ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτός είναι ο πρώτος δήμος με ρεύμα από φωτοβολταϊκά και νερό από τεχνητή λίμνη

Δήμος Φυλής: Κοντά στη ενεργειακή και υδρολογική αυτονομία

Αυτός είναι ο πρώτος δήμος με ρεύμα από φωτοβολταϊκά και νερό από τεχνητή λίμνη

Στην τελική ευθεία για την ενεργειακή και υδρολογική αυτοτέλειά του βρίσκεται ο δήμος Φυλής. Σε περίπου έναν μήνα εκτιμάται ότι θα  λειτουργεί το πρώτο από τα τέσσερα τμήματα του φωτοβολταϊκού πάρκου των 10,6 ΜW το οποίο, σε πρώτη φάση,  θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του δήμου (δημοτικών κτιρίων, οδοφωτισμού, σχολείων) και 1.930 ευάλωτων νοικοκυριών. Παράλληλα, προχωρούν ή σχεδιάζονται και άλλα έργα – όπως η κατασκευή μιας μονάδας βιοαερίου για παραγωγή ρεύματος και για τηλεθέρμανση, μιας τεχνητής λίμνης, ενός δικτύου μεταφοράς υδάτων που θα μεταφέρει τα νερά από τις γεωτρήσεις της Πάρνηθας κ.λπ. – τα οποία θα μετατρέψουν τη Φυλή σε μια ενεργειακά και υδρολογικά αυτόνομη πόλη, με τους πολίτες της να απολαμβάνουν δωρεάν ρεύμα και φθηνό νερό.

Φωτοβολταϊκό πάρκο

Ειδικότερα, το έργο της αποκατάστασης ενός ανενεργού κυττάρου της χωματερής στον Δήμο Φυλής, έκτασης 1.500 στρεμμάτων,  ολοκληρώνεται, όπως και ένα τμήμα του φωτοβολταϊκού πάρκου που χωροθετείται εκεί. Το συνολικό κόστος φτάνει στα 26 εκατ. ευρώ, κονδύλι που έχει εξασφαλιστεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Από τα 10,6 MW για τα οποία ο δήμος έχει εξασφαλίσει και όρους σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο, ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα 3 MW και ολοκληρώνεται η κατασκευή των άλλων 3,7 MW. Εάν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις ως προς τη σύνδεσή τους από τον διαχειριστή του ηλεκτρικού δικτύου, εντός του επόμενου μήνα θα πρέπει ο ΑΔΜΗΕ να έχει συνδέσει το έργο. Έτσι, μέσω της “Ενεργειακής Κοινότητας ΦΑΕΘΩΝ” που έχει συστήσει ο δήμος θα καλύπτονται οι  ενεργειακές ανάγκες του δήμου και 1.930 ευάλωτων νοικοκυριών ενώ σχεδιάζεται μελλοντικά να καλύπτονται άλλες 5.000 οικογένειες. «Εκτιμάται σε δύο με τρία χρόνια ο δήμος όχι απλώς θα παράγει ρεύμα για να καλύπτει τις ανάγκες του και των δημοτών του, αλλά θα πουλάει και ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο, μέσω net metering», αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο δήμαρχος Φυλής κ. Χρήστος Παππούς.

Θα ακολουθήσει η κατασκευή ενός ακόμη φωτοβολταϊκού 0,5 MW το οποίο θα κατασκευαστεί με κονδύλια από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και άλλα 2 MW που θα κατασκευαστούν με ίδιους πόρους προκειμένου να τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια τις γεωτρήσεις και τα αντλιοστάσια του δήμου.  Επίσης,  ο δήμος έχει πάρει άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για άλλο ένα φωτοβολταϊκό 45 MW  καθώς και για μια μονάδα αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 240 MW.

Βιομάζα

Παράλληλα, έχει ήδη υπογράψει με το Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) σύμβαση για την κατασκευή  σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από δασικά υπολείμματα. Οι μελέτες έχουν εκπονηθεί από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και ο στόχος είναι η συλλογή των ξερών καδιών από τους προληπτικούς καθαρισμούς του δάσους και η μετατροπή τους σε βιομάζα, ώστε με την ενέργεια που θα παράγεται να καλύπτονται με ζεστό νερό και ρεύμα οι δημοτικές κοινότητες της Χασιάς και του Πανοράματος που είναι οι δυο πιο ορεινές περιοχές του Δήμου Φυλής. «Αναμένουμε την έγκριση από το     ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) και υπολογίζω ότι σε ένα δίμηνο μπορεί να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός», τονίζει ο κ. Παππούς.  Είναι αξιοσημείωτο ότι, στον δήμο Φυλής ήδη από το 2017 είχε ξεκινήσει πρόγραμμα αντικατάστασης όλων των συμβατικών λαμπτήρων με τεχνολογίας led για ενεργειακή εξοικονόμηση.

Υδρολογική αυτονομία

Παράλληλα, ο  κ. Παππούς ξετυλίγει τις πολυεπίπεδες ενέργειες του δήμου, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως …case study και για άλλους δήμους της χώρας, δείχνοντας τον δρόμο όχι μόνο για την ενεργειακή αλλά και για την υδρολογική αυτονομία της πόλης. Όπως αναφέρει, έχουν γίνει γεωτρήσεις στην Πάρνηθα με ίδιους πόρους και έχουν εγκριθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης τα χρήματα για να μεταφερθούν τα νερά των πηγών του βουνού  στον δήμο. Για την κατασκευή του δικτύου μεταφοράς υδάτων έχει δεσμευθεί κονδύλι 1,6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, προετοιμάζεται διαγωνισμός και για άλλες γεωτρήσεις.

Επιπλέον, ο δήμος σχεδιάζει ένα ακόμη έργο που αφορά στη δημιουργία μιας μόνιμης λίμνης στην περιοχή όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αθήνας.  Σήμερα, σε μια έκταση περίπου 30 στρεμμάτων υφίσταται μια λίμνη ανάσχεσης των υδάτων που συλλέγονται από απορροές και σφοδρές κακοκαιρίες, τα οποία διοχετεύονται σε παρακείμενο ρέμα και χάνονται. «Σχεδιάζουμε να την στεγανοποιήσομε ώστε να συγκεντρώνονται και να συγκρατούνται εκεί όλες οι απορροές της περιοχής προκειμένου να αξιοποιούμε το νερό. Θα τοποθετηθεί ωστόσο ειδικό σύστημα προειδοποίησης για να μπορούμε άμεσα σε περίπτωση σφοδρής καταιγίδας να   διοχετεύουμε το νερό στο ρέμα και να μην πλημυρίζει η περιοχή», τονίζει ο δήμαρχος. Και καταλήγει: «Έτσι η λίμνη θα είναι πάντα γεμάτη για να εξυπηρετεί διάφορες χρήσεις όπως π.χ. τον ανεφοδιασμό πυροσβεστικών αεροσκαφών σε περίπτωση πυρκαγιάς».

Πηγή:ot.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση