ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναταράξεις στις αγορές προκαλεί η κόντρα μικροεπενδυτών – funds

Το ιδιότυπο «αντάρτικο» των μικροεπενδυτών έχει ήδη αποσπάσει την προσοχή του Λευκού Οίκου

No profile pic

Διαστάσεις πανδημίας έχει λάβει πλέον τις δύο τελευταίες ημέρες η αναμέτρηση δυνάμεων ανάμεσα σε funds που στοιχηματίζουν σε πτώση συγκεκριμένων μετοχών και σε ομάδες μικροεπενδυτών που αγοράζουν πυρετωδώς τις ίδιες αυτές μετοχές, αποφασισμένοι να τις ανεβάσουν στα ύψη. Το χρηματιστηριακό αυτό δράμα των τελευταίων ημερών άρχισε να εκτυλίσσεται γύρω από τη μετοχή της βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών GameStop, για να την εκτοξεύσει στη στρατόσφαιρα και να επεκταθεί στη συνέχεια σε άλλες μετοχές, οι οποίες επίσης βρέθηκαν στο στόχαστρο επιθετικών μεγαλοεπενδυτών και funds στα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο.
Μικροεπενδυτές και ερασιτέχνες επενδυτές κάθε είδους κυριολεκτικά «την έχουν στημένη» στα funds που κοινώς «σορτάρουν» κάποιες μετοχές. Είναι, εν ολίγοις, έτοιμοι να επιτεθούν αγοράζοντας μαζικά και εκτινάσσοντας στα ύψη μετοχές εταιρειών που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν εντελώς καταδικασμένες.

Σε ό,τι αφορά την επίμαχη μετοχή της GameStop, υποχώρησε αρχικά κατά 20% όταν κάποιες διαδικτυακές πλατφόρμες χρηματιστηριακών συναλλαγών ανέστειλαν προσωρινά τη διαπραγμάτευσή της. Σε μία κίνηση που είχε στόχο να προστατεύσει τα hedge funds και να περιορίσει τις τεράστιες απώλειές τους, αφού είχαν στοιχηματίσει σε πτώση της μετοχής. Ομως, με την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης, εκτινάχθηκε και πάλι κατά 100% δίνοντας συνέχεια στο σίριαλ.

Το ιδιότυπο «αντάρτικο» των μικροεπενδυτών έχει ήδη αποσπάσει την προσοχή του Λευκού Οίκου, της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, και της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC).

Μάλιστα, η  Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ προέβη σε συγκεκριμένα σχόλια για τη φρενίτιδα που έχει κυριεύσει την αγορά, προειδοποιώντας ότι εργάζεται για τον εντοπισμό πιθανών παραπτωμάτων και ότι θα εξετάσει τους περιορισμούς που έθεσαν πλατφόρμες στις αγορές συγκεκριμένων μετοχών.

«Η Επιτροπή εργάζεται στενά με τους εποπτικούς μας εταίρους, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη Finra και σε άλλους αυτόνομους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων και χρηματιστηρίων, για να διασφαλίσει ότι οι εποπτευόμενες οντότητες τηρούν την υποχρέωση προστασίας των επενδυτών και να εντοπίσει και να κινηθεί κατά πιθανών παραπτωμάτων», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.

Τονίζεται επίσης ότι η εποπτική αρχή «θα εξετάσει προσεκτικά κινήσεις εποπτευόμενων οντοτήτων οι οποίες ενδέχεται να ζημίωσαν επενδυτές ή να περιόρισαν αδικαιολόγητα τη δυνατότητά τους να κάνουν συναλλαγές επί συγκεκριμένων μετοχών».

Κι ενώ το σύνολο του χρηματοπιστωτικού κόσμο ανά την υφήλιο παρακολουθεί κάθε εξέλιξη στην αδιανόητη αυτή αντιπαράθεση που έχει χαρακτηριστικά  Δαβίδ εναντίον Γολιάθ, το τελευταίο επεισόδιό της εκτυλίσσεται πλέον στη Νότια Κορέα, με την κυβέρνηση της χώρας να μην μπορεί να μείνει έξω από τη «βεντέτα». Οι Αρχές της Σεούλ, που εποπτεύουν τη νοτιοκορεατική αγορά ύψους 2 τρισ. δολαρίων, έχουν ήδη απαγορεύσει το «σορτάρισμα» μετοχών για 10 μήνες για λόγους ανεξάρτητους από την υπόθεση και περισσότερο σχετικούς με τα δεινά της πανδημίας. Τώρα, όμως, υφίστανται πιέσεις για να μονιμοποιήσουν την απαγόρευση. 

Οι πιέσεις προέρχονται, βέβαια, από τους μικροεπενδυτές, που στην περίπτωση της Νότιας Κορέας αντιπροσωπεύουν πάνω από τα 2/3 του ημερήσιου όγκου συναλλαγών. Αφού πρώτα ενεπλάκησαν στη μάχη με τους μεγαλοεπενδυτές, στη συνέχεια 203.000 μικροεπενδυτές υπέγραψαν αίτημα που υπέβαλαν στον πρόεδρο χώρας, Μουν Τζάε, ζητώντας να καταστεί οριστικά και μόνιμα παράνομο το «σορτάρισμα». Βάσει της νομοθεσίας της χώρας, όταν ένα αίτημα φέρει πάνω από 200.000 υπογραφές οι Αρχές είναι υποχρεωμένες να ασχοληθούν και να απαντήσουν. Ηδη ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει «ανεπιθύμητη» την πρακτική. 

Από πλευράς των μικροεπενδυτών, ο επικεφαλής μιας ένωσης μικροεπενδυτών έχει χαρακτηρίσει την κερδοσκοπική αυτή τακτική «απόλυτο κακό» και διοργάνωσε πορεία διαμαρτυρίας έξω από κυβερνητικά κτίρια. Και καθώς η χώρα έχει ήδη εισέλθει σε προεκλογική περίοδο με τις γενικές εκλογές προγραμματισμένες για τις αρχές του επόμενου έτους, οι πολιτικοί της χώρας δεν θέλουν να εξοργίσουν τις χιλιάδες των Κορεατών που έχουν ενθουσιαστεί με τον χρηματιστηριακό «τζόγο» εν τω μέσω της πανδημίας.

Και στο μεταξύ, το ΔΝΤ καλεί τη Σεούλ να άρει την απαγόρευση που έχει επιβάλει κατά του «σορταρίσματος» προειδοποιώντας τη για τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί η αγορά της αναποτελεσματική και ακατάλληλη για τους επενδυτές. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για την κορεατική οικονομία, ο Αντρέας Μπάουερ, στέλεχος του Ταμείου, τόνισε πως «εφόσον οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες στην Κορέα και η λειτουργία της αγοράς της έχουν σταθεροποιηθεί μετά την εκδήλωση της πανδημίας, εκτιμούμε πως πληρούνται οι προϋποθέσεις για να επιτραπεί εκ νέου η πρακτική του “σορταρίσματος”»

Πηγή:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση