ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση: Μέτρα 280 δισ. από τις χώρες της ΕΕ και έκτακτη Σύνοδος

Η Ευρώπη βρίσκεται πλέον ενώπιον της χειρότερης ενεργειακής κρίση των τελευταίων δεκαετιών

Ενεργειακή κρίση: Μέτρα 280 δισ. από τις χώρες της ΕΕ και έκτακτη Σύνοδος

 

Προς έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την τσεχική για αυτό το διάστημα προεδρία, καθώς η έκρηξη των τιμών είναι πλέον ανεξέλεγκτη και ο χειμώνας έρχεται.  Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν διαθέσει περίπου 280 δισεκατομμύρια ευρώ (278 δισεκατομμύρια δολάρια) σε χρηματοδότηση για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Η Ευρώπη βρίσκεται πλέον ενώπιον της χειρότερης ενεργειακής κρίση των τελευταίων δεκαετιών, με το υψηλό κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας να οδηγεί τον πληθωρισμό και να απειλεί να παρασύρει τις οικονομίες σε ύφεση. Οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν στα ύψη τις τελευταίες εβδομάδες με τις περικοπές της ρωσικής προμήθειας φυσικού αερίου στον απόηχο της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι τιμές χονδρικής ενέργειας έχουν εκτοξευθεί περισσότερο από 10 φορές τον εποχιακό μέσο όρο τους τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς η Ρωσία συμπιέζει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Αυτό πλήττει την οικονομική παραγωγή σε ολόκληρη την ήπειρο, με τη βαριά βιομηχανία υπό πίεση. Οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν μια κρίση κόστους ζωής, με τους λογαριασμούς των νοικοκυριών να φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη και την επιδείνωση της κατάστασης να είναι δεδομένη.

Αναφερόμενος στην πιθανή συνάντηση, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η Γαλλία «γενικά» είναι ευθυγραμμισμένη με τις ενεργειακές πολιτικές της ΕΕ. Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το Παρίσι θα υποστηρίξει τη «λογική» ενός ανώτατου ορίου των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη.

Άλλωστε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε δηλώσεις του κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου νωρίτερα την Τετάρτη, είπε ότι «βρισκόμαστε σε σημείο καμπής». Αναφέρθηκε στις πιέσεις στα δημόσια οικονομικά, «το τέλος της αφθονίας των αντικειμένων και της τεχνολογίας που φαινόταν πάντα διαθέσιμη».

«Οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εργαστούν με την υπόθεση του χειρότερου σεναρίου ότι δεν θα μειωθούν ακόμη και μετά από αυτό», δήλωσε ο Giovanni Sgaravatti, αναλυτής του thnk tank Bruegel. «Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση της ενεργειακής ζήτησης όπου είναι δυνατόν».

naftemporiki.gr

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση