Η αύξηση της κατανάλωσης σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές των καυσίμων, ειδικά της βενζίνης και δευτερευόντως του πετρελαίου, να ακολουθούν ανοδική πορεία και να προκαλούν φόβους ότι ενόψει του Πάσχα, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη, θα έχουμε υψηλές τιμές, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δεν δικαιολογούνται από τις συνθήκες που υπάρχουν στην αγορά.
Η διεθνής τιμή του Brent κινείται σε σταθερά ανοδική τροχιά με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην περιοχή των 87 δολαρίων το βαρέλι, επίπεδα που έχει να τα δει από τον περασμένο Οκτώβριο. Αυτό σε γενικές γραμμές σημαίνει ότι δύσκολα το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε αποκλιμάκωση των τιμών.
Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης των 95 οκτανίων έχει βάλει πλώρη για τα 2 ευρώ το λίτρο, αν και απέχει αρκετά ακόμη για αυτά τα επίπεδα. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, μέσα από το Παρατηρητήριο Τιμών, η μέση τιμή της βενζίνης είναι στα 1,940 ευρώ το λίτρο, ενώ δεν υπάρχει περιοχή στην χώρα, στην οποία η μέση τιμή να είναι κάτω από τα επίπεδα των 1,9 ευρώ το λίτρο, ενώ όλο και πληθαίνουν εκείνες οι περιοχές που η μέση τιμή υπερβαίνει τα 2 ευρώ (Κυκλάδες, Ευρυτανία, Λευκάδα κ.λπ.).
Αλλάζουν χώρα για να βάλουν βενζίνη
Την ίδια στιγμή SOS εκπέμπουν οι βενζινοπώλες της Βορείου Ελλάδος, και αυτό διότι όπως αναφέρουν οι Έλληνες φεύγουν και περνάνε απέναντι σε Βουλγαρία και Τουρκία για να αγοράσουν φθηνή βενζίνη, γιατί σε αυτές τις χώρες είναι μικρός ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα, σύμφωνα τουλάχιστον με αυτά που αναφέρει στο ΕΡΤNEWS η πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα.
Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «εφευγε και φεύγει ελληνικό χρήμα από τα σύνορα και πεθαίνουν οι επαγγελματίες. Και οι πολίτες που το κάνουν έχουν δίκιο, αλλά και ο κλάδος πρέπει να ζήσει».
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει φτηνό καύσιμο, όταν το 60% της τιμής του καυσίμου είναι Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και επιπλέον έχει και τον ΦΠΑ, φόρο πάνω στο φόρο δηλαδή παράλογο. Πώς θα τα βγάλουμε πέρα, αναρωτήθηκε.
Έχουμε πει πολλές φορές ότι το πετρέλαιο είναι χρηματιστηριακό είδος. Δυστυχώς η τιμή του παίζει ανάλογα των συμφερόντων των μεγάλων και την πληρώνουμε όλοι οι υπόλοιποι, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σημειώνει επίσης ότι «όσο λοιπόν υπάρχουν δυσάρεστα διεθνή γεγονότα, τα καύσιμα που έρχονται σε εμάς, τους βενζινοπώλες, είναι με αυξημένη τιμή. Ήδη βλέπω τις τιμές να ανεβαίνουν, τσιμπάνε το τελευταίο διάστημα πάνω από μήνα και ήταν επόμενο οι τιμές της απλής αμόλυβδης στην Αττική να φθάσουν πάνω από 1,90 ευρώ το λίτρο. Εμείς αλλάζουμε τις τιμές βάσει τιμολογίων. Ο καθένας από εμάς έχει μια εταιρεία από την οποία προμηθεύεται καύσιμα».
Η πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής σημειώνει ότι «έρχεται λοιπόν το τιμολόγιο όπου η εταιρεία έχει αγοράσει από ένα από τα δύο διυλιστήρια που έχουμε στη χώρα με νέα τιμή, εγώ είμαι υποχρεωμένη από τον νόμο, αλλιώς έχω πρόστιμο ή να ανεβάσω η να κατεβάσω την τιμή πώλησης. Τώρα με τα νέα τιμολόγια δεν μπορεί να υπάρχει τιμή κάτω από 1,90 ευρώ/λίτρο και βλέπω τιμές με 1,73 ευρώ/λίτρο, θα τρελαθώ. Αυτά δεν τα βλέπει η κυβέρνηση;».
Να γίνονται έλεγχοι και στα φθηνά πρατήρια
Παράλληλα η Μαρία Ζάγκα, σημειώνει με έμφαση «να γίνονται έλεγχοι εκεί η τιμή είναι 2,40 και είμαι βέβαιη πως για να το βάλουν θα έχουν ανάλογα τιμολόγια οι άνθρωποι, αλλά να πάει ο έλεγχος και σε αυτούς που είναι δήθεν φτηνοί.
Πόσες φορές το έχω κάνει θέμα προσωπικά εγώ σαν πρόεδρος του κλάδου να λέω περίεργο είναι αυτές οι φτηνές τιμές, δεν υπάρχουνε. Και δεν υπάρχουνε γιατί είναι τιμές λιανικής, κάτω από την χονδρική τιμή των διυλιστηρίων, άρα;
Είναι δυνατόν να αγοράζω 1,80 και να πουλάω 1,50; Δεν γίνεται αυτό, κάτι άλλο συμβαίνει.
Ζητάμε να γίνει κάθαρση του χώρου, και για αυτό η κυβέρνηση ψήφισε νόμο, που όποιο μαγαζί πιάνουν να νοθεύει, να έχει πειραγμένες αντλίες ή να έχει λαθραίο πετρέλαιο για δύο χρόνια το κλείνει».