ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ για την Ελλάδα: Ανάπτυξη 5,2% φέτος και 1,8% το 2023

Τι προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τον πληθωρισμό

No profile pic

Σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Ελλάδας  στο 1,8% το 2023 από 5,2% φέτος προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αποδυναμωθεί περαιτέρω και μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, να βρεθούν σε ύφεση.

Στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook), το ΔΝΤ εμμένει στην εκτίμηση που κάνει τα τελευταία χρόνια ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι χαμηλή μακροπρόθεσμα, προβλέποντας αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ μόλις 1,4% το 2027.

Πληθωρισμός 9,2% φέτος και 3,2% το 2023

Στο μέτωπο των τιμών, το Ταμείο εκτιμά ότι ο μέσος πληθωρισμός – με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή –φέτος θα διαμορφωθεί στο 9,2% για να υποχωρήσει στο 3,2% το 2023 και περαιτέρω στο 1,9% το 2027.

Η ανεργία εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί και το επόμενο έτος στο 12,2% από 12,6% φέτος, με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τη μείωση που καταγράφηκε φέτος σε σχέση με το 2021, όταν διαμορφώθηκε στο 15%.

Οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων αναμένεται να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και συγκεκριμένα στο 6,7% του ΑΕΠ φέτος και στο 6,3% το 2023.

Στο 0,5% η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2023

Το ΔΝΤ αναθεώρησε για μία ακόμη φορά πτωτικά τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,7% από 2,9% που εκτιμούσε τον Ιούλιο, ενώ διατήρησε την πρόβλεψη για φέτος στο 3,2%. Σημειώνει, μάλιστα, ότι υπάρχει πιθανότητα 25% να είναι η ανάπτυξη το επόμενο έτος μικρότερη από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 2%.

Η αναθεώρηση των προοπτικών είναι πιο έντονη για την οικονομία της Ευρωζώνης, το ΑΕΠ της οποίας προβλέπεται να αυξηθεί μόλις 0,5% το 2023 έναντι 3,1% φέτος, καθώς η ενεργειακή κρίση πλήττει ιδιαίτερα την Ευρώπη.

Για τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα αποφύγει τελικά την ύφεση, παρά τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων της Fed, με το ΑΕΠ της να αυξάνεται κατά 1% το 2023.

Για την κινεζική οικονομία προβλέπει ανάπτυξη 4,4%, υψηλότερη σε σχέση με το 3,2% φέτος αλλά πολύ χαμηλότερη από το 8,1% του 2021.

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη δεν είναι προσωρινή

Στον πυρήνα της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών είναι η κρίση του κόστους διαβίωσης, που προκαλείται από τις συνεχείς και αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, η αντιμετώπιση της οποίας πρέπει να είναι, σύμφωνα με το Ταμείο, η απόλυτη προτεραιότητα.

Για την Ευρωζώνη εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 8,3% φέτος για να υποχωρήσει στο 5,7% το 2023. Τονίζεται, επίσης, ότι η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης δεν θα είναι προσωρινή και ότι ο χειμώνας του 2023 μπορεί να είναι ακόμη δυσκολότερος από τον φετινό.

Αναγκαίες οι αυξήσεις επιτοκίων

Η απόλυτη προτεραιότητα στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού σημαίνει, σύμφωνα με το ΔΝΤ, ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να μείνουν προσηλωμένες στον στόχο αυτό, ακόμη και αν διατρέχουν τον κίνδυνο μίας μεγαλύτερης από ό,τι θα χρειαζόταν αύξησης των επιτοκίων με συνέπεια μία αχρείαστη μεγάλη ύφεση.

«Οχι» σε οριζόντια μέτρα στήριξης

Για τη δημοσιονομική πολιτική, το Ταμείο αναφέρει ότι θα πρέπει επίσης να στηρίξει τον στόχο της μείωσης του πληθωρισμού και αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζονται μεγάλα και οριζόντια πακέτα στήριξης, τα οποία έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και σπανίως είναι αποτελεσματικά.

Αντίθετα, η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να εστιάσει στην προστασία των ευάλωτων ομάδων με στοχευμένα και προσωρινά μέτρα. Επιπλέον, θα μπορεί να βοηθήσει με επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, την ψηφιακή οικονομία, το ανθρώπινο κεφάλαιο και στη διαφοροποίηση των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Πηγή:imerisia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση