ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛ.ΠΕ.: Προχωρούν τις έρευνες για φυσικό αέριο δυτικά της Κρήτης
Διεθνή εταίρο αναζητά ο ελληνικός όμιλος για το ερευνητικό πρόγραμμα στη Δυτική Ελλάδα
SHARE:
Για τη συνέχιση των προγραμμάτων έρευνας που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις θαλάσσιες παραχωρήσεις της Δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης είναι αποφασισμένος ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων.
Ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισης κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τους δημοσιογράφους και ερωτηθείς για τα σχέδια της εταιρείας μετά τη δημόσια δήλωση στήριξης του πρωθυπουργού είπε: «Με βάση τη νέα στρατηγική μας που έχει να κάνει με τον εταιρικό και ενεργειακό μετασχηματισμό του ομίλου είχαμε αποκλείσει τις έρευνες σε onshore περιοχές και σε blocks με κοιτάσματα πετρελαίου. Στις θαλάσσιες περιοχές συνεχίζουμε», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως «στη νέα εποχή που οδηγείται η Ελληνικά Πετρέλαια οι έρευνες υδρογονανθράκων έχουν μέρος στο χαρτοφυλάκιο μας».
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο αμέσως προχώρησαν οι δισδιάστατες σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες παραχωρήσεις «Ιόνιο» και «Κυπαρισσιακός Κόλπος». Τα αποτελέσματα, όπως και η λήψη τρισδιάστατων δεδομένων, απαιτούν χρονική διάρκεια ακόμη και 12 μηνών. Τα ΕΛ.ΠΕ έχουν το 100% των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στις συγκεκριμένες παραχωρήσεις κι ερωτηθείς για το αν η εταιρεία αναζητεί εταίρο απάντησε: «Εμείς μόνοι μας προχωρήσαμε τις σεισμικές έρευνες. Με τα αποτελέσματα που θα έχουμε στα χέρια μας θα αναζητήσουμε εταίρο καθώς οι έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου γίνονται συνήθως από κοινοπραξία».
Τα blocks της Κρήτης
Τα ΕΛ.ΠΕ συμμετέχουν επίσης με μειοψηφικό ποσοστό μετοχών και στην κοινοπραξία με την TotalEnergies και την ExxonMobil που έχουν τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας ερωτήθηκε για τις προοπτικές της έρευνας σε αυτά τα θαλάσσια blocks. Απάντησε πως «οι συγκεκριμένες παραχωρήσεις έχουν ενδιαφέρον καθώς μοιάζουν με αντίστοιχες γεωολογικές δομές της ΝΑ Μεσογείου όπου έχουν γίνει ανακαλύψεις». Μάλιστα συμπλήρωσε ότι τα ΕΛ.ΠΕ είτε με τους ίδιους είτε με άλλους παίκτες θα κάνουν τις έρευνες.
Σχετικά με την τύχη των ερευνών στην Κρήτη, ο κ. Σιάμισιης απέδωσε την καθυστέρηση στην εκκρεμότητα που υπάρχει με την προσφυγή οικολογικών οργανώσεων στο ΣτΕ σε βάρος της ΣΜΠΕ του ελληνικού δημοσίου για τις περιοχές. Ο διευθύνων σύμβουλος θεωρεί ότι όσο υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα οι επενδυτές δυσκολεύονται στο να προχωρήσουν σε έρευνες. Ο ίδιος κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν έναν εκ των εταίρων της κοινοπραξίας της Κρήτης να επιδιώκει την απεμπλοκή του απέφυγε να απαντήσει λέγοντας: «Έχουν αναπτυχθεί δυναμικές στον κλάδο και με βάση αυτές δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα. Εμείς είτε με τους ίδιους είτε με άλλους συνέταιρους θα ερευνήσουμε την περιοχή».
Πηγή: ΟΤ