ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βόμβα» για το εμπόριο τα πολύ υψηλά ενοίκια

Αυξήσεις "φωτιά" σε δημοφιλείς δρόμους

«Βόμβα» για το εμπόριο τα πολύ υψηλά ενοίκια

Σε… πονοκέφαλο έχει εξελιχθεί για πολλούς εμπόρους η ανανέωση των συμβολαίων στα ενοίκια

Όσοι επιχειρηματίες πρέπει να επαναδιαπραγματευθούν το ενοίκιο όπου στεγάζεται η επιχείρηση τους, έρχονται αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη: οι ιδιοκτήτες ζητούν αυξήσεις από 30% έως 100%, δηλαδή έως και διπλάσια χρήματα.

Όπως εξηγεί στον "Οικονομικό Ταχυδρόμο", ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μεσιτών, Κοσμάς Θεοδωρίδης, με δεδομένο πως τα εμπορικά ακίνητα ενοικιάζονται συνήθως για 6 ή 9 χρόνια, υπάρχουν πολλά νοικιάστηκαν σε χαμηλές για τις σημερινές συνθήκες, τιμές. Και αυτό γιατί τότε η αγορά βρίσκονται υπό την πίεση της ελληνικής κρίσης.

Οι ιδιοκτήτες, τα ενοίκια και οι δημοφιλείς πιάτσες

Ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τώρα ζητούν να ενσωματωθεί αυτή η αύξηση των 6-9 χρόνων στο μίσθωμα. Ο κ. Θεοδωρίδης μάλιστα αναφέρει ως παράδειγμα ένα κατάστημα στην Κηφισιά, σε πολύ κεντρικό σημείο, το οποίο ενοικιάζεται για 2.500 ευρώ την προηγούμενη εξαετία και όταν έληξε το συμβόλαιο ο ιδιοκτήτης ζήτησε ενοίκιο 4.000 ευρώ.

Ο επιχειρηματίας συμφώνησε να δώσει τα επιπλέον χρήματα καθώς γνώριζε την εμπορική αξία του συγκεκριμένου χώρου, και πως θα «έπιανε» περισσότερα αν έβγαινε στην αγορά προς μίσθωση (τουλάχιστον 5.000 ευρώ).

SOS από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών

Το ίδιο φαινόμενο περιγράφει και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Μάκης Σαββίδης. Όπως αναφέρει στον OT, «όσα εμπορικά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε άλλες εμπορικές γειτονιές είναι να ανανεωθούν τα συμβόλαια μίσθωσης, οι ιδιοκτήτες ζητούν αύξηση που φθάνει έως και το 100%

Στην Ερμού για παράδειγμα, ζητούνται αυξήσεις 100% ενώ ανάλογα την εμπορικότητα η προσαύξηση πέφτει και στο 30%. «Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι σίγουρο πως δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τέτοια ενοίκια και στο ανταγωνισμό που δημιουργούν οι πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες πληρώνουν όσο όσο για το καλύτερο πόστο στους εμπορικότερους δρόμους», συμπληρώνει ο κ. Σαββίδης.

Η «επέλαση» των πολυεθνικών αλυσίδων

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς οι πολυεθνικές «χτυπούν» τα εμπορικά ακίνητα στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, αποτελεί ένα κατάστημα στην οδό Ερμού και Βουλής, στο οποίο μέχρι πρότινος λειτουργούσε μια ελληνική εταιρεία με υποδήματα.

Το ενοίκιο που πλήρωνε ήταν κοντά στις 11.000 ευρώ και με τη λήξη του συμβολαίου, ο ιδιοκτήτης ζητούσε ενοίκιο 22.000 ευρώ. Η μικρή εταιρεία υποδημάτων δεν μπορούσε να ανταποκριθεί και αποφάσισε να μεταφερθεί σε ένα λιγότερο εμπορικό σημείο.


 

Πηγή:www.ot.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση