Άγγελος δεν μπορεί να προβλέπει σε φορολογική ελάφρυνση όταν, μεταξύ άλλων, αναλαμβάνει την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών της startup με άλλο τρόπο. Ενδεικτικά μέσω:  (α) ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές ή (β) κοινού δανείου ή στο πλαίσιο bridge financing.

Η προστασία των Επιχειρηματικών Αγγέλων και των startups

Η συμμετοχή των Επιχειρηματικών Αγγέλων στο μετοχικό/εταιρικό κεφάλαιο των startups, είναι που θα πρέπει να θέτει σε εγρήγορση αφοτέρους. 

Από την πλευρά των πρώτων (:Επιχειρηματικών Αγγέλων) θα πρέπει να λάβουν χώρα οι αναγκαίοι έλεγχοι (νομικοί και όχι μόνον). Ενδεχομένως και προσαρμογές σε καταστατικές ρυθμίσεις

Από την πλευρά των δεύτερων (:επιχειρηματιών) θα πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό, πως η εμπλοκή ενός άμεσου «συνεταίρου» στο εταιρικό κεφάλαιο σημαίνει, στο εξής, λειτουργία της εταιρείας αρκούντως τυπική και με βάση κάποιους, ελάχιστους, κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης. Σημαίνει διαφάνεια και ανοχή ελέγχων

Εναπόκειται, αυτονοήτως, στις προβλέψεις της αρχικής τους συμφωνίας η δεσμευτική καταγραφή των επιμέρους παραμέτρων της, ο τρόπος εξόδου των Επιχειρηματικών Αγγέλων από την επένδυση καθώς και οι εκατέρωθεν (νομικές και όχι μόνον) εξασφαλίσεις.

Η θέσπιση φορολογικών κινήτρων για τους Επιχειρηματικούς Αγγέλους δεν μοιάζει αρκετή. Ούτε η, απολύτως αναγκαία, διασφάλιση των εμπλεκομένων.

Το πρώτο που θα πρέπει να συμβεί είναι η ενεργοποίηση και μεταστροφή της αντίληψης των εγχώριων επενδυτών. (Εκτός κι αν ασθμαίνοντες ακολουθήσουν, κατά το συνήθως συμβαίνον, αλλοδαπούς Επενδυτικούς Αγγέλους, οι οποίοι πρώτοι θα κινηθούν-αξιοποιώντας σχετικές επιχειρηματικές ευκαιρίες).

Ίδωμεν...

Σταύρος Κουμεντάκης

Managing Partner

Koumentakis and Associates Law Firm

Σημ.:  Το παρόν άρθρο σε πλήρη μορφή


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση