ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις μισθών: Ουραγός η Ελλάδα στην Ευρωζώνη

Παρά τον υψηλότερο πληθωρισμό, οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι...

No profile pic

H κλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη οδηγεί και σε υψηλότερες αυξήσεις μισθών, οι οποίες δεν καλύπτουν πάντως την απώλεια αγοραστικής δύναμης των μισθωτών. 

Σύμφωνα με ανάλυση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, οι μισθοί στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 4.1% στο δεύτερο τρίμηνο φέτος έναντι αύξησης 3,7% στο πρώτο τρίμηνο.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν απότομα προς τα πάνω, καθώς αρχικά έδειχναν μία αύξηση μόνο 2,8%, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει ανοδική αναθεώρηση και για τα στοιχεία των επόμενων μηνών.

Καθηλωμένοι οι μισθοί στην Ελλάδα

Αντίθετα με την τάση αυτή, οι μισθοί στην Ελλάδα έμειναν ουσιαστικά καθηλωμένοι, για την ακρίβεια αυξήθηκαν μόλις κατά 0,8% που ήταν και το χαμηλότερο ποσοστό από όλες τις χώρες της νομισματικής ένωσης,

Και αυτό παρά το ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη της Eurostat, τον Αύγουστο ανήλθε στο 11,1% (έναντι 9,1% στην Ευρωζώνη), ενώ κατά μέσο όρο στο δεύτερο τρίμηνο έτρεχε με ρυθμό 10,4%.

Αντίθετα, στη Γερμανία οι μισθοί αυξήθηκαν 5,5% με τον μέσο πληθωρισμό στο δεύτερο τρίμηνο στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να ανέρχεται σε 8,2%, περιορίζοντας σημαντικά τις απώλειες αγοραστικής δύναμης των Γερμανών εργαζομένων. 

Αυξήσεις μισθών πάνω από 10% καταγράφηκαν στην Εσθονία και τη Λιθουανία, στις οποίες όμως ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί στο 20% λόγω του μεγαλύτερου αντίκτυπου που έχει στις οικονομίες τους ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Στις άλλες μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης, οι αυξήσεις μισθών ήταν χαμηλότερες από αυτές στη Γερμανία – στην Ιταλία 3%, στη Γαλλία 2,7% και την Ισπανία 2,6%.

Ο Moody’s σημειώνει ότι τα μισθολογικά στοιχεία για την Ευρωζώνη και τις χώρες – μέλη της δεν είναι διαθέσιμα γρήγορα, όπως στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, και ότι υπόκεινται σε σημαντικές αναθεωρήσεις.

Αυξήσεις επιτοκίων λόγω μεγάλων αυξήσεων μισθών

Στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, οι μισθολογικές αυξήσεις κινούνται πάνω από το 5%, δείχνοντας ότι μία σπειροειδής εξέλιξη μισθών και τιμών είναι στην πρώτη φάση της.

Οι κεντρικές τράπεζες θέλουν να αποφύγουν μία σημαντική σπειροειδή εξέλιξη μισθών – τιμών καθώς αποσταθεροποιεί τις πληθωριστικές προσδοκίες και θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερπληθωρισμό.

Ο Moody’s εκτιμά ότι έως ότου υπάρξουν ενδείξεις επιβράδυνσης των αυξήσεων μισθών, η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους εις βάρος της ανάπτυξης.

«Με άλλα λόγια, όσο πιο πολύ αυξάνονται οι μισθοί – κάτι που είναι καλό νέο για τα νοικοκυριά – τόσο πιο επιθετικές θα πρέπει να είναι η Fed και η BoE».

Στο 2,5% ή και παραπάνω το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να μπει γρήγορα σε αυτό το κλαμπ των κεντρικών τραπεζών. «Η άποψη μας είναι ότι η ΕΚΤ δεν θα σταματήσει τη σύσφιξη έως ότου μειώσει τον πληθωρισμό και οι πρόσφατες αυξήσεις των μισθών κάνουν το έργο της δυσκολότερο.

Παρά την επιβράδυνση της οικονομίας, οι αγορές εργασίας στην Ευρωζώνη παραμένουν πολύ σφιχτές, χωρίς να φαίνεται προοπτική να μειωθεί η δυναμική για αυξήσεις μισθών σύντομα», σημειώνει ο Moody’s.

Ο οίκος εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια έως ότου φθάσουν στο 2,5%  - πιθανόν την επόμενη άνοιξη 0 από 1,25% σήμερα και ότι υπάρχει κίνδυνος να διαμορφωθούν ακόμη υψηλότερα τα επιτόκια.

Πηγή:imerisia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση