ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δώδεκα μέτρα για συντάξεις, μισθούς και απασχόληση

Οι αυξήσεις, οι παρεμβάσεις σε στρεβλώσεις, τα αναδρομικά, η μείωση της ανεργίας είναι ορισμένα από τα μεγάλα αγκάθια που μπαίνουν στο τραπέζι.

Δώδεκα μέτρα για συντάξεις, μισθούς και απασχόληση

Οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων, οι παρεμβάσεις σε στρεβλώσεις στις συντάξεις, τα αναδρομικά, η μείωση της ανεργίας είναι ορισμένα από τα μεγάλα θέματα – εκκρεμότητες που παραλαμβάνει ο νέος υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης, αναλαμβάνοντας τα ηνία του νέου χαρτοφυλακίου του.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα συνεχίζει, καταρχήν, να αναμετράται με το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός σε αναμονή.

Δεύτερον, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μια τελική απόφαση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων από τις περικοπές των Μνημονίων.

Συνεπώς, ο νέος υπουργός θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα παρακάτω μεγάλα θέματα:

1. Μηδενισμό των εκκρεμών συντάξεων.

2. Απόφαση, σε επίπεδο κυβέρνησης, για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

3. Moνιμοποίηση και αύξηση του επιδόματος προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους, οι οποίοι δεν παίρνουν αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς.

4. Διόρθωση στη στρέβλωση της ΕΑΣ (Εισφορά Αλληλεγγύης), η οποία ροκανίζει τις αυξήσεις στις συντάξεις.

5. Νέα αύξηση στις συντάξεις από 1/1/2024. Θα ισχύσει η θεσμοθετημένη ετήσια αύξηση στο σύνολο των συνταξιούχων που δεν έχουν προσωπική διαφορά και θα ανέλθει σε ποσοστό που θα ξεπερνά το 4%.

Δεδομένου ότι κάθε χρόνο οι υφιστάμενες συντάξεις θα παίρνουν το 50% της αύξησης από το άθροισμα του ετήσιου πληθωρισμού και της ανάπτυξης, με ετήσια ανάπτυξη 4% και πληθωρισμό στο 5% (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου), η αύξηση των συντάξεων για το 2024 υπολογίζεται στο 4%.

6. Αναδρομική αύξηση για το 2022. Καθώς τον Οκτώβριο που θα βγουν τα τελικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το 2022 (και θα επικυρωθούν από τη Eurostat) αναμένεται να προκύψει μια συμπληρωματική αύξηση της τάξης του 0,5%. Η αύξηση αυτή προκύπτει από την υψηλότερη ανάπτυξη του 2022 και θα προστεθεί σε αυτή που δόθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2023 (7,75%).

7. Αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500 από 1.170 ευρώ) και αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ εντός της τετραετίας. O κατώτατος μισθός θα αναπροσαρμόζεται βάσει του μέσου όρου του μισθού πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

8. Σταδιακή μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους. Η περαιτέρω μείωση των εισφορών υπολογίζεται ότι θα είναι μεγαλύτερη της μίας μονάδας – σε βάθος τετραετίας – καθώς συναρτάται άμεσα με την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που θα βοηθήσει στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας.

9. Ανεργία. Στόχος, η μείωση της ανεργίας κάτω του 10%, κάτι που δεν είναι ακόμη ορατό, καθώς οι διεθνείς οργανισμοί «βλέπουν» επιβράδυνση της αύξησης της απασχόλησης. Θα πρέπει να σημειωθεί πως για να εξασφαλιστεί ο στόχος για μείωση της ανεργίας κάτω του 10% απαιτείται η δημιουργία επιπλέον 400.000 θέσεων εργασίας.

10. Μονιμοποιείται η πλήρης απαλλαγή πρώην δικαιούχων Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

11. Ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας μέσα από επτά δρομολογημένες μεταρρυθμίσεις.

Πρόκειται για την ψηφιοποίηση όλων των αρχείων του ΕΦΚΑ με τη δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος που θα παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε κάθε λειτουργία του ΕΦΚΑ. Με τον τρόπο αυτό ο ασφαλισμένος θα μπορεί – ανά πάσα στιγμή – να λαμβάνει κάθε πληροφορία γύρω από τον ασφαλιστικό του λογαριασμό, τις παροχές και τα δικαιώματά του.

12. Εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας θα ενταχθούν στην επόμενη φάση, όπως και η βιομηχανία, ενώ στη συνέχεια η ψηφιακή κάρτα θα μπει στη ζωή όλων των εργαζομένων.

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας περιλαμβάνει την εφαρμογή myErgani mobile app, την οποία οι εργαζόμενοι «κατεβάζουν» στο κινητό τους τηλέφωνο, και την εφαρμογή Ergani CardScanner για τις επιχειρήσεις, η οποία «διαβάζει» κατά την έναρξη και λήξη της εργασίας τις Ψηφιακές Κάρτες των εργαζομένων και μεταδίδει αυτόματα σε πραγματικό χρόνο την πληροφορία στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση