ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πρώτα η πληρωμή του τεκμαρτού φόρου και μετά ο έλεγχος
Πώς θα ελεγχθούν όσοι δεν δέχονται το τεκμαρτό εισόδημα - Τι προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο
Κάθε ελεύθερος επαγγελματίας σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη από τη Βουλή, έχει την δυνατότητα να αμφισβητήσει το ποσό του φόρου που προκύπτει από το τεκμήριο υπό την προϋπόθεση να ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να αποδείξει ότι το πραγματικό του εισόδημα είναι χαμηλότερο από αυτό που προσδιορίζει η εφορία.
Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με το imerisia.gr, η εφορία πρώτα θα βεβαιώσει το ποσό του φόρου που θα καλείται να πληρώσει ο επαγγελματίας με βάση το τεκμαρτό εισόδημα και εάν μετά το φορολογικό έλεγχο αποδειχθεί ότι το πραγματικό εισόδημα του επαγγελματία είναι μικρότερο από το τεκμαρτό τότε θα γίνει νέα εκκαθάριση του φόρου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ την περυσινή χρονιά μολις 46 φορολογούμενοι από σύνολο 1,8 εκατομμυρίων που πιάστηκαν στην παγίδα των τεκμηρίων προσεφυγε στην ελεγκτική αρχή.
Η διαδικασία
Ο έλεγχος στον επαγγελματία θα γίνει σύμφωνα με το άρθρο 23 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας το οποίο προβλέπει ότι:
- Η Φορολογική Διοίκηση επαληθεύει, ελέγχει και διασταυρώνει την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων εκ μέρους του φορολογούμενου, την ακρίβεια των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται σε αυτήν και επιβεβαιώνει τον υπολογισμό και την καταβολή του οφειλόμενου φόρου, διενεργώντας έλεγχο σε έγγραφα, λογιστικά αρχεία (βιβλία και στοιχεία) και στοιχεία γνωστοποιήσεων και παρόμοιες πληροφορίες, θέτοντας ερωτήσεις στον φορολογούμενο και σε τρίτα πρόσωπα, ερευνώντας εγκαταστάσεις και μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
- Ο έλεγχος είναι δυνατόν να έχει τη μορφή φορολογικού ελέγχου από τα γραφεία της Φορολογικής Διοίκησης ή επιτόπιου φορολογικού ελέγχου.
- Ο φορο-έλεγχος από το γραφείο γίνεται με βάση τις δηλώσεις και τα λοιπά έγγραφα που υποβάλλει ο φορολογούμενος, τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, καθώς και τα έγγραφα και τις πληροφορίες που έχει στην κατοχή της ή με βάση τα λογιστικά αρχεία που προσκομίζονται από τον φορολογούμενο.
- Η εντολή για τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου, στην περίπτωση πλήρους επιτόπιου ελέγχου, κοινοποιείται στον φορολογούμενο με προηγούμενη έγγραφη ειδοποίηση. Κάθε άλλος επιτόπιος φορολογικός έλεγχος είναι δυνατόν να διενεργείται χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.
- Ο Διοικητής μπορεί, με απόφασή του, να ορίζει ειδικό τρόπο διενέργειας των ελέγχων, ενδεδειγμένες ελεγκτικές επαληθεύσεις, για ορισμένες ή και για όλες τις κατηγορίες των υπόχρεων, ανάλογα και με το αντικείμενο δραστηριότητας και το ύψος των οικονομικών δεδομένων, διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται κατά τον έλεγχο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο παρόν, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
Ποιες κατηγορίες μπορούν να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια
Σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο, οι φορολογούμενοι μπορούν να αμφισβητήσουν το τεκμήριο στις περιπτώσεις:
- στρατιωτικής θητείας,
- φυλάκισης,
- νοσηλείας σε νοσοκομείο ή κλινική,
- αδυναμίας άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία,
- εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,
- ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους,
- απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή
- άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον, ή για άλλους λόγους ανωτέρας βίας που εμποδίζουν την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.