ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Citi: Πόση φθηνή ρευστότητα μπορούν να αντλήσουν ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες από την ΕΚΤ

No profile pic

Την ώρα που το γερμανικό δικαστήριο βάζει στο στόχαστρο το QE της ΕΚΤ οι τράπεζες της Ευρωζώνης στρέφουν το βλέμμα σε ένα άλλο πολύτιμο για τις ίδιες εργαλείο της κεντρικής τράπεζας. Πρόκειται για τις στοχευμένες δημοπρασίες φθηνών δανείων, γνωστές ως TLTROs, από τον τρίτο γύρο των οποίων η Citi υπολογίζει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αντλήσουν συνολικά το ποσό ρεκόρ των 1 τρισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας οι πιέσεις από την βαθύτατη ύφεση στις τράπεζες, αλλά και η ανάγκη να συμβάλλουν στην οικονομική ανάκαμψη ανοίγοντας τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, θα αναγκάσουν τις τράπεζες να αντλήσουν περί τα 500 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο και το  υπόλοιπο ποσό έως τη λήξη του προγράμματος. Υπάρχει δε δυνατότητα τα κεφάλαια που θα αντληθούν να φτάσουν αθροιστικά έως και τα 2,1 τρισ. ευρώ. 

Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να αξιοποιήσουν απολύτως το «όπλο» αυτό, για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους σε μία περίοδο κατά την οποία μπαίνει φρένο στα σχέδιά τους για ταχεία μείωση των  κόκκινων δανείων.  Eιδικότερα υπολογίζεται ότι μπορούν να αντλήσουν έως και 34 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη Citi τα επιλέξιμα δάνεια για τις ελληνικές τράπεζες διαμορφώνονται στα 92 δισ. ευρώ, και το 50% αυτών μπορούν να γίνουν αποδεκτά (σύμφωνα με τους κανόνες) δηλαδή δάνεια ύψους 46 δισ. ευρώ. Ήδη έχουν αντληθεί 12 δισ. ευρώ, οπότε απομένει να αξιοποιηθεί ρευστότητα 34 δισ. ευρώ.  

Το ανώτατο ποσό, που μπορούν να αντλήσουν στο εξής οι ιταλικές τράπεζες είναι αντίστοιχα 188 δισ. ευρώ και οι ισπανικές 162 δισ. ευρώ, ενώ οι γερμανικές έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν έως και 689 δισ. ευρώ. Περί τα 500 δισ. ευρώ μπορούν να αντλήσουν οι γαλλικές. Ωστόσο τα ποσά που θα δανειστούν οι τραπεζικοί τομείς των δύο κορυφαίων οικονομιών της Ευρωζώνης θα είναι μάλλον πολύ χαμηλότερα. 

Σημειώνεται ότι το επιτόκιο στις δημοπρασίες δανείων της ΕΚΤ από τον Ιούνιο 2020 έως τον Ιούνιο του 2021 έχει μειωθεί σε 50 μονάδες βάσης κάτω από το μέσο επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, ενώ για αντισυμβαλλόμενους των οποίων ο επιλέξιμος καθαρός δανεισμός φτάνει τα επίπεδα χορήγησης πιστώσεων το επιτόκιο από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021 είναι 50 μονάδες βάσης χαμηλότερο από το μέσο επιτόκιο καταθέσεων κατά την ίδια περίοδο.

Πηγή:naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση