ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΤ: Προτεραιότητά της η καταπολέμηση του πληθωρισμού
Το βασικό ερώτημα που απασχολεί αναλυτές και οικονομολόγους είναι: Για πόσο καιρό ακόμα η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει την πολιτική αύξησης του επιτοκίου χωρίς να συμπιέζει υπερβολικά την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα;
Η ΕΚΤ συνεχίζει να έχει ως προτεραιότητα την καταπολέμηση του πληθωρισμού παρά τις αναταραχές στον τραπεζικό κλάδο από την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας, Silicon Valley Bank, αλλά και τα προβλήματα της Suisse Bank που κατέφυγε στην κρατική ομπρέλα της Ελβετίας.
Αυτήν την ερμηνεία δίνουν γερμανοί αναλυτές στην απόφαση της ΕΚΤ να ανεβάσει κατά 0,5% το βασικό επιτόκιο δανεισμού των τραπεζών. Ο πληθωρισμός συνεχίζει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ,5% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο και 8,7% στη Γερμανία, είναι πολύ υψηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ για ετήσιο πληθωρισμό 2%.
Με τη σημερινή απόφασή της η ΕΚΤ δεν ευθυγραμμίστηκε με εκείνους που ήθελαν μικρότερη άνοδο του βασικού επιτοκίου. Ακόμη και η αναταραχή των τελευταίων 24ώρων στο τραπεζικό σύστημα δεν πτόησε την ΕΚΤ να εφαρμόσει την απόφαση που είχε ήδη λάβει. Αυτό εκφράζει τη θεμιτή εμπιστοσύνη στη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος”, εκτίμησε ο Ulrich Kater, επικεφαλής οικονομολόγος της Dekabank.
«Η οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα πρέπει να απογαλακτιστούν από μια δεκαετία μηδενικών επιτοκίων», πρόσθεσε ο Kater.
Το βασικό ερώτημα που απασχολεί αναλυτές και οικονομολόγους είναι: Για πόσο καιρό ακόμα η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει την πολιτική αύξησης του επιτοκίου χωρίς να συμπιέζει υπερβολικά την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα;
«Έχουμε πλέον μια κατάσταση, στην οποία η εμπιστοσύνη στα πιστωτικά ιδρύματα έχει κλονιστεί», δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, Κλέμενς Φουεστ. «Πολλοί καταθέτες σε τράπεζες αναρωτιούνται τώρα αν θα αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο τραπεζικής εξόδου, bank run», αν αποσύρουν μαζικά τα χρήματά τους”.
Πάντως, η γερμανική ρυθμιστική αρχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Bafin δεν έχει ενδείξεις ότι οι πελάτες τραπεζών στη Γερμανία θα αποσύρουν τις καταθέσεις τους.
Ο Michael Huether, επικεφαλής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW), δεν περιμένει μια νέα οικονομική κρίση, ανάλογη με την κρίση που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehmann Brothers πριν από 15 χρόνια.
«Τώρα, παρά όλη την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος του είδους που εξελίχθηκε στην παγκόσμια οικονομική κρίση από το 2007», δήλωσε ο Huether στην εφημερίδα «Rheinische Post». Εκτιμά ότι η συνεχιζόμενη προσαρμογή στα αυξανόμενα επιτόκια δεν αποτελεί πρόβλημα για τις τράπεζες στη Γερμανία.
«Ενώ πριν από 15 χρόνια η μόνη διέξοδος για τους επενδυτές ήταν να αποσύρουν κεφάλαια από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο συνολικά, βλέπουμε αυτήν τη στιγμή μια στροφή προς τράπεζες με σταθερή αξιολόγηση (όπως η Deutsche Bank) ως φυγή προς την ποιότητα».