ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοίγει η "βεντάλια" των νέων μέτρων στήριξης
Στην κοινή ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι YπΟικ της Ευρωζώνης συμφώνησαν και σε ένα πλαφόν στις επιδοτήσεις των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος
Σε προσαρμογές στα μέτρα στήριξης που σχεδιάζει να εφαρμόσει από τις αρχές του 2023 και αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες, προχωρά το οικονομικό επιτελείο μετά τις αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup.
Στην κοινή ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης μετά τη συζήτηση για τα προσχέδια των προϋπολογισμών των κρατών μελών, εκτός από τις επιμέρους παρατηρήσεις για κάθε κράτος μέλος, συμφώνησαν και σε ένα πλαφόν στις επιδοτήσεις των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης ανέφερε ότι θα πρέπει οι επιδοτήσεις των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας να πάψουν πια να είναι οριζόντιες Εναλλακτικά, θα πρέπει να εφαρμοστεί μια επιδότηση δύο σταδίων. Στο πρώτο θα επιδοτείται η τιμή μέχρι ενός ορίου κατανάλωσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ στο δεύτερο πάνω από το όριο που θα τεθεί όλοι θα πληρώνουν το ρεύμα σε τιμή αγοράς.
Η πρόταση αυτή είναι λίγο πιο αυστηρή από εκείνη που εφαρμόζεται ήδη στην Ελλάδα και προβλέπει υψηλή επιδότηση της αύξησης της τιμής μέχρι και τις 500 μεγαβατώρες, η οποία όμως μειώνεται σταδιακά όσο η κατανάλωση αυξάνεται πάνω από το όριο των 500 MWH.
Όταν εφαρμοστεί η απόφαση του Eurogroup θα έχουμε ίσως μεγαλύτερη τιμή επιδότησης (ανάλογα με την τιμή αγοράς) για την κατανάλωση μέχρι και τις 500 ΜWH και καθόλου επιδότηση για την κατανάλωση που υπερβαίνει αυτό το όριο. Με τις κατάλληλες προσαρμογές για το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο και τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, η νέα μέθοδος επιδότησης θα αφήνει περισσότερα χρήματα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Με άλλα λόγια, θα αυξάνει τις πιθανότητες να μην χρησιμοποιηθεί καθόλου από το ειδικό αποθεματικό του 1 δισ. το οποίο έχει τεθεί ως αποθεματικό στον προϋπολογισμό για επιδότηση τιμολογίων ρεύματος. Μαζί με τα 400 εκατ. ευρώ που αναμένονται από την έκτακτη φορολόγηση κατά 33% των κερδών των εταιριών πετρελαιοειδών αλλά και τα επιπλέον έσοδα ύψους 500 εκ ευρώ από την υπεραπόδοση της οικονομίας για το 2022 (δείγμα της οποία θα έχουμε αύριο με την ανακοίνωση των στοιχείων του 3ου τριμήνου) δημιουργούν ένα κεφάλαιο ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ για νέα μέτρα στήριξης.
Το πακέτο των νέων μέτρων
Τα νέα μέτρα θα έχουν εφαρμογή από τις αρχές του επόμενου χρόνου με στόχο να στηριχτούν τα εισοδήματα για τουλάχιστον ένα τρίμηνο, μαζί με τα μόνιμα μέτρα ύψους 3,5 δισ. που έχουν δρομολογηθεί από φέτος.
Με δεδομένο το ευρωπαϊκό πλαφόν για τις επιδοτήσεις ρεύματος, μια ανάγκη που έχει επισημανθεί από πολλά στελέχη του οικονομικού επιτελείου είναι η ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια στο ράφι. Στην κατεύθυνση αυτή έχει πέσει η ιδέα μιας "μηνιαίας" επιταγής ακρίβειας, με ένα σταθερό ποσό για οικονομικά ευάλωτους η οποία θα απορροφά σε συνεχή βάση τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα.
Αν η άνοδος του φυσικού αερίου συνεχιστεί τότε μπορεί να υπάρξει μια νέα επιδότηση για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν το συγκεκριμένο καύσιμο για θέρμανση.
Αναδρομικά για τις επικουρικές
Αν υπάρξουν τελικά κεντρικές αποφάσεις μπορεί να ακούσουμε και για το κλείσιμο της εκκρεμότητας των αναδρομικών των επικουρικών συντάξεων και των "δώρων, που αποτελεί εκκρεμότητα μετά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το μέτρο είναι έκτακτο, στοχευμένο σε θεωρητικά αδύναμους και επιπλέον η εκκρεμότητα έχει επισημανθεί ως ένας από τους βασικούς δημοσιονομικούς κινδύνους για τον ελληνικό προϋπολογισμό από την ίδια την Κομισιόν, στις φθινοπωρινές της προβλέψεις για την Ελλάδα.
Βεβαίως, μένει να μάθουμε αν θα επιστραφούν αναδρομικά μόνο σε αυτούς που προσέφυγαν στα δικαστήρια, οπότε το κόστος περιορίζεται στα 600 - 650 εκατ. ευρώ ή θα υιοθετηθεί μια συνολικότερη λύση.
Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την επόμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2023 στην ολομέλεια της Βουλής.