ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δουλειά: Τελικά η Gen Z τα βρήκε όλα εύκολα;

Την τελευταία τριετία παλεύουν με την ακρίβεια που επιβαρύνει όλους μας, ιδίως σε βασικά αγαθά και στη στέγη. 

Δουλειά: Τελικά η Gen Z τα βρήκε όλα εύκολα;

Στα πρώτα βήματα της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας και της οικονομικής τους ανεξαρτησίας βρίσκονται οι νέοι και παρότι γνωρίζουν τις συνθήκες του παρελθόντος μόνο μέσα από ιστορίες, διαμαρτύρονται συνεχώς στους γονείς τους και τους μεγαλύτερους ότι «εσείς τα βρήκατε εύκολα».

Αν τα βάλουμε κάτω, μάλλον οι εργαζόμενοι μεταξύ 28 και 43 ετών, η γενιά των Millennials, τα βρήκε πιο «σκούρα» από όλους, διότι μπήκε στην αγορά εργασίας στα βαριά χρόνια της κρίσης. Σε σύγκριση με αυτό, η εμπειρία της ακόμα νεότερης γενιάς, των Gen Z, μπορεί σε μερικούς να φαίνεται όνειρο. 

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι αυτοί, ηλικίας κάτω των 28 ετών, αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες. Την τελευταία τριετία παλεύουν με την ακρίβεια που επιβαρύνει όλους μας, ιδίως σε βασικά αγαθά και στη στέγη. 

«Η στέγαση είναι μια μεγάλη πρόκληση για τους νεότερους εργαζομένους. Πιστεύω ότι είναι το κομμάτι της οικονομίας, όπου είδαμε τη μικρότερη πρόοδο σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και είναι το κομμάτι της οικονομίας όπου οι νεότεροι εργαζόμενοι σηκώνουν μεγάλο βάρος», εξηγεί στο CNN ο Brendan Duke, υψηλόβαθμο στέλεχος οικονομικής πολιτικής στο Center for American Progress, αναφερόμενους στην αμερικανική οικονομία.

Εξάλλου, τονίζει, είναι πολύ ευκολότερο να αντιμετωπίσει κανείς το κύμα της ακρίβειας εάν είναι ιδιοκτήτης ακινήτου, κάτι από το οποίο οι νέοι μάλλον έχουν αποκλειστεί. Επίσης, υπενθυμίζει ο Duke, οι νέοι ξεκινούν πάντοτε από μειονεκτική θέση όταν μπαίνουν στην αγορά εργασίας, διότι έχουν πολύ χαμηλό μισθό και προσπαθούν να αποκτήσουν εμπειρία.

«Δεν έχω αρκετά χρήματα για να ζήσω»

Η μεγάλη διαφορά της σημερινής κατάστασης με οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία είναι ότι τα μέλη της Gen Z ενηλικιώνονται, έχοντας στη διάθεσή τους ένα πλήθος πλατφορμών social media. Εκεί μπορούν να αναδείξουν το άγχος τους για τα οικονομικά ή και να αντιδράσουν για όσους συνομηλίκους τους «τα βρήκαν έτοιμα» λόγω της περιουσίας των γονέων και των παππούδων τους.

«Παίρνω πάνω από το τριπλάσιο του κατώτατου μισθού και δεν έχω αρκετά χρήματα για να ζήσω», φωνάζει στην κάμερα ένας χρήστης του TikTok μικρής ηλικίας. Στο βίντεο που ανήρτησε πριν μερικές εβδομάδες και έχει τουλάχιστον 5 εκατομμύρια views δηλώνει πως «είναι ντροπιαστικό να βγαίνω και να λέω τώρα ότι είναι δύσκολο να επιβιώσω, αλλά ξέρω ότι δυσκολεύονται πολλοί ακόμα».

Η ανάρτηση αυτή πράγματι αντανακλά τα συναισθήματα που κλιμακώνονται σε μια μεγάλη μερίδα νέων. Σύμφωνα με έρευνα της McKinsey από το 2022, η γενιά της Gen Z εμφανίζει υψηλότερα ποσοστά άγχους, κατάθλιψης και απελπισίας σε σύγκριση με κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα. Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια έρευνα, «πολλά μέλη της Gen Z δήλωσαν ότι το πρώτο βήμα στη διαχείριση των δυσκολιών συμπεριφορικής υγείας είναι να ψάξουν συμβουλές στο TikTok ή το Reddit».

Πρόκειται εν μέρει για απόρροια της πανδημίας, η οποία σημάδεψε τα πολύ σημαντικά χρόνια του σχολείου τους ή των σπουδών τους. Και τώρα, οι μεγαλύτεροι της γενιάς αυτής βρίσκονται αντιμέτωποι με μία ενηλικίωση, η οποία μπορεί να μην τους επιτρέψει να αποκτήσουν ένα σπίτι, ένα σταθερό εισόδημα ή ένα σταθερό κλίμα.


Πηγή: moneyreview.gr

Σχετικά Tags

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση