ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απογειώνονται οι αεροπορικές αφίξεις!
Ποια είναι η πρώτη εικόνα της κίνησης στους δημοφιλείς προορισμούς
Πολύ δυνατά εξελίχθηκε το πρώτο τρίμηνο για τις αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό, ενώ τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως φέτος ανακάμπτει και ο οδικός τουρισμός, όπως φαίνεται στο στατιστικό δελτίο του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για το μήνα Απρίλιο. Είναι χαρακτηριστικό πως η αύξηση των αφίξεων στα αεροδρόμια αγγίζει το 87,5% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ μόνο το Μάρτιο, η άνοδος έφτασε το 89,7%.
Συνολικά, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023, καταγράφηκαν 1,38 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, με τη διαφορά σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 να φτάνει τις 646 χιλ. αφίξεις.
Το Μάρτιο του 2023 οι αφίξεις ήταν 612 χιλιάδες από 338 χιλιάδες το Μάρτιο του 2022.
Η διαφορά στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις είμαι εμφανής και σε σύγκριση με το 2019, τη χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό πριν την πανδημία. Συγκεκριμένα το πρώτο τρίμηνο του 2019 είχαν καταγραφεί 1,23 εκατ. αφίξεις και το Μάρτιο 495 χιλιάδες.
Η κίνηση στους δημοφιλείς προορισμούς
Στο στατιστικό δελτίο περιλαμβάνεται η κίνηση των περιφερειακών αεροδρομίων και το Μάρτιο, οπότε ξεκίνησε η φετινή τουριστική σεζόν.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023, στο Διεθνές Αεροδρόμιων Αθηνών καταγράφηκαν 967 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +469 χιλ./+94,2%. Ακολούθησε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όπου καταγράφηκαν 328 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση + 117 χιλ./+55,5%.
Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου καταγράφηκε αύξηση +45 χιλ./+483% ενώ οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 54 χιλ. και στο αεροδρόμιο των Χανίων οι αφίξεις ανήλθαν σε 12 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση +4 χιλ./+46,9%. Στο αεροδρόμιο της Ρόδου καταγράφηκαν 11 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +7 χιλ./+181 και στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης καταγράφηκαν 3 χιλ. διεθνείς αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +566 επιβάτες/+23%. Τέλος, στην Κέρκυρα οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 8 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση +4 χιλ./+93,1%.Στα υπόλοιπα αεροδρόμια οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις για το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν χαμηλότερες από χίλιες.
Σύμφωνα επίσης με το στατιστικό δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ, όλες οι γεωγραφικές ενότητες καταγράφουν αύξηση την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2023, σε σύγκριση με το αντίστοιχη περίοδο του 2022. Στη γεωγραφική ενότητα της Κρήτης, όπου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 66 χιλ. καταγράφοντας αύξηση κατά +49 χιλ./+283%. Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα αεροδρόμια των Δωδεκανήσων ανήλθαν σε 11 χιλ. σημειώνοντας αύξηση +7 χιλ./+150,4%. Στις Κυκλάδες σημειώθηκαν 4 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +1 χιλ./+25,5%. Τέλος, στη γεωγραφική ενότητα των Ιόνιων Νήσων καταγράφηκε αύξηση +4 χιλ./+73,6% ενώ καταγράφηκαν 9 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.
Παίρνει μπρος ο οδικός τουρισμός
Τη χρονιά που πέρασε οι οδικές αφίξεις σημείωναν σημαντική υποχώρηση, κάτι που φέτος φαίνεται να αντιστρέφεται. Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023 καταγράφηκαν 1,1 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 583 χιλ. της περιόδου Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +89,7%/+523 χιλ. οδικές αφίξεις.
Οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της σεζόν
Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε για την εξέλιξη της φετινής σεζόν από το Φόρουμ των Δελφών ο Γιάννης Παράσχης, CEO στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος. Οι κρατήσεις για την Αθήνα είναι κατά 50% πιο αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και κατά 3.5% πιο πάνω από το 2019, χρονιά ορόσημο. "Τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά καθώς υπάρχει αύξηση του μέσου όρου παραμονής επισκεπτών από 2 σε 3,5 μέρες, ενώ πλέον υπάρχει αναγνωρισιμότητα του παραλιακού μετώπου και των νησιών του Αργοσαρωνικού που είναι κοντά στην Αθήνα", ανέφερε.
Από την πλευρά της η Χλόη Λασκαρίδη, Πρόεδρος ΔΣ, Lampsa Hellenic Hotels, ανέφερε ότι η Ελλάδα παρουσιάζει άνοδο στις παγκόσμιες αγορές. Ειδικότερα, η Αθήνα πλέον ανεβαίνει στην παγκόσμια κατάταξη ως τουριστικός προορισμός. "Η τάση είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Σε αυτό συμβάλλει η ανάπτυξη της τέχνης, της υψηλής γαστρονομίας και το shopping experience.", συμπλήρωσε. Συνέχισε λέγοντας ότι αυτό που θα βοηθούσε στην περαιτέρω ανάπτυξη θα ήταν να υπήρχαν περισσότερες απευθείας πτήσεις και κατά τους χειμερινούς μήνες στην περιφέρεια, να βελτιωθούν αρκετές υπηρεσίες και υποδομές, και να γίνει η Αθήνα και οι άλλες μεγάλες μητροπόλεις (όπως η Θεσσαλονίκη), τελικοί προορισμοί και όχι stop-over προορισμοί. Επιπλέον, θα συνέβαλε καταλυτικά στον τουρισμό της Αθήνας, η δημιουργία ενός σύγχρονου συνεδριακού κέντρου.
Σε τροχιά ανόδου τα έσοδα
Όσον αφορά τα τουριστικά έσοδα, όπως είχε αναφέρει στη συνέντευξή του στο Capital.gr ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, αυτά εκτιμάται να είναι 10% πάνω από τα αντίστοιχα του 2022, όταν στο τουριστικό καλάθι είχαν μπει 17,6 δισ. ευρώ. "Όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, τόσο από τις κρατήσεις όσο και από την επιβατική κίνηση και τα έσοδα των πρώτων μηνών, καταδεικνύουν ότι το 2023 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, οι επιδόσεις του οποίου αναμένεται να ξεπεράσουν τις αντίστοιχες του 2022, αλλά και του 2019 που ήταν χρονιά- ρεκόρ" σημείωνε.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο πληρωμών, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι εισπράξεις ήταν κατά 200 εκατ. ευρώ υψηλότερες σε σύγκριση με τη χρονιά που πέρασε. Συγκεκριμένα, τα έσοδα έφτασαν τα 465 εκατ. ευρώ, από 263 εκατ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2022 και 67 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021.