ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων
Μέχρι 20 Ιανουαρίου 2023 η υποβολή των προτάσεων από τους δήμους. Αντικειμενικές τιμές αποκτούν για πρώτη φορά 2.500 οικισμοί σε όλη τη χώρα
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αλλά και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε όλη τη χώρα με τον καθορισμό τιμών για πρώτη φορά σε 2.500 οικισμούς.
Οι δήμοι που διαμαρτύρονται για υπερβολικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 20 Ιανουαρίου 2023 προκειμένου να υποβάλουν αιτιολογημένη γνώμη για τις τιμές ζώνης της περιοχής τους με το υπουργείο Οικονομικών να έχει ξεκαθαρίσει ότι οι όποιες αλλαγές γίνουν δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.
Ο δρόμος για το «λίφτινγκ» στις αντικειμενικές τιμές έχει ανοίξει, με το Δήμο Αθηναίων να ζητά τη μείωση τουλάχιστον στο μισό της αύξησης των αντικειμενικών αξιών στο σύνολο των διαμερισμάτων της Αθήνας, καθώς έχουν διαπιστωθεί «αδικίες και μεγάλες στρεβλώσεις». Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης εισηγήθηκε η μέγιστη αύξηση της τιμής των αντικειμενικών αξιών στα όρια του δήμου να μην ξεπεράσει το 55% συγκριτικά με τις τιμές του 2021. «Αυξήσεις που ξεπερνούν το 90% είναι αντικειμενικά 100% άδικες. Πάσχουν από έλλειψη πλαισίου και πλήττουν τους πιο ευάλωτους δημότες» δηλώνει ο δήμαρχος Αθηναίων. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, επέφερε σε 30 ζώνες εντός του Δήμου Αθηναίων αυξήσεις που κυμαίνονται από 45% έως και 95%. Μάλιστα στο 6ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων όπου βρίσκονται περιοχές όπως η Κολιάτσου, η Βικτώρια και η Κυψέλη παρατηρούνται αυξήσεις στην τιμή εκκίνησης από 900 ευρώ στα 1.450 ευρώ. «Μιλάμε για μια αύξηση της τάξης του 60%» δηλώνει ο Κώστας Μπακογιάννης προσθέτοντας ότι πολλά ακίνητα έχουν σημαντικά χαμηλότερες τιμές σε σχέση με την αντικειμενική αξία τους με αποτέλεσμα να προκαλούνται στρεβλώσεις και σύγχυση στους δημότες.
Για να υπάρξουν μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υποβληθεί ηλεκτρονικά γνώμη των δημοτικών συμβουλίων των Δήμων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης η οποία να συνοδεύονται από κάθε πραγματικό αποδεικτικό στοιχείο στο διάστημα από 10-12-2022 έως 20-1-2023.
Σημειώνεται ότι κατά τη διαδικασία προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών που τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2022 , σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μόλις 1 στους 10 Δήμους υπέβαλε στοιχεία. Πολλοί δήμοι που διαπίστωσαν τεράστιες αυξήσεις διαμαρτυρήθηκαν με χαρακτηριστικά παραδείγματα περιοχές στην Αστυπάλαια, τη Ρόδο, την Ιθάκη, την Κέρκυρα αλλά και το Ναύπλιο όπου οι νέες τιμές είναι αυξημένες ακόμα και κατά 250%.
Οι προτάσεις των δήμων, θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών. Αφού μελετήσει τις προτάσεις η Επιτροπή, θα υποβάλει τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος και θα λάβει την οριστική απόφαση για κάθε δήμο της χώρας.
Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αφήσει το παραμικρό περιθώριο αναδρομικών διορθώσεων καθώς ορίζει ρητά πως εφόσον γίνει επανάληψη της διαδικασίας και προσδιοριστούν νέες τιμές αυτές θα ισχύσουν από το χρόνο έκδοσης της απόφασης και εφεξής. Έτσι, δεν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2022 και ενδεχομένως ούτε του 2023.
Αντικειμενικές αξίες παντού
Δουλειά αναμένεται να πιάσουν ξανά στο υπουργείο Οικονομικών οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων. Αυτή τη φορά θα ασχοληθούν με τις περίπου 2.500 περιοχές – ζώνες που παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος. Με στόχο οι τιμές ζώνης να καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει στην ένταξη και των τελευταίων περιοχών στο σύστημα έτσι ώστε οι τιμές που λαμβάνει υπόψη της η Εφορία για να υπολογίζει φόρους και τέλη να ευθυγραμμιστούν με τις τιμές που επικρατούν στην αγορά.
Οι περιοχές αυτές κατά κύριο λόγο βρίσκονται σε νησιά και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτυπωθεί η αξία των ακινήτων, καθώς όχι μόνο δεν γίνονται πράξεις για να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση, αλλά πρόκειται σε αρκετές περιπτώσεις για περιοχές με πολύ μικρό αριθμό κατοίκων ακόμα και για ερειπωμένα χωριά. Είναι ενδεικτικό ότι σε νησιά όπως η Νίσυρος, η Τήλος κ.ά. υπάρχουν ερειπωμένα χωριά και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων βρίσκονται ως επί το πλείστον στο εξωτερικό. Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις οικισμών και σε μεγαλύτερα νησιά, όπως η Ανδρος, με λιγοστούς κατοίκους, τα οποία βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Οι εκτιμητές που θα πιάσουν δουλειά το νέο έτος έχουν ένα πολύ δύσκολο έργο, καθώς θα πρέπει να προτείνουν την τιμή ζώνης σε όλες αυτές τις περιοχές, όπως επίσης και οι δήμοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 2.500 οικισμοί αντιστοιχούν περίπου στο 20% του συνόλου των οικισμών της χώρας. Ωστόσο, ο πληθυσμός τους δεν ξεπερνάει το 1,5% του συνολικού πληθυσμού.