ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις

Η διαδικασία της υποβολής και οι αλλαγές που προβλέπονται για φέτος

Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις

Σε λειτουργία βρίσκεται από το βράδυ της Πέμπτης (25/4) η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 9 εκατ. φορολογουμένων.

Ήδη, το “σήμα” δόθηκε με τη δημοσιευση του βασικού εντύπου Ε1 που περιλαμβάνει νέους κωδικούς οι οποίοι αφορούν τo νέο σύστημα φορολόγησης για 730.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Δηλαδή, για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, ατομικές επιχειρήσεις τα ποσά του τεκμαρτών εισοδημάτων θα είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση.

Οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση της δήλωσής τους θα δουν το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα που τους έχει προσδιορίσει η ΑΑΔΕ, ενώ με βάση τα στοιχεία που έχει αντλήσει η ΑΑΔΕ από τα myDATA θα είναι προσυμπληρωμένοι αλλά «ανοιχτοί» για διορθώσεις οι κωδικοί του εντύπου Ε3 με τα έσοδα και τα έξοδα.

Συγκεκριμένα, οι υπόχρεοι/εες μπορούν να αμφισβητήσουν το φόρο που θα τους/τις προσδιοριστεί υποβάλλοντας αίτημα για έλεγχο ή για αντικειμενικούς λόγους στην πλατφόρμα που θα ενεργοποιήσει η ΑΑΔΕ στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, συμπληρώνοντας τους κωδικούς 443- 444 στο Ε1.

Η διαδικασία της υποβολής

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει:

  • να εισέλθουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ
  • να επιλέξουν το έτος για το οποίο επιθυμούν την υποβολή δήλωσης
  • να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία (ΑΜΚΑ, ημερομηνία γέννησης, οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.)
  • να συμπληρώσουν τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση, ενώ η σύζυγος να υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
  • να συμπληρώσουν το έντυπο Ε1 ακολουθώντας τα σχετικά καθοδηγητικά μηνύματα προς τον χρήστη που τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
  • να ενημερώνονται για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
  • να υποβάλλουν τη δήλωση.
  • να εκτυπώσουν τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Σημειώνεται πως, φέτος, έχουν προωθηθεί και κάποιες άλλες αλλαγές μετά την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, με σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα οι αλλαγές για φέτος είναι οι εξής:

  • Προβλέπεται αυτόματη οριστικοποίηση των φορολογικών δηλώσεων για όσους έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις. Συγκεκριμένα σε περίπτωση που οι ίδιοι δεν τις έχουν υποβάλει μέχρι την καταληκτική ημερομηνία – προθεσμία υποβολής, οι δηλώσεις θα υποβάλλονται αυτόματα στην εκπνοή της προθεσμίας από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ώστε κανείς ή καμία από τους φορολογούμενους/ες να μην επιτρέπεται πλέον να υποβάλει εκπρόθεσμη αρχική δήλωση.
  • Θεσπίζεται η δυνατότητα του ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου βάζοντας όπως αναφέρει το ΥΠΕΘΟ, τέλος σε φαινόμενα «κοροϊδίας» του μηχανισμού από επιχειρήσεις – συχνά εποχικές νεοσυσταθείσες – που λειτουργούν για λίγο χρονικό διάστημα και κλείνουν από την μια μέρα στην άλλη χωρίς να αποδίδουν ούτε ένα ευρώ φόρο.
  • Παρέχεται η προβλέπεται δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης έως και την 10η ημέρα από την κοινοποίηση του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού. Έτσι διευκολύνονται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις.

Οι δόσεις

Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών.

Να σημειωθεί ότι η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.

Αξιζει να σημειωθεί ότι αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης.

Με διάταξη, επίσης, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, η έκπτωση 3% για εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος θα ισχύει και σε περίπτωση παράτασης της αρχικής προθεσμίας για την καταβολή της πρώτης δόσης.

Αναλυτικά, οι νέοι κωδικοί που προστέθηκαν στο έντυπο Ε1 και θα πρέπει να προσέξουν οι επαγγελματίες είναι σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔΕ οι εξής:

1Κωδικοί 045-046: Αφορούν όσους εξαιρούνται από το ελάχιστο καθαρό εισόδημα ή δικαιούνται αναλογική μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος στην περίπτωση άσκησης δραστηριότητας για περιορισμένο χρονικό διάστημα βάσει νομοθετικής ή κανονιστικής ρύθμισης (π.χ. σχολικά κυλικεία). Στον υποπίνακα του κωδικού αυτού ο φορολογούμενος μπορεί να επιλέξει:

  • Εξαίρεση για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές
  • Εξαίρεση για καφενεία σε οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων
  • Άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για περιορισμένο χρονικό διάστημα

2. Κωδικοί 047-048: Αφορούν όσους δικαιούνται έκπτωση 50% στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Στον υποπίνακα των κωδικών αυτών ο φορολογούμενος μπορεί να επιλέξει μία ή περισσότερες από τις κατωτέρω ενδείξεις:

  • Έχετε την ιδιότητα του πολύτεκνου ως γονέας ή απορφανισθέν (ορφανού) τέκνο;
  • Είστε γονέας μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα;
  • Είστε εκμεταλλευτής ταξί με ποσοστό ιδιοκτησίας μικρότερο ή ίσο του 25%
  • Έχετε επαγγελματική έδρα και κύρια κατοικία σε οικισμό με πληθυσμό μικρότερο των 500 κατοίκων ή σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της ΑΑΔΕ για την απαλλαγή ή τη μείωση κατά 50% του τεκμηρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να διαθέτουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ενώ στις περιπτώσεις που απαιτείται έλεγχος η εκκαθάριση των συγκεκριμένων δηλώσεων μετά τον έλεγχο των των δικαιολογητικών, θα ολοκληρώνεται στην αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης υπηρεσία.

3. Κωδικοί 405-406: Στους κωδικούς αυτούς οι επαγγελματίες θα δουν προσυμπληρωμένο το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Κλικάροντας πάνω στον κωδικό θα αναδύεται πίνακας στον οποίο θα εμφανίζονται αναλυτικά οι υπολογισμοί της Φορολογικής Διοίκησης ως προς τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος.

4. Κωδικοί 443-444: Θα πρέπει να συμπληρωθούν από όσους αμφισβητούν το τεκμαρτό εισόδημα και θα ζητήσουν τη διενέργεια ελέγχου για να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής τους για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού. Ο φορολογούμενος υποχρεούται το αργότερο εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να δηλώσει αναλυτικά στοιχεία για την περιουσιακή εικόνα και τις συνθήκες διαβίωσης τόσο του ίδιου όσο και του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων.

5. Κωδικοί 445-446: Προσυμπληρώνεται από τη Φορολογική Διοίκηση το απαλλασσόμενο από το φόρο, εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα στην περίπτωση προσδιορισμού ελάχιστου καθαρού εισοδήματος (π.χ. φορολογούμενοι που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και αμείβονται με μπλοκάκι).

Πηγή:news247.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση