ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Είσπραξη 4 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο σε beach bar της Μυκόνου
Συνεχίζουν τα πιάνουν «λαβράκια» τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ σε Μύκονο, Σαντορίνη, Νάξο και Ρόδο - Με ειδικό λογισμικό στην ταμειακή κρεπερί της Σκιάθου έκανε πρωταθλητισμό στη φοροδιαφυγή αλλά ο καταστηματάρχης «βγήκε προτεινόμενος» από τους ελεγκτές που του επέβαλαν 48ωρο λουκέτο
SHARE:
Τα εκατομμύρια ευρώ που χάνει κάθε χρόνο το κράτος από τη φοροδιαφυγή στα νησιά αναδεικνύει το φωτεινό αντιπαράδειγμα ενός beach bar restaurant της Μυκόνου που πέρασε με άριστα των έλεγχο των ανδρών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πριν από λίγες ημέρες.
Το γνωστό μαγαζί δήλωσε φέτος τον Ιούλιο ΦΠΑ 1.000.000 ευρώ (!) το οποίο ήταν κατά 50% υψηλότερο σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2016 όταν είχε ξαναβρεθεί στο «μικροσκόπιο» των αρχών. Κατά τις πληροφορίες ο μηνιαίος τζίρος προσέγγισε το φετινό Ιούλιο τα 4 εκατ. ευρώ!
Η συμμόρφωση του καταστήματος στη νομιμότητα, καθώς και οι 260 εργαζόμενοι ήταν δηλωμένοι και ασφαλισμένοι πλήρως οδηγεί σε δύο συμπεράσματα: Πρώτον ότι οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ αποδίδουν και, δεύτερον, ότι τα ποσά που χάνει το κράτος όπου, σε αντίθεση με το συγκεκριμένο κατάστημα, ανθεί η φοροδιαφυγή είναι ιλλιγιώδη. Ιδίως σε δημοφολείς προορισμούς όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ρόδος.
Τέσσερα ξενοδοχεία «έκρυβαν» 1 εκατ. το μήνα
Άλλωστε μόλις πριν από λίγες ημέρες οι εκτιμήσεις των κλιμακίων της ΑΑΔΕ για τη φοροδιαφυγή σε τέσσερα μεγάλα ξενοδοχεία σε Ρόδο (δύο μονάδες), Κέρκυρα και Ηλεία οδήγησαν στην εκτίμηση ότι ο τζίρος που απέκρυψε το καθένα μόνο κατά το μήνα Ιούνιο ήταν πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Οι εν λόγω μονάδες πιάστηκαν στη «φάκα» της ΑΑΔΕ χάρη στην έξυπνη μέθοδο του εφοριακού που παριστάνει τον πελάτη. Παράλληλα έγινε έρευνα στις πλατφόρμες Booking και Trivago, στα site των ξενοδοχείων. Η απόκλιση ανάμεσα στα εκτιμώμενα ακαθάριστα έσοδα και στα δηλωθέντα όπως αποτυπώθηκαν στις δηλώσεις ΦΠΑ τον Ιούλιο ήταν πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ κι έτσι τα ξενοδοχεία μπήκαν στο «μικροσκόπιο».
Λουκέτο σε κρεπερί, «μάζεψαν» ενοικιαζόμενες ξαπλώστρες
Αλλά και σε μικρότερες επιχειρήσεις οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και αποδίδουν καρπούς:
-Στην Οία της Σαντορίνης οι αρχές επέβαλαν λουκέτο 48 ωρών σε εστιατόριο που δεν έκοβε αποδείξεις. Μάλιστα
είχαν ελεγχθεί και οι σουίτες του ίδιου Ιδιοκτήτη στην περιοχή και είχε ήδη επιβληθεί πρόστιμο.
-Στη Μύκονο επιβλήθηκε λουκέτο τεσσάρων ημερών σε εστιατόριο που είχε ελεγχθεί ξανά μέσα τον Αύγουστο. Ο ιδιοκτήτης ήταν ήδη υπότροπος για τη μη έκδοση αποδείξεων.
-Στην Αφάντου της Ρόδου επιχειρηματίας που νοίκιαζε 500 ομπρέλες σε παραλία βρέθηκε να μην έχει κόψει ούτε μια απόδειξη. Οι ελεγκτές επέβαλαν λουκέτο 48 ωρών και ομπρέλες του αποσύρθηκαν από την παραλία.
-Στη Νάξο επιβλήθηκε λουκέτο 48 ωρών σε ψαροταβέρνα που δεν είχε κόψει 116 αποδείξεις.
-Λουκέτο 48 ωρών επιβλήθηκε, τέλος, σε κρεπερί στη Σκιάθο όπου παρατηρήθηκε το φαινόμενο ο καταστηματάρχης να έχει «πειράξει» την ταμειακή του μηχανή με ειδικό λογισμικό. Από τις 17 έως τις 22 Αυγούστου η κρεπερί δεν είχε κόψει 655 αποδείξεις!