Εκτοξεύτηκε σε σχέση με πέρυσι, ο ετήσιος πληθωρισμός στην ΕΕ και βέβαια στην Ελλάδα. Βέβαια, σε σχέση με ένα μήνα πριν, η μέση τιμής, καταγράφει μια οριακή πτώση, αν και παραμένει στα ύψη, ψαλιδίζοντας τα εισοδήματα των πολιτών, που βλέπουν να εξαφανίζεται λόγω ακρίβειας ένα 11% και πλέον του διαθέσιμου εισοδήματός τους, έστω κι αν αυτό είναι ανεβασμένο.
Να σημειωθεί ότι το πόσο θα κλείσει ο μέσος πληθωρισμός είναι πολύ σημαντικό, καθώς περα από την εικόνα του "κουρέματος" για το εισόδημα που δίνει, διαμορφώνει μεταβλητές για αυξήσεις μισθών, συντάξεων αλλά και άλλων συμβάσεων όπως π.χ. τα μισθωτήρια κατοικιών κτλ.
Αναλυτικά, στο 11,3% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο από 11,6% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ενώ στην ευρωζώνη ανέβηκε στο 8,9% από 8,6% έναν μήνα πριν.
Στην ευρωζώνη, έναν χρόνο νωρίτερα ήταν στο 2,2%.
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 9,8% τον Ιούλιο του 2022, από 9,6% τον Ιούνιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 2,5%.
Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Γαλλία, τη Μάλτα (6,8% και στις δύο) και τη Φινλανδία (8,0%).
Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία (23,2%), τη Λετονία (21,3%) και τη Λιθουανία (20,9%).
Σε σύγκριση με τον Ιούνιο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε έξι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τρία και αυξήθηκε σε δεκαοκτώ.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα παρουσιάζει τον μεγαλύτερο μηνιαίο ρυθμό μείωσης στην ευρωζώνη με -1,6%.
Τον Ιούλιο, η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ευρωζώνης προήλθε από την ενέργεια (+4,02 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενα από τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό (+2,08 pp), υπηρεσίες (+1,60 pp) και μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,16 pp).
Δείτε επίσης