ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση: Σε δύσκολη θέση οι επαγγελματοβιοτέχνες

Το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων έχει υπερδιπλασιασθεί λόγω εκτίναξης του κόστους ενέργειας και πρώτων υλών

Ενεργειακή κρίση: Σε δύσκολη θέση οι επαγγελματοβιοτέχνες

«Λουκέτο», μείωση μισθών ή υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών φαίνεται ότι είναι οι «επιλογές» για πολλούς επαγγελματοβιοτέχνες, καθώς το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεών τους έχει υπερδιπλασιασθεί σε σύγκριση με πέρυσι, κυρίως λόγω της πολύ μεγάλης αύξησης του ενεργειακού κόστους –παρά τις όποιες επιδοτήσεις–, αλλά και της αύξησης του κόστους των πρώτων και δεύτερων υλών. Μάλιστα, η επιβάρυνση αγγίζει πλέον σχεδόν όλους τους βιοτεχνικούς κλάδους, είτε πρόκειται για κλωστοϋφαντουργία είτε για συνεργείο – βαφείο αυτοκινήτων και ζαχαροπλαστείο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΒΕΑ), τα οποία προέρχονται από επιχειρήσεις-μέλη του, μία κλωστοϋφαντουργία πλήρωσε επιπλέον για το πεντάμηνο Μαΐου – Σεπτεμβρίου 12.771,58 ευρώ μόνο για ρεύμα, καταβάλλοντας συνολικά 24.862,48 ευρώ αντί για 12.090,90 ευρώ που είχε πληρώσει πέρυσι για το αντίστοιχο διάστημα. Με άλλα λόγια, το κόστος του ρεύματος ήταν φέτος υπερδιπλάσιο, καθώς η αύξηση έφθασε το 105,63%. Πολύ χειρότερα είναι τα πράγματα για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Βιοτεχνία που δραστηριοποιείται επίσης στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας πλήρωσε φέτος τον Σεπτέμβριο για κατανάλωση 33.790 κιλοβατωρών 9.200 ευρώ, ενώ τον περυσινό Σεπτέμβριο για μεγαλύτερη κατανάλωση και συγκεκριμένα για 38.285 κιλοβατώρες ο λογαριασμός ήταν 3.105 ευρώ. Φέτος δηλαδή το κόστος ήταν αυξημένο κατά 336%.

Σχεδόν τριπλάσιο λογαριασμό φυσικού αερίου κλήθηκε να πληρώσει ζαχαροπλαστείο, ενώ την ίδια ώρα έχουν αυξηθεί πάνω από 50% οι τιμές σε βασικές πρώτες ύλες. Ο επιχειρηματίας για την περίοδο 22.7.22-23.8.22, για κατανάλωση φυσικού αερίου 5.232,85 κιλοβατωρών πλήρωσε 706,52 ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι για κατανάλωση 4.158,52 κιλοβατωρών 276,04 ευρώ. Ακριβότερα κατά 52,6% πληρώνει φέτος το αλεύρι ζαχαροπλαστικής, ενώ η ζάχαρη μάλλον αποδεικνύεται… πικρή, καθώς η τιμή της φέτος είναι 1,25 ευρώ/κιλό από 0,73 ευρώ/κιλό πέρυσι, αυξημένη δηλαδή κατά 71,2%.

Σε περικοπή των δρομολογίων για τη διανομή και παράδοση των χαλιών στους πελάτες αναγκάστηκε να προβεί ταπητοκαθαριστήριο, προκειμένου να περιορίσει το κόστος λειτουργίας του. Πέρα από το ενεργειακό κόστος η επιχείρηση καλείται να πληρώσει φέτος 78,5% περισσότερα χρήματα για τις σακούλες στις οποίες τοποθετούνται τα χαλιά, για το σαπούνι με το οποίο πλένονται (92% αύξηση στο σαπούνι σε σκόνη και 36% στο υγρό σαπούνι), ενώ ακόμη και η ταινία συσκευασίας πωλείται πλέον προς 0,80 ευρώ/κιλό από 0,50 ευρώ/κιλό πέρυσι, δηλαδή με τιμή αυξημένη κατά 60%.

Υπερδιπλάσιο είναι το ενεργειακό κόστος και για τα στεγνοκαθαριστήρια, κάτι που οδήγησε τις περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου είτε να αλλάξουν πάροχο ενέργειας είτε να θέσουν σε λειτουργία παλαιούς ατμολέβητες πετρελαίου.

Πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν τα συνεργεία – βαφεία αυτοκινήτων λόγω μεγάλης κατανάλωσης ρεύματος και φυσικού αερίου. Σημειώνεται ότι οι φούρνοι για τη βαφή των αυτοκινήτων λειτουργούν με ρεύμα, ενώ ο καυστήρας τους με φυσικό αέριο. Αν και τον Ιανουάριο ο λογαριασμός του φυσικού αερίου για βαφείο αυτοκινήτων ήταν 180 ευρώ, τον Φεβρουάριο έφτασε τα 280 ευρώ, τον Απρίλιο τα 980 ευρώ και τον Σεπτέμβριο τα 1.384 ευρώ.

Πηγή:kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση