"Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε να ξεπεραστεί η κρίση"!

Μιλάει στο CRETALIVE ο Ι.Φούχτελ που κάποτε...στο πέρασμά του γινόταν χαμός. Σήμερα επιστρέφει στην Κρήτη για να ολοκληρώσει το σχέδιο που είχε ξεκινήσει!

"Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε να ξπεραστεί η κρίση". Αυτό τονίζει ο Γερμανός υφυπουργός κ.Φούχτελ μιλώντας στο cretalive. Ο κ.Φούχτελ που κάποτε ήταν "κόκκινο πανί" για τους κρητικούς και τους Έλληνες τώρα μπαίνει άνετα στα υπουργεία, τον δέχονται μετα βαιων και κλάδων οι κυβερνητικοι κι εκείνος επιστρέφει...για να βοηθήσει και χωρίς καμία αντίδραση!

Και σήμερα θα βρίσκεται στο Ηράκλειο για την απονομή των αναγνωρισμένων σε όλη την ΕΕ πιστοποιητικών στους αποφοίτους του πρώτου Σεμιναρίου Συγκόλλησης του Κ.Ε.Κ. του Επιμελητηρίου Ηρακλείου!


Η συνέντευξη έχει ως εξής:

-Κύριε  Φούχτελ, είστε Εντεταλμένος της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV). Ποιοι είναι οι στόχοι της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης; Ποιοι είναι οι στόχοι της δικής σας παρούσας επίσκεψης στην περιοχή της Κρήτης;

 " Ήδη το 2010, στην αρχή αυτής της μακράς περιόδου κρίσης, ο τότε Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου και η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισαν να υποστηρίξουν την εταιρική σχέση μεταξύ τοπικών και περιφερειακών ελληνικών και γερμανικών φορέων. Η Ελληνογερμανική Συνέλευση προωθεί τη συνεργασία κυρίως σε επίπεδο περιφερειών, δήμων και επιμελητηρίων, ιδιαίτερα σε τομείς όπως ο τουρισμός, η διοίκηση, η έρευνα και η εκπαίδευση, οι ανταλλαγές νέων και πολλά άλλα."

Η συνεργασία έχει ως στόχο να προωθήσει τις ελληνογερμανικές σχέσεις και φυσικά να βοηθήσει να ξεπεραστεί η κρίση.  

Ο λόγος της παρούσας επίσκεψής μου είναι η απονομή των αναγνωρισμένων σε όλη την ΕΕ πιστοποιητικών στους αποφοίτους του πρώτου Σεμιναρίου Συγκόλλησης του Κ.Ε.Κ. του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, σε συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρία Συγκόλλησης (GSI – Gesellschaft für Schweißtechnik International) και το εκπαιδευτικό ίδρυμα της Γερμανικής Ομοσπονδίας για Εργασίες Συγκόλλησης και Συγγενείς Διαδικασίες (DVS).

 

-Πώς προέκυψε η συνεργασία με το Κ.Ε.Κ του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και η υποστήριξη ενός κύκλου μαθημάτων για ηλεκτροσυγκολλητές;

Το Επιμελητήριο Ηρακλείου και το εκπαιδευτικό του ίδρυμα συνεργάζονται από το 2014 με διάφορα γερμανικά επιμελητήρια και επιχειρηματικές ενώσεις. Η σύμπραξη επιτυγχάνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας της Περιφέρειας Κρήτης και δήμων της Κρήτης με γερμανικούς εταίρους. H κατάρτιση των συγκολλητών είναι μια πρωτοβουλία του Ότο Κέντσλερ (Otto Kentzler), Συντονιστή της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης για τη συνεργασία ελληνικών και γερμανικών επιμελητηρίων και πρώην προέδρου της Ένωσης Τεχνικών Επιμελητηρίων Γερμανίας. Με αυτό τον κύκλο μαθημάτων οι εταίροι θέτουν υψηλούς στόχους για την Κρήτη.

  • Νέοι άνθρωποι, ακόμα και χωρίς τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποκτούν μια εξειδικευμένη κατάρτιση, η οποία αυξάνει τις δυνατότητές τους να βρουν ένα επάγγελμα και να σχεδιάσουν από μόνοι τους τη ζωή τους.
  • Γίνεται προσπάθεια εμβάθυνσης της τεχνογνωσίας στον κλάδο της συγκόλλησης στην Κρήτη και επέκτασής της και σε άλλους επαγγελματίες. Το Κ.Ε.Κ σχεδιάζει σε συνεργασία με την GSI και άλλους κύκλους μαθημάτων, π.χ. προσεχώς πάνω στη μέθοδο συγκόλλησης TIG, δηλαδή τη συγκόλληση ανοξείδωτου χάλυβα.
  • Η ζήτηση εργασιών συγκόλλησης στην Κρήτη μπορεί να καλυφθεί καλύτερα από τις κρητικές επιχειρήσεις. Αυτό αφορά τον κατασκευαστικό τομέα εν γένει, αλλά αφορά π.χ. και τη ζήτηση εκ μέρους τουριστικών επιχειρήσεων, π.χ. για κουζίνες, μπάνια, πισίνες. Αφορά όμως και τη ζήτηση στον ενεργειακό τομέα, προπάντων στον τομέα των ανανεώσιμων και μελλοντικών μορφών ενέργειας, που βρίσκεται ακόμα σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης.
  • Η κατάρτιση των συγκολλητών είναι το πρώτο βήμα για περαιτέρω συνεργασίες στον χώρο της κατάρτισης, όπως π.χ. πάνω στην αντιδιαβρωτική προστασία, ή στον τομέα της θέρμανσης, του εξαερισμού και της ψύξης. Ιδιαίτερα ο τομέας της ψύξης έχει μεγάλη σημασία κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών.
  • Η συγκόλληση είναι επίσης μέρος της Πρωτοβουλίας για τις Ενεργειακές Τεχνολογίες «Η Κρήτη έχει ενέργεια», την οποία έχει ξεκινήσει η Ελληνογερμανική Συνέλευση από το 2014 στην Κρήτη, μαζί με πολλούς κρητικούς εταίρους. Η έναρξη δόθηκε με το Συνέδριο για τις Ενεργειακές Τεχνολογίες το 2016, http://cretehasenergy.blogspot.de. Το Επιμελητήριο Ηρακλείου, το Κ.Ε.Κ. του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΤΕΙ Κρήτης καθώς και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) συνδιοργάνωσαν αυτό το συνέδριο, σε συνεργασία με τον ευρωπαϊκό σύνδεσμο επιχειρήσεων Green Chiller, την Επαρχία Σμαλκάλντεν-Μάινιγκεν και άλλους γερμανικούς εταίρους, υπό την αιγίδα της δυστυχώς πρόωρα χαμένης Αντιπεριφερειάρχη Βιργινίας Μανασάκη-Ταβερναράκη.

 

-Τι εννοείτε όταν αναφέρεστε στην Πρωτοβουλία για τις Ενεργειακές Τεχνολογίες;

Η Πρωτοβουλία για τις Ενεργειακές Τεχνολογίες στοχεύει στην οικονομική εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών στην Κρήτη, στην αξιοποίηση της σχετικής τεχνογνωσίας ως βάσης για τις εξαγωγές και στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και καινοτόμων επιχειρήσεων. Φυσικά αυτό είναι μια πρόκληση! Οι στόχοι αυτοί δεν μπορούν να επιτευχθούν από τη μια μέρα στην άλλη, χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, ώστε να μπορέσει η Κρήτη να βελτιώσει με βιώσιμο τρόπο τις προοπτικές της. Ο ενεργειακός τομέας γίνεται έτσι ένας επιπλέον πυλώνας, μαζί με τον τουρισμό και την αγροτική οικονομία. Μαζί και οι τρεις πυλώνες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη σταθερότητα.

-Στηρίζει η Ελληνογερμανική Συνέλευση και άλλα προγράμματα και πρωτοβουλίες στην Κρήτη;

Ναι, η Ελληνογερμανική Συνέλευση στηρίζει, πέρα από τις ενεργειακές τεχνολογίες, και τουριστικά προγράμματα. Ένα παράδειγμα είναι η εταιρική σχέση της Χερσονήσου στην Κρήτη με το Μπιντς στο Ρύγκεν. Το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας συναντά έτσι το μεγαλύτερο νησί της Γερμανίας, ο Βορράς συναντά τον Νότο. Και οι δύο προορισμοί χαρακτηρίζονται από τον μαζικό τουρισμό και έχουν να αντιμετωπίσουν παρόμοιες προκλήσεις.

Εταίροι της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης υποστηρίζουν επίσης τον τουρισμό στη φύση, π.χ. στον Ψηλορείτη ή στα Αστερούσια όρη. Έμφαση δίνεται επίσης στις πωλήσεις των γεωργικών προϊόντων. Αναφέρω εδώ και το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας. Αντίστοιχο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στο Ρύγκεν τον Νοέμβριο του 2017. Εδώ μαθαίνουν οι Γερμανοί εταίροι από τους Έλληνες φίλους τους πόσο επιτυχημένα μπορούν να συνδεθούν τα άριστα προϊόντα της γεωργικής οικονομίας με τη μαγειρική τέχνη και τo τουριστικό μάρκετινγκ.

-Σε ποιον θα μπορούσε κανείς να απευθυνθεί, αν θέλει να λάβει περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες ή να συμβάλει ο ίδιος και να στηρίξει κάποια προγράμματα;

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV) είναι μια ελληνογερμανική πρωτοβουλία. Θα βρείτε πληροφορίες, όπως και τους υπευθύνους στην Ελλάδα στην ιστοσελίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης http://www.grde.eu/el/index.ht... > DGV > Οργάνωση. Αρμόδιο για την Κρήτη είναι το Γραφείο στην Αθήνα, το οποίο παραχωρεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ