ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αξίζει την πίεση; Τέσσερις στους 10 εργαζόμενους λένε όχι στις προαγωγές

Περίπου αντίστοιχο ποσοστό, το 34%, δηλώνει πως δεν θα ήθελε ποτέ να αναλάβει θέση προϊσταμένου ή μάνατζερ.

Αξίζει την πίεση; Τέσσερις στους 10 εργαζόμενους λένε όχι στις προαγωγές

Γιατί να δεχθεί κάποιος εργαζόμενος μια προαγωγή εάν είναι απολύτως ευχαριστημένος από τις συνθήκες στην τρέχουσα θέση του; Πολλοί προτιμούν πλέον να μείνουν ακριβώς στον ίδιο ρόλο με τις ίδιες ευθύνες, παρά να ανελιχθούν, σύμφωνα με νέα έρευνα από τη μεγαλύτερη εταιρεία στελέχωσης στον κόσμο.

Ειδικότερα, από την ετήσια έκθεση Workmonitor της Randstad προκύπτει ότι το 39% των εργαζομένων θα έλεγε όχι σε προαγωγή, διότι είναι ευχαριστημένο από τη δουλειά του. Περίπου αντίστοιχο ποσοστό, το 34%, δηλώνει πως δεν θα ήθελε ποτέ να αναλάβει θέση προϊσταμένου ή μάνατζερ.

«Αυτό σημαίνει ότι τα κίνητρα των ανθρώπων στη δουλειά δεν βασίζονται απαραίτητα μόνο στις προαγωγές», δήλωσε στο Business Insider ο διευθύνων σύμβουλος της Randstad, Sander van ‘t Noordende. «Ταλέντο σημαίνει να επαναπροσδιορίσεις τι σημαίνει φιλοδοξία, να βάλεις την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, την ευελιξία, την ισότητα και τις δεξιότητες στο επίκεντρο των επαγγελματικών σου αποφάσεων», τόνισε ο ίδιος.

Στη δημοσκόπηση της Randstad συμμετείχαν 27.000 άτομα σε 34 χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη, την ευρύτερη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και την Αμερική. Οι ερωτηθέντες, ηλικίας από 18 έως 67 ετών, εργάζονται τουλάχιστον 24 ώρες την εβδομάδα ή είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή άνεργοι, οι οποίοι όμως σκέφτονται να ψάξουν δουλειά στο μέλλον.

Τα ευρήματα συνάδουν με τις τάσεις που αναδύονται τα τελευταία χρόνια στη διεθνή αγορά εργασίας. Η «σιωπηλή παραίτηση» (quiet quitting), οι «δουλειές για τεμπέλικα κορίτσια» (lazy girl jobs) και το «bare minimum Monday», που προωθεί το να καταβάλλει κανείς την απολύτως ελάχιστη προσπάθεια στο γραφείο τις Δευτέρες, έχουν ως κοινό σημείο ότι ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να βάλουν τη δουλειά σε «δεύτερη μοίρα» και να εστιάσουν στην υπόλοιπη ζωή τους. 

Ορισμένοι από τους νεότερους εργαζόμενους διστάζουν να αναλάβουν διευθυντικές θέσεις, διότι δεν εμπιστεύονται τα ανώτερα στελέχη, διότι τους ενδιαφέρει περισσότερο να έχουν μια υγιή προσωπική ζωή ή επειδή πιστεύουν ότι τα επιπλέον χρήματα δεν αξίζουν την επιπλέον δουλειά και την πίεση.

Για τους εργοδότες που θέλουν να κρατήσουν και να αναπτύξουν τα νέα ταλέντα, το μήνυμα είναι σαφές. «Οι εργοδότες πρέπει να δώσουν προσοχή στην πρόοδο πέρα από την παραδοσιακή επαγγελματική ανέλιξη, λαμβάνοντας υπόψη τις προσωπικές φιλοδοξίες του καθενός», υποστήριξε ο van ‘t Noordende. «Οφείλουν επίσης να καταλάβουν ότι η επαγγελματική ανέλιξη και η διατήρηση μιας υγιούς προσωπικής ζωής είναι αλληλένδετα και πρέπει να είναι ισορροπημένα», τόνισε ο ίδιος.



Πηγή: moneyreview.gr 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση