Περαιτέρω άνοδο βραχυπρόθεσμα αναμένει η Bank of America στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις κυκλικές μετοχές και κλάδους να λαμβάνουν τα ηνία της υπεραπόδοσης. Ωστόσο, μετά το καλοκαίρι και ειδικά προς τα τέλη του έτους τα σύννεφα της διόρθωσης θα συνωστισθούν πάνω από τα χρηματιστήρια, οδηγώντας σε πτώση η οποία θα ξεπεράσει ίσως και το 10%.
Πιο αναλυτικά, στο βασικό της σενάριο, η αμερικάνικη τράπεζα αναμένει ότι ο δείκτης PMI της ευρωζώνης θα αυξηθεί περαιτέρω κατά 6 μονάδες και στο ιστορικό υψηλό του 64 τον Αύγουστο (σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων της για την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη κατά 8 % το τρίτο τρίμηνο), ενώ ο παγκόσμιος PMI αναμένεται να κορυφωθεί του 59,5 τον Ιούλιο. Όπως εκτιμά ωστόσο, προς το τέλος του έτους θα σημειωθεί εξασθένιση της δυναμικής ανάπτυξης.
Κατά την BofA, η ώθηση στις μετοχές από μια περαιτέρω επιτάχυνση της ανάπτυξης θα αντισταθμιστεί εν μέρει από την προβλεπόμενη αύξηση κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης στις πραγματικές αποδόσεις ομολόγων, καθώς οι αγορές αρχίζουν να αποτιμούν μια πιο επιθετική πολιτική από τις κεντρικές τράπεζας ως απάντηση στην ωρίμανση της ανάκαμψης.
Οι παραπάνω μακροοικονομικές προβλέψεις, όπως σημειώνει η BofA, υποδηλώνουν επιπλέον άνοδο 5% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 και έως τις 475 μονάδες τον Αύγουστο, ακολουθούμενη από μια πτώση άνω του 10% και στις 410 μονάδες έως το τέλος του έτους, λόγω της εξασθένησης της δυναμικής ανάπτυξης και της συνεχούς αύξησης των αποδόσεων των πραγματικών ομολόγων . Βραχυπρόθεσμα, η ισχυρή ανάπτυξη και η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω διψήφια υπεραπόδοση για τις μετοχές των τραπεζών, τις κυκλικές έναντι των αμυντικών μετοχών και των μετοχών "αξίας" (value stocks) έναντι των μετοχών "ανάπτυξης" (growth stocks).
Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η BofA, καθώς πλησιάζουμε στην κορυφή του μακροοικονομικού κύκλου, θα συνεχίσει να μειώνει την έκθεσή της σε κυκλικές μετοχές.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τις αγορές
Με βάση τα παραπάνω, η BofA βλέπει τρεις βασικούς κινδύνους για τις μετοχές το επόμενο διάστημα, σε σχέση με το βασικό της σενάριο, και οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη διόρθωση:
Η κορύφωση του μακροοικονομικού κύκλου νωρίτερα από το αναμενόμενο: ο μεταποιητικός δείκτης PMI των ΗΠΑ είναι πιθανό να βρίσκεται ήδη στην κορυφή του, στις 68 μονάδες, και είναι σύμφωνος με μία αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 11%, ενώ οι οικονομολόγοι της BofA αναμένουν μέγιστο ρυθμό ανάπτυξη 10% στο δεύτερο τρίμηνο, ακολουθούμενο από μείωση στο 9% στο γ΄ τρίμηνο και στο 5% στο δ’ τρίμηνο. Οι αυξανόμενοι περιορισμοί της προσφοράς και οι αυξανόμενες πιέσεις στις τιμές θα μπορούσαν να οδηγήσουν την ανάπτυξη να εξασθενήσει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Μια ταχύτερη εξασθένιση στις ΗΠΑ θα οδηγούσε σε χαμηλότερη παγκόσμια ανάπτυξη και άρα θα "χτυπήσει" πιο έντονα τις μετοχές, όπως συνέβη μετά την κορύφωση του μακροοικονομικού κύκλου το 2010 (όταν οι παγκόσμιες μετοχές υποχώρησαν κατά 15% σε διάστημα τριών μηνών) και το 2018 (όταν υποχώρησα κατά 10% σε δύο μήνες).
Η καθυστέρηση του πλήρους ανοίγματος της οικονομίας λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Delta: η πιο μεταδοτική μετάλλαξη Delta του ιού SARS-Cov-2 εξαπλώνεται γρήγορα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ανάκαμψη των κρουσμάτων οδήγησε την κυβέρνηση να αναβάλλει τα σχέδια του reopening για ένα μήνα. Ενώ το εμβόλιο δύο δόσεων εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό έναντι του Delta, τα άτομα που έχουν λάβει μία μόνο δόση παραμένουν σε υψηλό κίνδυνο μόλυνσης. Το βασικό σενάριο της BofA προϋποθέτει την επιτυχή επανέναρξη της ευρωζώνης, βοηθούμενη από την πρόσφατη επιτάχυνση των εμβολιασμών, αλλά οι καθυστερήσεις λόγω της επιταχυνόμενης εξάπλωσης του στελέχους Delta παραμένουν ένας μεγάλος κίνδυνος.
Ένα σοκ στην αγορά ομολόγων: η αγορά αποτιμά μία εξαιρετικά ήπια (dovish) πολιτική της Fed (115 μονάδες βάση αύξηση επιτοκίων έως τα μέσα του 2024), ακόμη και παρά το γεγονός ότι το χάσμα παραγωγής των ΗΠΑ - βασικός παράγοντας του βασικού πληθωρισμού των ΗΠΑ και του επιτοκίου της Fed - πρόκειται να αυξηθεί στο πιο θετικό επίπεδο από τη δεκαετία του 1960. Εάν τα αυξανόμενα σημάδια υπερθέρμανσης στην οικονομία οδηγήσουν σε μια εκ νέου αξιολόγηση της πολιτικής της Fed προς μία πιο επιθετική στάση, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη αύξηση των αποδόσεων των πραγματικών ομολόγων και, ως εκ τούτου, να πιέσεις έντονα τις αποτιμήσεις των μετοχών.