ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Apple: Πρόστιμο 25 εκατ. δολαρίων για παράνομη πρόσληψη μεταναστών
Ο διακανονισμός που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο μερών είναι ο μεγαλύτερος που έγινε ποτέ για το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ
Το ποσό των 25 εκατομμυρίων δολαρίων καλείται να πληρώσει η Apple προκειμένου να διευθετήσει τις αξιώσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επειδή η εταιρεία επέλεξε παράνομα να προσλάβει μετανάστες εργαζομένους έναντι Αμερικανών πολιτών και κατόχων πράσινης κάρτας για ορισμένες θέσεις εργασίας.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η Apple δεν προσέλαβε Αμερικανούς πολίτες ή μόνιμους κατοίκους για θέσεις εργασίας που ήταν επιλέξιμες σε ομοσπονδιακό πρόγραμμα που επιτρέπει στους εργοδότες να προσλαμβάνουν μετανάστες εργαζομένους με πράσινες κάρτες, κατά παράβαση ομοσπονδιακού νόμου που απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω υπηκοότητας.
Η μεγαλύτερη ποινή
Ο διακανονισμός που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο μερών είναι ο μεγαλύτερος που έγινε ποτέ για το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο οποίος σχετίζεται με διακρίσεις λόγω ιθαγένειας, ανέφερε η υπηρεσία του υπουργείου. Η Apple καλείται να πληρώσει 6,75 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμο προς το κράτος και 18,25 εκατομμύρια δολάρια σε απροσδιόριστο αριθμό εργαζομένων που επηρεάστηκαν από αυτή την εξέλιξη.
Η Apple σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «άθελά της δεν ακολούθησε το πρότυπο DOJ».
«Έχουμε εφαρμόσει ένα ισχυρό σχέδιο αποκατάστασης για να συμμορφωθούμε με τις απαιτήσεις διαφόρων κυβερνητικών υπηρεσιών καθώς συνεχίζουμε να προσλαμβάνουμε Αμερικανούς εργαζομένους και να αναπτύσσουμε τις δραστηριότητές μας στις ΗΠΑ», ανέφερε η εταιρεία.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η Apple δεν διαφήμισε θέσεις εργασίας που ήταν επιλέξιμες για το πρόγραμμα, γνωστό ως πρόγραμμα πιστοποίησης μόνιμης εργασίας ή πρόγραμμα PERM, στον ιστότοπό της, όπως κάνει συνήθως για άλλες θέσεις. Και η εταιρεία ζήτησε από τους αιτούντες για αυτές τις θέσεις εργασίας να ταχυδρομήσουν έντυπες αιτήσεις, παρόλο που συνήθως επιτρέπει ηλεκτρονικές αιτήσεις.
«Αυτές οι λιγότερο αποτελεσματικές διαδικασίες πρόσληψης σχεδόν πάντα είχαν ως αποτέλεσμα λίγες ή καθόλου αιτήσεις για θέσεις PERM από αιτούντες των οποίων η άδεια εργασίας ήταν σε υσχύ», όπως ανέφερε το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης
Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος