Αύξηση 15% στα ασφάλιστρα υγείας - Πάνω από 610.000 ακυρωμένα συμβόλαια λόγω ακρίβειας

Newsroom
Newsroom

Κάποια συμβόλαια ακυρώθηκαν για πάντα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι μεταφέρθηκαν από ένα ακριβότερο συμβόλαιο σε ένα φθηνότερο

Αυξήσεις ύψους 14 - 15%, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν έως και 30% (σε βάθος τριετίας), έχουν δει τα ασφάλιστρα υγείας τους τελευταίους μήνες.

Οι αυξήσεις αυτές αντικατοπτρίζουν μια σειρά από προβλήματα στην ασφαλιστική αγορά και αφορούν το εύρος της ασφαλιστικής κάλυψης των ιδιωτών, το φαινόμενο της διαφορετικής τιμολόγησης από ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές, τον πληθωρισμό κ.α.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα τελευταία 5 χρόνια ακυρώθηκαν 613.571 συμβόλαια υγείας λόγω των αυξήσεων στις τιμές των ασφαλίστρων. Κάποια συμβόλαια ακυρώθηκαν για πάντα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι μεταφέρθηκαν από ένα ακριβότερο συμβόλαιο σε ένα φθηνότερο, χωρίς ωστόσο να έχουν τις ίδιες παροχές.

Οι λόγοι

– Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αφορούν τα παλιά (ισόβια) ασφάλιστρα υγείας

– «Αγκάθι» στα ετησίως ανανεούμενα ότι μια εταιρία μπορεί να τα καταργήσει, ενώ τα ισόβια όχι

– Από το 2022, οι ασφαλιστικές διαμορφώνουν τις τιμές των ασφαλίστρων υγείας με βάση τον Ενιαίο Δείκτη Υγείας (ΕΔΥ)

– Η τακτική των ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών να τιμολογούν διαφορετικά τις υπηρεσίες τους, ανάλογα με το αν τις παρέχουν σε ασθενή με ή χωρίς ιδιωτική ασφάλιση

– Η σημαντική αύξηση, ειδικά στη μεταπανδημική εποχή, τόσο στον αριθμό των νοσηλειών όσο και στη σοβαρότητα των περιστατικών αυτών, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό

– Τα ασφάλιστρα υγείας επηρεάζονται από τον ΦΠΑ υπηρεσιών υγείας και επιβαρύνονται με Φόρο Ασφαλίστρων

«Η αύξηση των ασφαλίστρων γίνεται με βάση τα αποτελέσματα της περσινής χρονιάς. Υπάρχει μια τεράστια αύξηση εισαγωγών το 2023, αυξήθηκαν τρομερά τα νοσήλια αλλά το θέμα που υπάρχει είναι ότι έχουμε ένα ολιγοπώλιο. Τρεις οργανισμοί έχουν σήμερα το 80% των νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος του επαγγελματικού επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

«Στα προγράμματα υγείας, ανάλογα με το τι πληρώνεις είναι και οι παροχές που έχεις. Με νόμο, έχει το δικαίωμα η ασφαλιστική εταιρεία να αυξήσει τα ασφάλιστρα όσο είναι ο δείκτης πληθωρισμού του ΙΟΒΕ . (…) Αυτό που χρειάζεται είναι αυτό που δεν έχει γίνει στη χώρα μας, δηλαδή κοστολόγηση των εξετάσεων και των επεμβάσεων που γίνονται στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Θα πρέπει να πάμε σε μια ευρωπαϊκή λογική».




 

Πηγή: megatv.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ