Ε. Τσακαλώτος: Αυξημένη εποπτεία μετά το μνημόνιο

Σε σχέση με άλλες χώρες

Αυξημένη εποπτεία σε σχέση με τις άλλες χώρες και όχι αξιολόγηση θα έχει η Ελλάδα την επόμενη μέρα επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο «Κόκκινο».

Ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε συγκρατημένος για την επόμενη μέρα του προγράμματος και όπως είπε «πάντα έλεγα- νομίζω κι ο Αλέξης- ότι δεν θα υπάρχει ένα πράγμα που θα φύγουμε από το σημερινό καθεστώς και θα πάμε σε άλλο με καθόλου επιτήρηση.  Αλλο 3, 4 επισκέψεις κι άλλο αξιολογήσεις με προαπαιτούμενα υποστήριξε και έκανε λόγο για διαστρέβλωση με σκοπιμότητα των όσων έχει πει.

«Νομίζω ότι η διαφορά με το ό,τι ισχύει σήμερα, είναι ότι θα ελέγχουν μόνο την επίτευξη των στόχων και όχι πώς θα τους πιάσουμε. Δεν θα έχουν μεγάλο λόγο». Πρόσθεσε ότι η επιτήρηση θα είναι λίγο πιο αυξημένη από της Πορτογαλίας.

Αναφορικά με τις περικοπές των συντάξεων από το τέλος του 2018 είπε ότι είναι ώρα για αυτή τη συζήτηση και πρόσθεσε: είχε ένα δίκιο το ΔΝΤ όταν έλεγε ότι οι συντάξεις δεν μπορούν να λειτουργούν αντί κοινωνικού κράτους για βοήθεια σε άνεργα παιδιά, εγγόνια. Δεν μπορούμε να ξοδεύουμε για συντάξεις περισσότερα από άλλες πιο προωθημένες χώρες και να μην πληρώνουμε τίποτε για κοινωνικές δαπάνες.»

Σχετικά με το αναπτυξιακό σχέδιο είπε πως περιλαμβάνει ζητήματα που η κυβέρνηση θέλει να υλοποιήσει (συλλογικές συμβάσεις, κατώτατος μισθός, κοινωνικές δράσεις) ενώ «παράλληλα γνωστοποιεί στις αγορές και στους δανειστές τι θέλουμε να κάνουμε ώστε να μην υπάρξουν εκπλήξεις» πρόσθεσε και συμπλήρωσε:

Εχουμε εντοπίσει και μεταρρυθμίσεις που αφορούν το οικονομικό κλίμα, όπως οι καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη, η γραφειοκρατία». «Είμαστε ανοικτοί στις επενδύσεις μέσα από κανόνες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι πολλά ζητήματα που αφορούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους παραμένουν ανοιχτά. Η συζήτηση συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί και αυτή μέχρι τις 21 Ιουνίου, ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι τώρα η γερμανική πλευρά ήθελε ήπια μέτρα για το χρέος, αλλά δεν πίεζε για δύσκολα κοινωνικά μέτρα. Από την άλλη, το ΔΝΤ θέλει σημαντική ελάφρυνση χρέους,

«Μπορεί να βοηθήσει να πάρουμε περισσότερα για Χρέος. Να δοθεί καθαρός δρόμος για να ξέρουν οι αγορές. Περισσότερο καίγεται εκείνο να συμμετάσχει παρά οι Ευρωπαίοι άρα αισιόδοξοι ότι αυτή τη φορά δεν θα επιβάλει παράλογα πράγματα.»

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ