ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυσκολεύει η μετατροπή χώρων γραφείων σε Airbnb

Με τη δημιουργία δεδικασμένου, μέσω σχετικής δικαστικής απόφασης του Εφετείου Θεσσαλονίκης.

Δυσκολεύει η μετατροπή χώρων γραφείων σε Airbnb

«Στενεύει ο κλοιός» γύρω από τη δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, μία σειρά από αποφάσεις, νομοθετικές και δικαστικές, επιχειρούν να «χαλιναγωγήσουν», στο μέτρο του δυνατού, την «έκρηξη» των καταλυμάτων, ώστε να μην προκύπτουν στρεβλώσεις και ανισορροπία προσφοράς στην αγορά κατοικίας.

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη αφορά τη δημιουργία δεδικασμένου, μέσω σχετικής δικαστικής απόφασης του Εφετείου Θεσσαλονίκης. Βάσει αυτής, απαγορεύεται η μετατροπή επαγγελματικών χώρων σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, εφόσον δεν έχει προηγηθεί μια σειρά από προαπαιτούμενα, αρχής γενομένης από τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων ιδιοκτητών, αλλά και οι απαιτούμενες τεχνικές μελέτες. Η υπόθεση αφορούσε ένα κτίριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο οποίο επιχειρηματίας του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων προέβη στην απόκτηση, το 2019, επτά οριζόντιων ιδιοκτησιών που χρησιμοποιούνταν ως γραφεία. Στη συνέχεια, προχώρησε στην αλλαγή χρήσης των ακινήτων, μετατρέποντάς τα σε κατοικίες που αξιοποιούνταν ως καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Μόλις διαπιστώθηκε η επιχειρούμενη αλλαγή, άλλοι ιδιοκτήτες στο ίδιο κτίριο προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, ενάντια στην αλλαγή αυτή, κάνοντας λόγο για πρόκληση μεγάλης όχλησης εις βάρος των υπολοίπων ενοίκων κι εργαζομένων στους επαγγελματικούς χώρους του κτιρίου. Επίσης, στην αγωγή γινόταν λόγος για μη έκδοση των απαιτούμενων πολεοδομικών αδειών, με δεδομένο ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν ήταν εκτεταμένες, τόσο στις πλάκες του κτιρίου, όσο και στην υδραυλική εγκατάστασή του. Επιπλέον, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, υπήρχαν και φορολογικές παραβάσεις, καθώς ενώ τα ακίνητα είχαν αγοραστεί και είχαν δηλωθεί ως γραφεία, εντούτοις λειτουργούσαν ως καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η συγκεκριμένη τελεσίδικη απόφαση φαίνεται πως θα μπορούσε να δημιουργήσει δεδικασμένο για περιπτώσεις κτιρίων όπου λειτουργούν γραφεία και επιχειρείται η αλλαγή χρήσης και η μετατροπή τους σε κατοικίες. Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη συναίνεση και των άλλων ιδιοκτητών, προκειμένου να αποφύγουν στο μέλλον αντίστοιχες αγωγές, που φαίνεται πως θα έχουν πλέον μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, τουλάχιστον με βάση την απόφαση του Εφετείου της Θεσσαλονίκης.

Αυτήν την περίοδο, στην αγορά παρατηρούνται αρκετές ζυμώσεις αναφορικά με την πιθανότητα να αξιοποιηθεί ένα μέρος από το ιδιαίτερα παρωχημένο και σε παρακμή κτιριακό απόθεμα του κέντρου της Αθήνας, αλλά και της Θεσσαλονίκης, ώστε να δημιουργηθούν κατοικίες στη θέση των μικρών επαγγελματικών χώρων που άνθησαν την περίοδο των δεκαετιών 1950-1980, αλλά πλέον δεν εμφανίζουν την ίδια εικόνα.

Το ίδιο ίσως να γίνει και σε άλλα ακίνητα της περιοχής, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρώην Μινιόν, μέρος του οποίου θα μετατραπεί σε διαμερίσματα προς πώληση από την Dimand, που έχει αγοράσει το παλιό εμπορικό κέντρο.

Δεκάδες κτίρια πέριξ της πλατείας Ομονοίας, π.χ. στον άξονα της Πανεπιστημίου, της Πατησίων, της Σταδίου και της Ακαδημίας, έχουν σήμερα εκατοντάδες κενά γραφεία, λόγω της αποχώρησης των επαγγελματιών που τα μίσθωναν τα προηγούμενα χρόνια.

Το φαινόμενο αυτό γιγαντώθηκε την περίοδο της οικονομικής κρίσης, χωρίς να παρατηρείται κάποια τάση επιστροφής στα κτίρια αυτά, ιδίως μετά και την υγειονομική κρίση που ώθησε πολλούς γιατρούς, δικηγόρους και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, που χρησιμοποιούσαν τα γραφεία αυτά, να αναζητήσουν άλλους χώρους πιο κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Κάπως έτσι τα γραφεία αυτά βρίσκονται στο πιο χαμηλό «σκαλοπάτι» των επαγγελματικών χώρων, όντας παλαιά και μη ανακαινισμένα. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, η μέση τιμή ενοικίασης είναι μόλις 5 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, έναντι υπερδιπλάσιων ενοικίων σε αντίστοιχες οριζόντιες ιδιοκτησίες που εκμισθώνονται σε πιο σύγχρονα κτίρια γραφείων, που κατά κανόνα προσφέρουν και θέσεις στάθμευσης. Ακόμα και σε αυτό το επίπεδο τιμών πάντως η ζήτηση είναι μηδαμινή.

Ετσι, σήμερα, ένα μέρος των γραφείων αυτών θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία κατοικιών, είτε για μακροχρόνια είτε για βραχυχρόνια μίσθωση, ανάλογα με την τοποθεσία του εκάστοτε ακινήτου. Οπως φαίνεται όμως, ο προσανατολισμός των επενδυτών θα πρέπει να είναι αποκλειστικά η μακροχρόνια ενοικίαση ή πώληση των διαμερισμάτων που ίσως δημιουργηθούν. Ενα άλλο πρόβλημα είναι ασφαλώς η πολυϊδιοκτησία, καθώς τέτοια κτίρια έχουν συνήθως πολλούς κληρονόμους και ιδιοκτήτες, κάτι που δυσκολεύει ακόμα και την απόκτηση, π.χ., ενός ενιαίου ορόφου, ώστε να μετατραπεί σε κατοικίες.


Πηγή: moneyreview.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση