Η Γερμανία θα έπρεπε να προχωρήσει σε «μεγάλη δημοσιονομική επέκταση», αλλά πιθανότατα δεν πρόκειται να το κάνει, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση της Goldman Sachs, που εξετάζει τι περιθώρια δράσης υπάρχουν ανά τον κόσμο για τη δημοσιονομική πολιτική σε μια εποχή που έχουν σχεδόν εξαντληθεί τα περιθώρια κινήσεων των κεντρικών τραπεζών. Οι οικονομολόγοι της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας συστήνουν στην Κίνα να αυξήσει τις δαπάνες της μόνο όσο αρκεί για να αποτρέψει «έντονη επιβράδυνση» της οικονομίας.
Οταν είναι χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού –και ιδιαίτερα όταν είναι χαμηλότερα από τον ρυθμό ανάπτυξης– αυξάνεται το περιθώριο για χρήση της δημοσιονομικής πολιτικής, εξηγεί στην έκθεση ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ. Αντιθέτως, ο Αλμπέρτο Αλεσίνα, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, είναι πιο επιφυλακτικός, λέγοντας ότι μπορεί σήμερα να είναι χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού, αλλά «δεν θα είναι χαμηλά για πάντα. Και όταν αυξηθούν, το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί ξανά».
H GS προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης για την Ευρωζώνη 1,1% το 2020 και πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού. Ο Γιαν Χάτζιους, επικεφαλής οικονομολόγος της GS, υπολογίζει ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που θα λάβουν τα κράτη-μέλη της θα ανέλθουν στο 0,3% του ΑΕΠ. «Δεν είναι πολύ για μια οικονομία που βρίσκεται σχεδόν σε στασιμότητα», έγραψε.
Τουλάχιστον η Ευρωζώνη κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά με πολύ αργό ρυθμό, πρόσθεσε. Έντυπη